A fost aprobata cresterea tarifelor de transport si distributie gaze si energie electrica de la 1 aprilie 2023, scrie Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligentă, într-o analiză transmisă joi, potrivit sursei.
De ce trebuie să se mărească aceste tarife ?
Raspuns simplu, pentru ca asa cere Legea 357/2022 (legea a fost aprobata de Parlament si promulgata de Presedinte).
Alin 2, Art. 14, din Legea 357/2022 stabileste explicit ca incepand cu 1 aprilie 2023 se vor adauga in tarif toate costurile care au fost suportate de operatorii de transport in anul 2021 si anul 2022 si care conform legii se vor recupera prin majorarea tarifelor incepand cu 1 aprilie 2023:
”Tarifele rezultate ca urmare a aplicării prevederilor alin. (1) nu se modifică în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va stabili tarife reglementate de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi tarife reglementate de transport al energiei electrice, aplicabile începând cu data de 1 aprilie 2023, conform cadrului de reglementare şi prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.”
Conform OUG 33/2007 cu modificarile ulterioare, ANRE are obligatia sa verifice daca tarifele solicitate de operatori sunt realizate in conformitate cu Metodologiile de stabilire a tarifelor si sa le aprobe daca aceste tarife respecta Metodologia.
De ce trebuie ANRE să propună această majorare ?
ANRE este o institutie care isi desfasoara activitatea in baza legilor si actioneaza in limitele acesteia. Orice nerespectare a legii inseamna incalcarea legii si atrage raspundere institutionala si individuala. Astfel, ANRE trebuie sa respecte LEGEA.
Cu cât se vor majora – în medie – facturile persoanelor fizice ?
In ceea ce priveste impactul acestor cresteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezinta astfel:
a) Energie electrica – nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non casnic, cresterea tarifelor urmand a fi compensata de catre stat
b) Gaze naturale: Consumator casnic
- o crestere cu cca. 4-5% fata de preturile efectiv achitate in luna februarie 2023
- Gaze naturale: Consumator non casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an: o crestere cu cca. 1-2% fata de preturile efectiv achitate in luna februarie 2023
- Gaze naturale: Consumator non casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an: o crestere cu cca. 5-10% fata de preturile efectiv achitate in luna februarie 2023, explică Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.