Sari la conținut

Anunțul Guvernului despre greva din educație, cu o zi înaintea începerii înscrierilor la BAC

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, face declaraţii duminică, la ora 12:15, pe tema situaţiei din educaţie, în condițiile în care profesorii sunt de aproape o săptămână în grevă generală, iar luni ar urma să înceapă înscrierea la bacalaureat. Oferta făcută până acum de către executiv a fost respinsă categoric de către sindicatele din învățământ.

Ultimele negocieri între guvern și sindicatele din educație au avut loc joi, discuțiile fiind blocate acum după ce sindicatele au respins ferm oferta Cabinetului Ciucă.

  • Guvernul a pregătit OUG care va implica majorări ale salariilor personalului didacitic și nedidactic
  • E un efort bugetar de peste 700 de milioane de lei
  • Toți angajații din învățământ vor primi bani în mod diferențiat:
  • 2.500 de lei primă de carieră didactică sau primă de compensare până la noua grilă de salarizare
  • Este un nou pas că Guvernul tratează cu mare seriozitate nevoile reale din educație
  • De luni ministrul Muncii începe dialogul cu sindicatele din educație pentru noile grile din viitoarea lege a educației

Peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de luni.

about:blank

Peste 10.000 de cadre didactice au protestat în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale. Și vineri câteva mii de profesori au protestat în stradă, în fața sediilor prefecturilor, la Craiova, Sibiu, Suceava, Timișoara, Iași, Hunedoara, iar pentru luni sunt programate astfel de proteste și în alte orașe, precum Galați și Brăila, a spus liderul Federației Sindicatelor din Educație.

Pentru marți, este programat un mitin de protest de la Palatul Victoria la Cotroceni, liderii sindicali spunând că vor lua parte peste 20.000 de oameni.

  • Peste 10.000 de profesori, în marș de protest pe Calea Victoriei, în a patra zi de grevă generală / Ciucă: Nu pot să le promit acum ceea ce nu se poate realiza
  • GALERIE FOTO Marșul de protest al profesorilor, în imagini: “Vrem salarii decente”
  • Reproș al lui Iohannis pentru profesorii aflați în grevă că nu au „observat nici măcar marginal” că au fost adoptate noile legi ale educației

Pentru marți, este programat un miting de protest de la Palatul Victoria la Cotroceni, liderii sindicali spunând că vor lua parte peste 20.000 de oameni.

Sindicatele cer majorări salariale de 25%, Guvernul oferă vouchere

Ultima ofertă făcută sindicatelor din educație de către guvern a fost acordarea a 2.500 de lei pe card, bani care să fie dați în două tranșe – jumătate în iunie și jumătate în octombrie. Banii sunt din fonduri prin PNRR și ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică. Oferta a fost respinsă de către sindicate, care au cerut majorarea salariilor cu 25%.

După o nouă întâlnire avută joi seară seară cu sindicatele din educație, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat din nou că majorările cerute vor fi făcute făcute doar prin viitoarea lege a salarizării.

  • „Va fi o majorare salarială de 9% doar pentru cadrele nedidactice și o primă în iunie și una în octombrie de 500 de lei.
  • 220.000 de profesori și personalul didactic auxiliar vor beneficia de un stimul de 2.500 de lei pentru cariera didactică, o primă tranșă în iunie de 1.000 de lei, a doua în octombrie de 1.500 de lei.
  • Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la 1 septembrie discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru ca la 1 ianuarie 2024 profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale”, a declarat joi seară purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
  • „Aici nu suntem la piaţă şi ca atare nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua având o susţinere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă. Aş putea să fac trimitere şi la alte măsuri, din alte registre de măsuri pe care acest guvern şi le-a asumat în perioade foarte complicate şi care au fost discutate sau interpretate (…)”, a susținut Cărbunaru, întrebat de ce vine Guvernul cu aceeaşi ofertă pentru profesori ca aceea de joi dimineață şi cât mai este dispus Executivul să mai aibă dialog cu sindicatele din învăţământ.

Vineri dimineață, când premierul Ciucă urma să își depună mandatul, liderii coaliției de guvernare au anunțat că rocada guvernamentală se amână până la soluționarea grevei generale a profesorilor. Ciucă a făcut apel la „rațiunea tuturor cadrelor didactice”, cărora le-a transmis că Guvernul nu își poate asuma să dezechilibreze tot bugetul de stat prin majorările salariale cerute de ei.

„Cu cât guvernanții prelungesc această stare de tensiune, cu atât mai radicală va fi mișcarea noastră. Nu suntem cerșetori”

Sâmbătă, cu două zile înainte de începerea înscrierilor la examenul Bacalaureat 2023, sindicatele din educație au avertizat Guvernul că, cu cât va prelungi „această stare de tensiune și așa-zisele negocieri, cu atât mai radicală” va fi mișcarea de protest.

„Nu suntem cerșetori, nu vrem firimituri”

  • „Nu am mai primit nicio invitație de la guvern pentru discuții, dar, să fie foarte clar: noi nu suntem cerșetori să stăm cu mâna întinsă pe la porțile Guvernulu, ca să ne mai aruncem domnii Ciucă și Ciolanu niște firimituri.
  • Nu avem nevoie de voucherele și de cardurile lor.
  • Cred că ei nu înțeleg ce se întâmplă în educație. Domnul Ciucă vine și transmite că nu sunt bani, că se gândește.
  • Oameni buni, treziți-vă! Când vă ies în stradă profesori din cel mai îndepărtat cătun, până la cele mai marii colegii naționale tu vii și spui că nu ai bani? Nu credem că nu sunt bani. (…)
  • Sunt aceiași politicieni care nu înțeleg importanța educației. Aroganță, ton disprețuitor…”, a declarat, sâmbătă, la Digi 24, liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE), Marius Nistor.

Întrebat ce se va întâmpla cu elevii care ar urma să susțină evaluarea Naționaă și Bacalaureatul, liderul sindical a răspuns:

  • „Suntem alături de elevi, vom avea grijă să nu piardă nimic, dar acum nici nu se pune problema ca greva să fie stopată.
  • Membrii de sindicat nu sunt de acord cu nimic din ce vine de la guvern.
  • Cu cât prelungesc această stare de tensiune și așa-zisele negocieri, cu atât mai radicală va fi această mișcare a noastră”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!