Sari la conținut

Agresiunea rusească pune în pericol radioactiv întreaga omenire

La 9 martie, ca urmare a unui alt atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, ultima linie de comunicare a centralei nucleare ocupate din Zaporizhzhya cu sistemul energetic ucrainean a fost întreruptă la ora 3:53 dimineața. Rușii au lansat 81 de rachete de diferite tipuri și opt UAV-uri Shahed-136/131. Din cauza penei complete de curent a centralei, au fost nevoiți să treacă în modul “blackout” pentru a șasea oară în timpul ocupației, unitățile de putere 5 și 6 au fost puse în stare rece, 18 generatoare diesel au fost pornite pentru a alimenta ZNPP cu propriile nevoi. Este posibil să existe combustibil suficient doar pentru 10 zile.

“Dacă alimentarea externă a centralei nu poate fi reluată în acest timp, ar putea avea loc un accident cu consecințe de radiații pentru întreaga lume”, scrie Energoatom. Cu toate acestea, încă de la ora 15:23 a aceleiași zile, serviciul de presă al Ukrenergo a precizat că, datorită muncii lucrătorilor din domeniul energetic, alimentarea cu energie electrică distrusă de ocupanți a fost reluată. Rușii continuă să meargă pe muchie de cuțit, săvârșind o adevărată teroare nucleară care ar putea avea consecințe ireparabile pentru omenire. Profesionalismul și promptitudinea lucrătorilor ucraineni din domeniul energiei a salvat încă o dată lumea de la ce e mai rău.

“Ocupanții continuă să exercite presiuni asupra personalului centralei nucleare din Zaporizhzhya. Astăzi, 9 martie, după bombardamentul de noapte și avarierea ultimei linii electrice, invadatorii au permis doar personalului operațional să meargă la lucru, în timp ce întregului personal nu i s-a permis să treacă prin poarta centralei, astfel că oamenii s-au întors în orașul satelit. Există un anumit număr de personal al ZNPP care se află în permanență la datorie non-stop. Iar ocupanții au lăsat să treacă doar personalul operațional pentru a asigura eliminarea consecințelor, ceea ce s-a întâmplat în această seară”, – a declarat primarul din Energodar, Dmitri Orlov.

Agresiunea rusă și ocuparea centralei nucleare din Zaporizhzhya au reprezentat cea mai mare amenințare de radiații pentru Europa de la dezastrul de la Cernobîl din 1986. De mai bine de un an, centrala se află sub controlul agresorului și a fost supusă la numeroase opriri din cauza bombardamentelor asupra infrastructurii.
În timpul unei ședințe de informare din 9 februarie în care s-a discutat problema siguranței nucleare imediate, Oleg Korikov, șeful Reglementării atomice de stat din Ucraina, a declarat că, de la ocupație, centrala s-a transformat dintr-un producător de electricitate într-un consumator. Înainte de război, centrala nucleară Zaporizhzhya producea aproximativ un sfert din energia Ucrainei.

Datorită controlului temporar primit, rușii permit ca tot felul de propagandiști ai Kremlinului, militari și echipamentele lor, inclusiv arme, explozibili și alte proiectile periculoase, să se afle în incinta uzinei. “Rosatom și Rostekhnadzor racolează personal din Rusia și Belarus care nu este calificat pentru a lucra la o centrală nucleară de această anvergură. Ocupanții reproduc, de asemenea, modificări neautorizate ale condițiilor de proiectare a centralelor nucleare. Ei intervin ilegal în sistemele de alimentare cu energie termică și electrică, conectând dispozitive care nu au fost testate și care sunt periculoase.

Fiecare centrală nucleară trebuie să aibă o sursă de energie fiabilă. Riscurile de accidente la centrala nucleară Zaporizhzhya cresc semnificativ, în timp ce capacitatea părții ucrainene de a le preveni scade. Ocupanții se comportă cât se poate de iresponsabil, expunându-se pe ei înșiși, pe ucraineni și milioane de cetățeni străini la un pericol mortal. Crearea deliberată a amenințărilor legate de radiații la centrala nucleară Zaporizhzhya este un element de propagandă și șantaj al comunității internaționale de către Moscova. Acesta este modul în care Rusia speră să își intimideze partenerii occidentali pentru a înceta să mai ofere tot sprijinul necesar Ucrainei. Există o nevoie critică de a forța Rusia să abandoneze instalația nucleară, urmată de demilitarizare sub control și supraveghere internațională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!