Sari la conținut

Alegerile din Rusia se vor desfășura sub steagul “ideologiei Z”

Șefa Comisiei Electorale Centrale din Rusia (CEC), Ella Pamfilova, a prezentat un logo unificat pentru ziua alegerilor cu litera V, în sprijinul acțiunilor criminale ale Rusiei în Ucraina. De la începutul războiului pe scară largă, atât litera V, cât și litera Z au devenit un simbol al armatei ruse și sunt folosite în mod activ de către ruși. Logo-ul a fost prezentat în cadrul unui seminar pentru birourile de presă ale comisiilor electorale regionale.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în ziua unică de votare 2023, care cade pe 10 septembrie, vor avea loc 78 de campanii electorale în 54 de entități constitutive ale Federației Ruse. În trei regiuni vor avea loc alegeri parțiale ale deputaților din Duma de Stat. Douăzeci și una de regiuni vor organiza alegeri directe ale șefilor regionali, în timp ce parlamentele locale vor alege șefii regionali în alte cinci regiuni. Douăzeci de regiuni vor organiza alegeri pentru parlamentele regionale.

Pamfilova a declarat că regiunile au dreptul de a nu utiliza logo-ul, însă șefa CEC speră că acest lucru nu se va întâmpla și că toată lumea îl va susține, folosindu-l la viitoarele alegeri.

În plus, proiectul de amendamente la legea “Cu privire la garanțiile de bază ale sufragiului cetățenesc” a fost înaintat Dumei de Stat a Rusiei, ceea ce ar însemna distrugerea aproape completă a instituției observatorilor independenți la toate nivelurile de alegeri. Potrivit publicației ruse independente Wurstka, care a apărut în semn de protest față de distrugerea presei ruse în timpul războiului cu Ucraina, anterior, reprezentanții mass-media și împuterniciții candidaților cu asociații electorale puteau fi prezenți la alegeri. Conform noilor amendamente, acestor două categorii le este acum interzis să fie observatori.

Autorii amendamentelor au fost senatorul Andrey Klishas și deputații din Duma de Stat Pavel Krasheninnikov și Leonid Ivlev. Toți aceștia sunt reprezentanți ai partidului Rusia Unită, care este subordonat lui Putin și care, prin toate acțiunile sale, susține războiul armat al Rusiei împotriva poporului ucrainean, precum și ocuparea Crimeei și anexarea teritoriilor regiunilor Donețk și Luhansk.

Alegeri în teritoriile ucrainene ocupate

Legislația rusă permite acum organizarea de alegeri în teritoriile ucrainene ocupate temporar – așa-numitele LNR și DNR, regiunile Kherson și Zaporizhzhya. Alegerile se vor desfășura la același nivel cu toate orașele rusești. Potrivit lui Alexander Sidyakin, șeful comitetului executiv central al Rusiei Unite, alegerile pentru adunarea legislativă din toate cele patru regiuni vor acoperi 216 mandate, 120 în centrele administrative și peste 2.300 în administrația locală.

Potrivit noii legi, cel mai înalt oficial din regiunea ocupată poate înainta Comisiei Electorale Centrale o propunere de organizare a alegerilor sau a referendumului în teritoriile ocupate nu mai devreme de 130 de zile și nu mai târziu de 90 de zile înainte de ziua votului. CEC trebuie apoi să revizuiască propunerea și să ia o decizie în termen de 5 zile.

Krasheninnikov, unul dintre autorii amendamentelor, a remarcat importanța adoptării acestora, deoarece, în conformitate cu articolul 7 din legea “Cu privire la legea marțială”, referendumurile și alegerile locale nu sunt organizate în teritoriile în care aceasta este impusă, adică în teritoriile ocupate temporar din Ucraina. În același timp, legile privind admiterea noilor subiecți în Rusia spun că aceștia ar trebui să organizeze alegeri în toamna anului 2023. Potrivit lui Krasheninnikov, aceste modificări ar trebui adoptate pentru a evita problemele și contradicțiile dintre legi.

Rusia este obișnuită să introducă o varietate de amendamente înainte de alegeri, ceea ce arată o lipsă totală de democrație și de dreptul cetățenilor de a alege. De exemplu, în 2020, Constituția Rusiei a fost modificată pentru a “anula” complet mandatul de președinte al lui Putin. Această lege îi dă dreptul lui Putin să candideze la președinție și să rămână la putere până în 2036.

De asemenea, Rusia a recurs în mod repetat la referendumuri ilegale în teritoriile ucrainene ocupate temporar. Absența completă a dreptului de a alege și a democrației în Rusia nu este o noutate. Cu toate acestea, intenția Rusiei de a organiza alegeri sau pseudo-referendumuri în teritoriile ocupate, considerându-le o parte legitimă a Rusiei, este o absurditate care nu ar trebui să se întâmple în secolul XXI.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!