Aderarea fără rezerve a Ucrainei la NATO ar fi cel mai bun rezultat al summitului alianței de la Vilnius, majoritatea statelor membre și a cetățenilor acestor țări susțin un astfel de pas.
Paulius Saudargas, vicepreședintele Seimas al Republicii Lituania, a declarat acest lucru într-un comentariu pentru Guildhall.
“Ucraineni, Lituania este conștientă de dorința dumneavoastră de a obține un răspuns pozitiv la cererea dumneavoastră de aderare la NATO în timpul summitului de la Vilnius. Sunt convins că majoritatea politicienilor și cetățenilor din statele membre NATO sunt în favoarea acestui rezultat și sută la sută susțin cu tărie aspirația dumneavoastră. Noi, lituanienii, în câteva zile vom începe o campanie de susținere pe durata întregului summit, întregul Vilnius va fi acoperit cu steaguri ucrainene, exprimându-ne astfel sprijinul pentru aderarea dumneavoastră la NATO”, a declarat parlamentarul.
“Fără îndoială, aderarea necondiționată la NATO ar fi cel mai bun rezultat al summitului de la Vilnius pentru Ucraina. În ciuda scepticismului în această privință (exprimat de însuși secretarul general), să nu ne pierdem speranța că acest lucru este posibil și realizabil. În ciuda rezultatului real, însăși așteptarea creată (aderarea Ucrainei la NATO) este, de asemenea, un instrument practic pentru a împinge statele membre spre acest obiectiv. Emoția creată este, de asemenea, importantă, așa cum a fost cazul sancțiunilor și al asistenței militare acordate Ucrainei. Procesul se desfășura pas cu pas”, a rezumat vicepreședintele lituanian al Seimas, Paulus Saudargas.
Vă reamintim că, în perioada premergătoare summitului NATO de la Vilnius, vicepreședintele Parlamentului britanic Roger Gayle a declarat, de asemenea, că summitul NATO de la Vilnius ar trebui să deschidă o cale concretă pentru aderarea Ucrainei la NATO
De asemenea, tot anterior, Bundestagul german a cerut ca, încă de la summitul de la Vilnius, să se acorde Ucrainei un MAP și un calendar pentru aderarea la NATO. Deputatul CDU/CSU și membru al Comisiei pentru relații externe, Roderich Kiesewetter, a declarat că țările care sprijină Ucraina trebuie să nu se mai limiteze la simpla exprimare a regretelor ca răspuns la noile crime de război ale Rusiei, ci este nevoie de un răspuns energic la adresa Rusiei. Un astfel de răspuns, în cuvintele sale, ar trebui să fie un plan de aderare la NATO și un calendar de aderare la alianță deja oferit Ucrainei la summitul de la Vilnius.
La rândul său, senatorul francez Francois Bono, membru al Comisiei de Apărare din Senatul francez, a declarat că, deși a fost imposibil să se vorbească la summitul NATO de la Vilnius despre un calendar pentru aderarea Ucrainei la alianță, o poziție clară că Ucraina va deveni cu siguranță membru NATO ar fi un rezultat bun al acestuia.
Summitul Alianței Nord-Atlantice (NATO) din capitala lituaniană Vilnius va avea loc în perioada 11-12 iulie.
#NATO #Ucraina #aderare