Sari la conținut

Alegerile din Franța provoacă îngrijorări pe piețele financiare: deteriorarea finanțelor publice, un risc iminent

Cei mai importanți oameni de afaceri francezi s-au reunit vineri și sâmbătă la Aix-en-Provence, îngrijorați de faptul că, în urma alegerilor de duminică, reformele implementate în ultimii ani ar putea fi stopate, iar Franța s-ar putea confrunta cu un val de falimente și proteste, informează Reuters.

Partidele de extremă dreapta și stânga intenționează să anuleze unele dintre reformele președintelui Emmanuel Macron, inclusiv creșterea vârstei de pensionare și eliminarea impozitului pe avere pe activele financiare. Sondajele sugerează că extrema dreaptă ar putea obține cele mai multe locuri în parlament.

„Suntem foarte îngrijorați de ceea ce se va întâmpla”, a declarat Ross McInnes, președintele companiei aerospațiale Safran. „Orice configurație politică va rezulta din votul de duminică, probabil că suntem la sfârșitul unui ciclu de reforme care a început acum zece ani”.

Liderii de afaceri și-au exprimat anxietatea în privința ascensiunii atât a extremei drepte, cât și a extremei stângi. „Nimic bun nu iese niciodată din haos. Nu știu ce se va întâmpla, dar Franța este o țară care a mai văzut tulburări sociale înainte”, a spus șeful unui mare grup industrial francez.

Alegerile din Franța subliniază și importanța țării pe piețele europene de credit. Fie că este vorba de blue-chip sau de obligațiuni, piețele de credit au fost afectate după decizia președintelui francez din 9 iunie, care a dus la instabilitate politică. Indicele crossover al IHS Markit al credit default swaps, un indicator cheie al riscului de credit european, a înregistrat cea mai mare creștere anuală săptămâna trecută, cu 42 de puncte de bază.

Investitorii sunt îngrijorați că cheltuielile publice ale Franței vor scăpa de sub control dacă partidul Marinei Le Pen va domina parlamentul. Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a avertizat că un astfel de scenariu ar putea aduce aminte de politicile expansioniste ale fostului prim-ministru britanic Liz Truss, care au șocat piețele și au provocat o prăbușire a obligațiunilor corporative în lire sterline.

Totuși, Jordan Bardella, un aliat apropiat al lui Le Pen, susține că partidul Mitingul Național va stabiliza finanțele publice ale Franței.

Pe de altă parte, stânga franceză dorește să stopeze cei șapte ani de reforme ai lui Macron, ceea ce ar putea duce la o coliziune cu Uniunea Europeană din cauza politicii fiscale.

„Ceea ce este foarte probabil este ca finanțele publice ale Franței să continue să se deterioreze. Viteza este neclară, dar direcția este foarte clară. Impactul asupra economiei franceze este probabil negativ”, a declarat Gilles Pradere, manager senior cu venit fix la RAM Active Investments.

Obligațiunile companiilor Engie SA, Emeria Sasu și Societe Generale SA au fost printre cele mai afectate. Băncile franceze precum BNP Paribas SA, Societe Generale SA și Credit Agricole SA sunt deosebit de vulnerabile, fiind considerate un indicator al economiei țării și deținând un volum considerabil de obligațiuni guvernamentale, afectate de vânzările recente.

Costul protecției împotriva neîndeplinirii obligațiilor de plată a datoriei unora dintre cele mai mari bănci a crescut mai mult decât cel al colegilor din zona euro de la convocarea alegerilor, conform datelor Bloomberg.

„Credem că situațiile financiare ar putea fi supuse unei presiuni suplimentare în alegerile generale din Franța”, a spus Elisa Belgacem, strateg de credit la Generali Investments. „Se spune că extrema dreaptă este ostilă generației de energie regenerabilă”, a adăugat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!