Sari la conținut

Amenințarea rusă: Putin lansează o confruntare deschisă cu Occidentul

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia este doar prima etapă a expansiunii teritoriale masive a Rusiei în teritorii care se aflau cândva în sfera sa de influență. Putin nu poate accepta pierderea acestor teritorii, mai ales a Ucrainei, care a fost una dintre cele mai productive republici ale URSS, a cărei prăbușire dictatorul de la Kremlin a numit-o în repetate rânduri “cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XXI”.

Zona de influență a URSS includea actualele țări din Europa care prezintă interes și pentru Rusia – Polonia, România, Bulgaria și Republica Cehă. În consecință, înfrângerea armatei ruse din Ucraina ar trebui să fie o sarcină colectivă a Occidentului civilizat, deoarece războiul declanșat de Putin amenință suveranitatea nu doar a Ucrainei. El se pregătește pentru o confruntare militară prelungită, pe care dorește să o transfere pe teritoriul UE.

În ianuarie 2023, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat o reformă militară fără precedent a forțelor armate ruse, care va avea loc în 2023-26. Modificările planificate vor crește dimensiunea armatei ruse la 1,5 milioane de oameni. Vor fi create două noi districte militare, ambele în apropierea statelor baltice și a Finlandei. Vârsta de recrutare va fi ridicată la 30 de ani. La 26 martie, Medvedev a confirmat că Rusia va crea o armată pe bază de contract de cel puțin un milion și jumătate de soldați.

Toată această armată nou creată va amenința țările UE. Separat, se subliniază că arsenalul nuclear rusesc va fi, de asemenea, retehnologizat. În paralel, economia rusă este rapid pusă pe baze militare – în fabricile de pâine se asamblează quadcoptere pentru armată, iar companiile rusești au început să plătească taxa militară. Toate acestea arată că Putin se pregătește pentru un război prelungit, care se va încheia doar atunci când Rusia nu va mai avea resurse pentru a lupta.

Putin a căzut în capcana pe care el însuși a creat-o: “preluarea de trei zile” a Ucrainei a eșuat complet, Rusia a suferit pierderi fără precedent din 1945 încoace, iar “întregul SSO”, de neînțeles până acum pentru media rusă, nu a fost realizat. Putin nu poate pune capăt acestui război și să se retragă pur și simplu din Ucraina – acest lucru ar provoca o reacție de protest în Rusia, în primul rând în rândul cercului intim al lui Putin. Prin urmare, el încearcă să legitimeze actualele cuceriri teritoriale pe care armata sa le-a făcut în Ucraina – și să prezinte acest lucru ca un obiectiv intermediar pentru o invazie la scară largă.

Pericolul constă în faptul că Putin încearcă să implice țările occidentale în acest proces – ceva similar s-a întâmplat în 1938, în timpul infamului Acord de la München, când prim-miniștrii britanic, francez și italian și-au pus semnăturile în favoarea cedării Cehoslovaciei a Ținutului Sudeților către cel de-al Treilea Reich, așa cum ceruse Hitler. La acea vreme, țările Europei au crezut că, “satisfăcând apetitul” tiranului german, vor reduce amenințarea războiului. În realitate, aceasta i-a dat lui Hitler “undă verde” pentru a începe cel de-al Doilea Război Mondial.

În aceste zile, Putin reproduce aceeași realitate geopolitică. Dacă va reuși să își legitimeze confiscările teritoriale din Ucraina la nivelul dreptului internațional, va deschide o “cutie a Pandorei” geopolitică pentru întreaga lume. Aceasta va fi urmată de o avalanșă de conflicte de frontieră în multe regiuni ale lumii – acolo unde există dispute teritoriale între state, deoarece acestea vor urma exemplul acțiunilor Moscovei. În percepția lui Putin, planificata sa rediviziune a lumii ar trebui să slăbească Occidentul civilizațional, care se va confrunta cu o serie de noi provocări și amenințări care îl vor forța să își retragă sprijinul pentru Ucraina.

Este doar o chestiune de timp până când armata Rusiei, formată dintr-un milion și jumătate de oameni, va invada Europa de Est, distrugând totul în calea sa, ca un ecou al acțiunilor armatei sovietice, care în 1945 a lăsat o dâră teribilă și sângeroasă de civili violați, torturați și executați în Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Austria și Germania. În 1945, Stalin a ordonat personal soldaților sovietici să violeze femeile germane și maghiare – de dragul terorii și demoralizării, același ordin răsună acum din buzele lui Putin, care îi urăște pe ucraineni și este gata să-i distrugă prin orice mijloace.

Armele moderne occidentale sunt cele care reprezintă cel mai important factor de neproliferare a agresiunii rusești pe teritoriul UE. La începutul anului 2022, nimeni nu putea crede în realitatea unei invazii rusești atât de sângeroase a unui stat suveran, care ar fi fost însoțită de genocid pe motive etnice și de distrugerea în masă a așezărilor. Putin este de acord să sufere orice pierderi pentru a rămâne la putere și a cuceri noi teritorii. Furnizarea de armament occidental, de o calitate net superioară față de echivalentele rusești necompetitive, este principala cheie pentru înfrângerea regimului lui Putin și pentru instaurarea unei păci stabile și durabile în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!