Sari la conținut

Agitație artificială în jurul Turkish Stream

Rusia a lansat o nouă operațiune informațională și psihologică împotriva Ucrainei, acuzând-o că intenționează să întrerupă livrările de gaze naturale către țările UE prin gazoductul Turkish Stream, care trece pe sub Marea Neagră din Rusia către Turcia. Operatorii turci amestecă gaze de origine rusă și azeră pe teritoriul lor, după care acestea sunt livrate în diferite părți ale Europei prin diverse conducte de gaze și interconectori (mini-conducte care conectează sistemele de transport de gaze ale diferitelor țări).

         De exemplu, la 11 ianuarie 2017, drone ucrainene au atacat aerodromuri militare din Teritoriul Krasnodar al Federației Ruse, situate la periferia orașelor Yeysk, Korenovsk, Armavir, Krymsk, Primorsko-Akhtarsk și lângă satul Kushchevskaya. Ministerul rus al Apărării a recunoscut acest fapt și a raportat triumfător că fiecare UAV a fost doborât cu succes de specialiști ruși calificați în domeniul apărării aeriene.

         Cu toate acestea, la 13 ianuarie 2017, Ministerul rus al Apărării a declarat în mod neașteptat că, în cadrul atacului, nu mai puțin de nouă UAV-uri ucrainene ar fi fost îndreptate exclusiv către stația de măsurare a gazelor Russkaya din satul Gai-Kodzor (Teritoriul Krasnodar al Federației Ruse), care furnizează “combustibil albastru” gazoductului Turkish Stream. Având în vedere că această stație de comprimare a funcționat fără întrerupere în mod normal în tot acest timp, propagandiștii Ministerului rus al Apărării au fost nevoiți să precizeze că apărarea aeriană rusă ar fi doborât cu succes toate cele nouă UAV-uri pe care le-a inventat și că resturile aeronavelor doborâte au provocat daune minore clădirii și echipamentelor stației.

         În același timp, mass-media rusești, rețelele de socializare, canalele Telegram, precum și mass-media din străinătate afiliate Kremlinului, au lansat o operațiune de informare bine organizată și coordonată, promovând narațiunea conform căreia Ucraina ar fi încercat în mod deliberat să întrerupă livrările de gaze din Turcia către țările europene.

         De exemplu, ministrul rus de externe S. Lavrov, în timpul conferinței sale de presă pentru jurnaliștii ruși și străini (Moscova, 14 ianuarie 2025), a adăugat că Statele Unite, folosind metode neloiale și agresive de suprimare a concurenților, au fost cele care au instruit forțele armate ale Ucrainei să distrugă bazele bunăstării energetice a UE. Șeful diplomației ruse a încercat să convingă presa că Kievul, la instrucțiunile Washingtonului, a lovit în mod deliberat infrastructura de gaze conectată la UE. Desigur, declarația lui Lavrov indică în mod clar obiectivul/visul Moscovei de a antagoniza profund UE, Ucraina și SUA.

         Nu a fost o surpriză faptul că un singur stat membru al UE, și anume Ungaria, s-a alăturat campaniei ruse de dezinformare. Aceasta din urmă primește “combustibil albastru” în diferite moduri, inclusiv prin gazoductul Balkan Stream, care merge din Turcia în Ungaria, trecând prin Bulgaria și Serbia. De altfel, șeful misiunii diplomatice ungare, Peter Szijjarto, a acuzat Kievul că încalcă suveranitatea țării sale, în legătură cu acțiunile care amenință securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei. În același timp, dependența reală a Ungariei de gazele naturale rusești se datorează faptului că Budapesta oficială (ca și Bratislava) nu a făcut nimic pentru a diversifica aprovizionarea cu energie pentru nevoile proprii, spre deosebire de toate celelalte state membre ale UE.

         Cel mai probabil, operațiunea rusească de informare menționată mai sus este un fel de răzbunare asupra Ucrainei pentru refuzul acesteia de a continua transportul gazelor rusești prin propriul teritoriu. Este demn de remarcat faptul că Ucraina a pierdut aproximativ 300 de milioane de euro pe an ca urmare a încetării tranzitului de gaze, în timp ce Rusia nu va mai primi 5-6 miliarde de euro pe an pentru furnizarea de “combustibil albastru” prin sistemul de transport de gaze al Ucrainei către Europa. Inutil să mai spunem că cea mai mare parte a veniturilor Gazprom a fost utilizată pentru a finanța agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!