Sari la conținut

A fost format un nou mecanism de aprovizionare cu cereale fără participarea Rusiei, care se pregătește să asigure aprovizionarea cu cereale ucrainene pe piețele mondiale

La 17 iulie, Rusia s-a retras oficial din acordul privind cerealele care permitea exporturile de alimente ucrainene din porturile din Marea Neagră, în ciuda războiului. Țara agresoare a retras, de asemenea, garanțiile pentru siguranța transportului maritim. Prin acțiunile sale, Federația Rusă a încercat să provoace o criză alimentară și să șantajeze comunitatea internațională cu posibilitatea de a restabili acordul privind cerealele. La început, agresorul a cerut restabilirea tranzitului de amoniac prin conducta de la Togliatti din Rusia până la portul Yuzhny de la Marea Neagră de lângă Odessa, care este proiectat să pompeze până la 2,5 milioane de tone de amoniac pe an. La finalul procesului de negociere, cererile au mers până la ridicarea sancțiunilor privind plățile SWIFT. Firește, astfel de condiții sunt imposibil de îndeplinit, pentru că atunci șantajul nu s-ar mai opri.

Pentru a evita un astfel de scenariu, Ucraina și partenerii săi strategici au început să lucreze la construirea unui proces alternativ de aprovizionare cu cereale. Prima și cea mai evidentă opțiune pentru livrarea de cereale a fost calea ferată. Dar dezavantajul acestei metode este că țările Uniunii Europene impun restricții asupra livrării de cereale ucrainene din cauza cantității și a prejudiciilor aduse agriculturii. Dar chiar și acum, volumul de încărcare a încărcăturii de cereale pe calea ferată, la 23 august, a fost de 819.000 de tone. Volumul mediu zilnic de încărcare pentru această perioadă a fost de 39 de mii de tone, ceea ce reprezintă cu 11 mii de tone mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Formatul convoiului este, de asemenea, demn de luat în seamă. Între 30 și 31 iulie, trei nave civile au străpuns blocada maritimă din Marea Neagră proclamată de Federația Rusă. Navele au intrat în spațiul maritim ucrainean în ciuda faptului că Moscova a declarat oficial că navele vor fi considerate ca fiind intrate în conflictul militar de partea Ucrainei și transportând încărcături militare. Cheia acestui scenariu este faptul că patru avioane de recunoaștere NATO au monitorizat traversarea.

Niciunul dintre aceste avioane nu era înarmat, dar existau avioane de luptă NATO în alertă în România. Aceasta a devenit una dintre cele mai eficiente opțiuni. Dar procesul nu s-a oprit aici. La o lună de la retragerea Rusiei, Ucraina a reușit să organizeze un coridor temporar pentru cereale. La 16 iulie, prima navă de containere “JOSEPH SCHULTE” sub pavilion Hong Kong a plecat din portul Odessa de-a lungul coridorului temporar, pentru prima dată după 16 iulie. La bord – peste 30 000 de tone de marfă (2114 containere). Traseul s-a bazat pe ordinul de navigație nr. 6 al Marinei ucrainene, pe care Ucraina l-a propus în apelul său către Organizația Maritimă Internațională (OMI).

Acum, în afară de mecanismele menționate, este în curs de desfășurare procesul de organizare a 2 coridoare permanente. Primul se bazează pe acordul dintre Ucraina și Croația. Kievul și Zagrebul au convenit asupra posibilității de a utiliza porturile croate de pe Dunăre și Marea Adriatică pentru a exporta cereale ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!