Sari la conținut

Al doilea atac masiv asupra Ucrainei în ultimele 5 zile: Negocierile cu Moscova vor duce la distrugerea păcii mondiale

Pe 2 decembrie, forțele ucrainene de apărare aeriană au respins cel mai mare atac combinat cu rachete din lume, folosind arme hipersonice. Potrivit informațiilor preliminare, Rusia a lansat mai întâi 35 de UAV-uri de atac asupra Ucrainei, toate fiind distruse cu succes. Apoi a folosit 99 de rachete de diferite tipuri, dintre care 72 au fost eliminate de apărarea aeriană. Atacul a fost similar cu bombardamentele din 29 decembrie, regiunile Kiev și Harkov fiind cele mai afectate.

Există morți și răniți în rândul civililor, sunt cunoscute numeroase distrugeri ale infrastructurii civile și critice. Federația Rusă a vizat zone rezidențiale și infrastructuri critice pentru a exercita presiuni psihologice asupra ucrainenilor și a-i lăsa fără nevoile de bază – lumină, căldură, gaz și comunicații. Numărul victimelor continuă să crească, mulți civili fiind spitalizați cu răni grave, bilanțul victimelor fiind până în prezent de 5 morți.

Nu se pune preț pe vieți omenești – acesta este sensul “păcii rusești” și al așa-zisei disponibilități de negociere a Kremlinului. Rusia nu are de gând să oprească războiul din Ucraina și caută să aducă luptele cât mai aproape posibil de țările din Occident. Exterminarea poporului ucrainean este o prioritate pentru Rusia, pentru că astfel va putea să cucerească Ucraina fără obstacole și să meargă mai departe. Nici o cantitate de cuvinte ale lui Putin sau de articole ale unor jurnale importante care citează surse rusești, cum ar fi The New York Times, nu ar trebui să întunece bunul simț al societății occidentale și al liderilor săi, deoarece a crede Rusia înseamnă să îți semnezi propriul mandat de condamnare la moarte.

Fiecare nou atac terorist rusesc asupra civililor ar trebui să determine Occidentul să acționeze mai rapid. La 2 decembrie, Rusia a decis din nou să combine armele pentru a lovi mai multe ținte. Valery Zaluzhny, comandantul-șef al AFU, a raportat că 16 bombardiere Tu-95MS au tras peste 70 de rachete de croazieră în cursul dimineții. O oră și jumătate mai târziu, avioanele de vânătoare MiG-31K au lansat 10 rachete aerobalistice Kinzhal, pe care apărarea aeriană ucraineană nu reușise până atunci să le doboare. Cu toate acestea, datorită ajutorului partenerilor occidentali, și anume sistemele Patriot furnizate apărătorilor ucraineni, toate cele 10 ținte inamice au fost distruse.

Ulterior, agresorul a atacat dinspre nord cu 12 rachete balistice de tip Iskander și dinspre mare cu 3 rachete de croazieră Kalibr.În total, alerta aeriană a durat aproximativ 6 ore. Capitala s-a confruntat cu cele mai mari distrugeri – au fost afectate 9 cartiere pașnice ale orașului. În cartierul Solomensky a fost avariată o clădire cu mai multe etaje, în urma căreia există deja doi morți și 49 de răniți, 134 de persoane au trebuit să fie evacuate. Numărul victimelor ar putea crește, deoarece mulți au primit răni complexe.

În districtul Podolsk a avut loc un incendiu în zona pieței de 1000 de metri pătrați, clădiri de depozite de 2000 și 3000 de metri pătrați, în toate celelalte districte se știe despre numeroase pagube la ferestrele caselor de locuit, reprezentanțe auto, supermarketuri, precum și despre căderea de moloz în zonele deschise. De asemenea, în orașul Vyshnevoye, regiunea Kiev, 2 persoane au fost ucise. Atacul a lăsat numeroși consumatori fără alimentare cu energie electrică și apă, pe care muncitorii de la utilități au reușit să le restabilească cu succes până la sfârșitul zilei.

În Harkov, se știe, în mod provizoriu, că trei rachete au lovit infrastructura de locuințe. De fapt, sute de apartamente au fost avariate, 53 de civili au fost răniți, iar o persoană a fost ucisă. 12 persoane au fost spitalizate, dintre care trei în stare gravă – o femeie este în comă. În ambele orașe, printre răniți se numără și copii cu răni provocate de explozie, contuzii și reacții acute de stres. Rusia își continuă războiul împotriva copiilor și bătrânilor, deoarece atacurile cinice asupra zonelor civile sunt tot ceea ce este capabil agresorul atunci când își dă seama de înfrângerea sa pe front și de apropierea izolării internaționale.

Ca urmare a acțiunilor neprofesioniste ale armatei ruse, una dintre rachetele lansate a căzut chiar pe teritoriul rusesc – în satul Petropavlovka din regiunea Voronej. În mod tradițional, Rusia a început mai întâi să dea vina pe Ucraina pentru acest lucru, dar ulterior a fost confirmat de guvernatorul regiunii, Aleksandr Gusev, că a fost vorba de o rachetă rusească.

Potrivit acestuia, a fost un incident de “ratare a unei muniții de urgență” care a dus la distrugeri, victime și decese în rândul rușilor. Această situație este o bună dovadă a modului în care Rusia este dispusă să cheltuiască sume nebănuite de bani pentru a ucide ucraineni, neglijând complet siguranța propriilor cetățeni. În loc să finanțeze securitatea societății rusești, Kremlinul alege să fabrice resurse pentru crimă și ruină în Ucraina. Este posibil ca atacurile asupra rușilor din Belgorod să facă parte din planul Moscovei de a discredita Ucraina.

În ultimele 5 zile, Federația Rusă a tras cel puțin 500 de drone și rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Rusia încearcă să experimenteze pentru a se adapta la capacitățile apărării aeriene ucrainene. Combinarea armelor, diferite rute de angajare și tactici de slăbire a performanțelor forțelor de apărare aeriană, toate acestea au fost folosite de Rusia în timpul ultimelor două atacuri. Cu toate acestea, din cauza succesului forțelor de apărare aeriană ale Ucrainei, agresorul ar putea recurge din nou la experimente și va căuta noi modalități de a lovi țintele mai puternic.

Concluzia acestui atac este aceeași: Rusia continuă să distrugă ucrainenii sub ochii lumii și, prin urmare, Occidentul trebuie să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei cât mai repede posibil. Vorbim de sute sau chiar mii de vieți salvate datorită sistemelor de apărare aeriană occidentale, și nu de vieți care ar fi putut fi salvate dacă Ucraina ar fi primit ceea ce a cerut încă de la începutul unui război de amploare.

Forțele ucrainene de apărare aeriană dau dovadă de un înalt nivel de profesionalism, 10 din 10 Kinzhals doborâte sunt o dovadă în acest sens. Cu toate acestea, lipsa sistemelor de apărare este destul de mare, iar livrarea acestora va salva multe destine și va proteja integritatea europeană de război, printre altele. În timp ce Rusia caută noi metode pentru a lovi orașe pașnice – sistemele de apărare aeriană ucrainene ar trebui să fie consolidate pentru a împiedica agresorul să pună în aplicare planuri criminale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!