Sari la conținut

Ambele maluri ale strâmtorii Taiwan aparțin Chinei care avertizează că nu va face ,,nicio concesie” Occidentului

Ambele maluri ale strâmtorii Taiwan aparţin Chinei şi ea „nu va face nicio concesie” Occidentului în privința insulei , a declarat ministrul de externe chinez Qin Gang vineri în cadrul unui forum la Shanghai, relatează sursa.

Qin a făcut aceste remarci la Forumul Lanting din Shanghai, în cadrul căruia au fost abordate o gamă largă de probleme, de la Ucraina la Taiwanul autonom, insulă în jurul căreia Beijingul a organizat luna aceasta trei zile de exerciţii militare, după ce preşedinta insulei, Tsai Ing-wen, s-a întâlnit cu şeful Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, în California.

Forumul Lanting, iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe al Chinei, este o platformă de comunicare şi schimburi de opinii între guvern, comunitatea de afaceri, mediul academic, mass-media şi public, potrivit Beijingului.

„Auzim deseori afirmaţii stranii susţinând că China sfidează ordinea internaţională bazată pe reguli, că încearcă să modifice în mod unilateral statu quo-ul în strâmtoarea Taiwan prin forţă sau coerciţie”, a declarat Qin Gang.

„Această logică este absurdă, iar consecinţele sale sunt periculoase”, a afirmat Qin în cadrul acestui forum diplomatic organizat la Shanghai, denunţând o „definire” a statu quo-ului de către Occident care echivalează cu o „subminare a suveranităţii chineze”.

Diplomația chineză susține despre sine că este „de înaltă ținută”

„Persoanele imparţiale pot vedea cine este implicat în hărţuirea hegemonică şi cine în practici de înaltă ţinută”, a remarcat el. „Nu partea continentală a Chinei, ci forţele separatiste care militează pentru independenţa Taiwanului şi o mână de ţări sunt cele care încearcă să perturbe statu quo-ul”, a declarat Qin.

Beijingul consideră Taiwanul – autoguvernat democratic – drept teritoriu al său, revendicare respinsă cu fermitate de către guvernul de la Taipei, şi denunţă sistematic întâlnirile la nivel înalt dintre taiwanezi şi oficiali străini.

Pe fondul acestei activităţi militare intense în jurul Taiwanului, Uniunea Europeană, SUA şi G7 au transmis un avertisment Beijingului, îndemnându-l să menţină statu quo-ul în strâmtoarea Taiwan, care separă teritoriul insular de China continentală.

Beijingul exercită presiuni militare şi economice puternice asupra guvernului de la Taipei de la venirea la putere a preşedintei Tsai Ing-wen în 2016. China este nemulţumită de apropierea produsă în ultimii ani între autorităţile taiwaneze şi unele ţări occidentale, în special SUA, susținând că aceasta reprezintă o ameninţare la adresa integrităţii sale teritoriale, comentează AFP.

China avertizează Occidentul să „nu se joace cu focul” în privința Taiwanului

„Nu vom face nicio concesie celor care încearcă să submineze suveranitatea şi securitatea Chinei. Oricine se joacă cu focul în problema Taiwanului se va arde în cele din urmă”, a avertizat Qin Gang.

Într-un interviu acordat cotidianului economic francez Les Echos la începutul lunii aprilie, preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat Europa „să nu urmeze” SUA sau China în chestiunea Taiwanului.

„Nu vrem să intrăm într-o logică de bloc contra bloc”, a declarat Macron într-o aparentă referire la Washington.

Afirmaţiile sale au fost criticate de ambele părţi ale Atlanticului de către reprezentanţii politici, care le-au interpretat ca pe o critică la adresa aliatului tradiţional american, notează AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!