Pe 11-12 iulie va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente din arhitectura de securitate globală modernă. Este vorba despre viitorul summit al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. În acest articol vom analiza motivele importanței acestui eveniment pentru Alianță și pentru Ucraina, care va participa la summit.
Merită să începem cu problemele care vor fi discutate la conferință. Tema principală va fi transformarea inițiativei Alianței într-un plan de acțiune real. Acest lucru a fost declarat anterior de către liderii mondiali, precum și de persoane-cheie din cadrul organizației.
La urma urmei, aderarea Ucrainei la NATO este un pas esențial pentru construirea unui sistem de securitate global eficient și pentru a pune capăt războiului cu Rusia.
Există mai multe motive pentru acest lucru:
- Primul motiv este armata ucraineană. Forțele armate ucrainene sunt acum una dintre cele mai experimentate armate din lume, deoarece au experiența războiului împotriva unui adversar superior în ceea ce privește personalul și armamentul. De asemenea, rețineți că forțele armate ucrainene sunt mult mai aliniate la standardele Alianței decât erau în 2008. Acesta este exact tipul de întărire de care Alianța are nevoie.
- Al doilea motiv este Federația Rusă. Aderarea la NATO este cheia pentru a neutraliza imperialismul rusesc. Nu este un secret că ambițiile Kremlinului se extind nu numai asupra Ucrainei, ci și asupra Poloniei, statelor baltice și Finlandei. Dar dacă majoritatea vecinilor agresorului vor deveni membri ai NATO, principala temere a Rusiei se va adeveri. Și anume, o coaliție puternică de state gata să răspundă rapid în cazul unui atac.
- Al treilea punct important pentru Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este fiabilitatea partenerului în conflictele viitoare. Se poate prezice deja că Rusia, într-un acces de nebunie, ar putea intra în conflict deschis cu NATO. Acest lucru necesită un flanc estic puternic și un partener care nu a trădat niciodată valorile cooperării internaționale. Ucraina este partenerul potrivit pentru a prelua această poziție cheie. Țara a participat la toate operațiunile Alianței începând cu anii 1990 (Sea Shield, misiunea de antrenament în Irak etc.) și, cel mai important, nu a comis niciodată vreo încălcare a dreptului umanitar internațional în cei 9 ani de conflict militar, ceea ce este exemplar.
Ce se va întâmpla în cazul unui refuz sau al unei întârzieri din partea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord? Se va materializa un scenariu incredibil de benefic pentru Kremlin. Și anume, o demonstrație de teamă față de capacitățile Kremlinului. Agresorul încearcă de ani de zile să împiedice aderarea Ucrainei la NATO, ajutat de teama statelor membre sau de șantajul energetic. În climatul actual, o demonstrație de slăbiciune și o nouă respingere echivalează cu un semnal neoficial pentru Vladimir Putin. La urma urmei, agresorul își va da seama că Alianța nu prețuiește partenerii și că poate influența deciziile organizației chiar dacă se află sub sancțiuni, pierzând războiul pe care l-a început.
Dar summitul de la Vilnius nu ar fi trebuit să repete greșeala făcută la un eveniment similar de la București. Teama de Rusia nu ar trebui să aibă niciun impact. Ar trebui să existe o consolidare a întregii comunități europene pentru a asigura pacea pentru anii următori. Din fericire, aceasta se conturează printr-o decizie fundamentală de a acorda Ucrainei statutul de membru NATO. Nu un partener sau un candidat privilegiat. Ucraina ar trebui să aibă garanții speciale de securitate, care, în multe privințe, depășesc chiar și oferta făcută Israelului. Pentru că acum partea ucraineană protejează întreaga Europă, iar în viitor țara va trebui să trăiască și să se dezvolte așteptând un alt atac din partea agresorului, ceea ce s-ar putea întâmpla dacă nu se iau măsuri preventive.
Atât partea ucraineană, cât și partenerii săi înțeleg acest lucru. Acest lucru este demonstrat de poziția Parlamentului European, care la 15 iunie a aprobat o rezoluție care sprijină integrarea Ucrainei în comunitatea euro-atlantică. Documentul precizează în mod clar așteptările comunității europene. Printre acestea se numără
așteptările ca viitoarele summituri de la Vilnius și Washington să deschidă calea pentru ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO.
Aceasta este ceea ce așteaptă Ucraina, pregătită să fie un partener credibil pentru Alianță și care are nevoie de ajutor și sprijin real. Numai acest lucru va opri nebunia agresorului și va salva sute și poate zeci de mii de vieți.