La 24 iunie, Consiliul UE a adoptat noi restricții de sancțiuni împotriva Rusiei, care duce un război sângeros împotriva Ucrainei. Cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni vizează 116 persoane fizice și juridice, precum și 61 de companii care susțin și finanțează agresiunea. Noile restricții vizează energia, finanțele și comerțul și, pentru prima dată de la începutul unei invazii pe scară largă, vor afecta gazul rusesc, datorită căruia economia țării agresoare este îmbogățită semnificativ.
Lista de sancțiuni include comandantul-șef al Marinei ruse Alexander Moiseev, mama șefului Ceceniei Ramzan Kadyrov, care gestionează Fundația implicată în răpirea copiilor ucraineni, cântăreața Polina Gagarina, actorul Ivan Okhlobystin, așa-numitul “primar” al Mariupolului capturat numit de autoritățile de ocupație Oleg Morgun, guvernatorul regiunii Orel din Rusia Andrey Klychkov și o serie de alte persoane care sunt implicate în acțiuni care amenință integritatea teritorială și independența Ucrainei.
De acum înainte, statelor membre ale UE le este interzis să reexporte gaze rusești, care anterior aduceau Rusiei venituri suplimentare. Acum, companiile europene vor putea cumpăra gaz în Rusia fără revânzare ulterioară.
Printre statele membre ale UE care au fost cel mai adesea implicate în reexporturi s-au numărat Spania, Franța și Belgia. Au vândut gazul achiziționat unui număr de țări, în principal India și China. Acum, din cauza sancțiunilor, ruta de aprovizionare cu gaz către aceste țări va fi mult mai lungă, valoarea costurilor pentru aceasta va crește și volumul aprovizionărilor în sine va scădea.
Primii pași ai restricțiilor care vizează gazul natural lichefiat al Federației Ruse vor afecta veniturile Rusiei, pe care le folosește în mod activ pentru a-și îmbogăți propriul complex militar-industrial. Includerea așa-numitei flote de umbră a țării în noul pachet de sancțiuni va cauza, de asemenea, probleme în industria gazelor rusești.
Lista de sancțiuni include 27 de nave care transportă echipamente militare, cereale ucrainene furate etc. Acest lucru va încetini mașina de război a Kremlinului, va priva Rusia de accesul la porturile și serviciile Europene, tehnologiile cheie și veniturile din industria energetică. Acest lucru a fost declarat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Pachetul conține, de asemenea, interzicerea furnizării de minereu de mangan, elemente de pământuri rare, anumite tipuri de plastic, echipamente electrice și excavatoare către Rusia. Acest lucru va ajuta, în special, la evitarea furnizării de bunuri cu dublă utilizare pentru utilizare în război. Restricțiile la export se aplică 61 de companii din China, Kazahstan, Kârgâzstan, Emiratele Arabe Unite și Turcia.
Sancțiunile împotriva finanțelor rusești vor afecta “sistemul de transmitere a mesajelor Financiare al Băncii Rusiei”, care este un fel de analog al SWIFT. Companiile și organizațiile din UE nu se mai pot conecta la aceasta. De asemenea, companiile aeriene din UE sunt acum obligate să se asigure că nu există zboruri private comandate de persoane fizice sau juridice din Federația Rusă.
Al 14-lea pachet prevede interzicerea importului și exportului valorilor culturale ucrainene dacă acestea au fost exportate ilegal din Ucraina, de exemplu, furate de ruși în timpul ocupației orașelor. Noile restricții vor avea ca scop prevenirea posibilelor soluții pe care Rusia le folosește pentru a se sustrage sancțiunilor.
Decizia de a adopta un nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse a fost luată pentru mai mult de o lună, deoarece țări precum Ungaria și Germania au blocat procesul. Pentru a elimina blocajul, UE a decis să facă un compromis cu Ungaria. Ei au promis că nu vor interfera cu viitorul proiect al centralei nucleare maghiare Paks 2, la care Ungaria a fost de acord cu noi sancțiuni împotriva Rusiei. Germania nu a fost mulțumită de clauza care prevede răspunderea companiilor din statele membre ale UE pentru orice încălcare a sancțiunilor.
Așa-numitul președinte rus Vladimir Putin a comentat deja pachetul de sancțiuni și a spus că restricțiile UE nu au niciun efect asupra economiei țării. Cu toate acestea, cuvintele dictatorului rus nu sunt altceva decât o încercare de a crea iluzia controlului asupra situației, când, de fapt, sancțiunile provoacă daune fără precedent veniturilor rusești și afectează complexul militar—industrial al Federației Ruse. Consolidarea în continuare a sancțiunilor este o garanție că Rusia nu va putea să-și îmbunătățească mașina militară.
Rusia și-a pierdut de mult credibilitatea în rândul țărilor UE pe care o avea înainte de războiul pe scară largă împotriva Ucrainei. A devenit o țară izolată, ale cărei resurse au încetat să mai intereseze majoritatea statelor civilizate, iar Rusia însăși a încetat să mai fie necesară ca partener comercial. În timp, izolarea va deveni mai vizibilă și fiecare rus va simți consecințele războiului declanșat de Kremlin.
Autor: Inna Volodina