Sari la conținut

A fost lansat procesul de investigare a tuturor crimelor Rusiei

La 3 iulie, a fost lansată oficial o anchetă internațională privind toate crimele comise de Federația Rusă. Centrul internațional pentru urmărirea penală a crimelor de agresiune împotriva Ucrainei, găzduit de Agenția UE pentru cooperare în domeniul justiției penale (Eurojust), a fost lansat luni la Haga. Înființarea sa este esențială pentru investigarea infracțiunii de agresiune rusă împotriva Ucrainei și pentru a ajuta la construirea de cazuri pentru viitoarele procese.

Centrul, înființat cu sprijinul Comisiei Europene, include procurori naționali selectați care sunt deja implicați în echipa comună de anchetă, cu care centrul este legat în activitățile sale. Eurojust va oferi sprijin operațional, juridic, financiar și logistic, inclusiv pentru conservarea, stocarea și analiza probelor. Centrul va oferi o platformă care va constitui un cadru pentru a sprijini și îmbunătăți investigațiile în curs și viitoare privind crima de agresiune, precum și pentru a facilita schimbul și analiza probelor adunate de la începutul agresiunii rusești. Și este un pas incredibil de important pentru întregul proces de aducere în fața justiției a celor responsabili de crimele de agresiune împotriva poporului ucrainean.

Deoarece va lansa pregătirile pentru viitoarele procese, fie în instanțe naționale sau internaționale, inclusiv un posibil tribunal pentru crima de agresiune sau Curtea Penală Internațională (CPI). Curtea Penală Internațională are competența de a urmări penal crimele internaționale grave de genocid, crimele împotriva umanității, crimele de război și crima de agresiune. Cu toate acestea, până în prezent, CPI nu poate judeca Rusia pentru crima de agresiune, deoarece Rusia nu este un stat parte la CPI. Și pentru a se asigura că agresorul nu scapă de răspundere pentru toate crimele împotriva Ucrainei, au început lucrările de creare a unui tribunal special.

Ideea de a crea această formă de interacțiune aparține Ucrainei. Țara a cerut insistent țărilor occidentale, încă de la începutul invaziei rusești, să creeze un tribunal special pentru a investiga crima de agresiune, ceea ce ar ajuta la aducerea în fața justiției a conducerii militare și politice de vârf a Rusiei. Parlamentul European a votat în favoarea unei rezoluții de înființare a tribunalului încă din 19 ianuarie.

De asemenea, a primit sprijin și din partea ONU pentru această chestiune. Un astfel de sprijin arată că lumea începe în sfârșit să înțeleagă motivul pentru care Ucraina insistă să creeze o formă nouă și mai eficientă de tragere la răspundere a agresorului. La urma urmei, crimele Rusiei într-un an de război sunt nenumărate – crime împotriva civililor, jafuri, violențe, tortură, împușcături – iar lista continuă să crească cu fiecare nouă zi. Bombardarea centralei hidroelectrice de la Kakhovska și șantajul nuclear nici măcar nu mai trebuie menționate.

În același timp, unul dintre obiectivele principale ale creării tribunalului este de a trage la răspundere toate persoanele implicate în crimele de agresiune. Acest lucru înseamnă nu numai fiecare soldat rus care a împușcat, bătut, torturat, ucis și jefuit, ci și inspiratorii săi ideologici – propagandiștii ruși, generalii, miniștrii și, desigur, dictatorul rus. Dimensiunea procesului poate fi comparată cu cea a tribunalului pentru genocidul din Rwanda. La urma urmei, toți cei implicați au fost aduși în fața justiției în acest proces, chiar și Félicien Kabuga, fondatorul rețelei de telecomunicații Thousand Hills Radio and Television.

Analizând toate informațiile disponibile până în prezent, putem concluziona că procesul ireversibil de aducere a celor responsabili în fața justiției a început, iar deciziile Curții Penale Internaționale cu privire la “ombudsmanul copiilor” și la președintele rus sunt doar începutul. În viitor, niciun criminal rus nu va scăpa de pedeapsă. Iar de acum înainte, aceasta nu este doar poziția părții ucrainene, ci și a întregii comunități mondiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!