Sari la conținut

Arhiepiscopia Sibiului vrea interzicerea filmului „neomarxist” Arsenie. Viața de apoi la Festivalul ASTRA Film

Arhiepiscopia Sibiului cere organizatorilor Festivalului ASTRA Film printr-o scrisoare deschisă interzicerea proiecției filmului documentar despre Arsenie Boca, regizat de Alexandru Solomon, în cadrul ediției din acest an care se vă desfășura în luna octombrie la Sibiu, invocând că pelicula face parte dintr-un „demers neomarxist”, care va aduce un „prejudiciu de imagine” BOR prin „batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru” .

„Arsenie. Viata de apoi”, un film de Alexandru SolomonFoto: arsenie.viatadeapoi.ro

  • „În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă. Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice.
  • Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria.
  • În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon.
  • Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale. Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe”, se arată în scrisoare deschisă semnată de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului și publicată pe site-ul Mitropoliei Ardealului.

Arhiepiscopia Sibiului susține că memoria preotului Arsenie Boca este intinată de filmul regizat de Alexandru Solomon.

  • „Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului.
  • Părintele Arsenie a fost un monah de vocaţie care a format în plan duhovnicesc generații întregi de credincioși.
  • În contextul aridităţii sociale şi spirituale a ţării noastre dinaintea şi după cel de-al Doilea Război Mondial, slujirea, propovăduirea şi activitatea duhovnicească a Părintelui Arsenie de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, iar apoi de la Prislop, au constituit un autentic izvor de hrană şi învăţătură spirituală pentru mii şi mii de suflete însetate de har sau rănite de diferite suferinţe şi încercări.
  • Sunt volume întregi de mărturii despre evlavia și cinstirea deosebită de care părintele Arsenie s-a bucurat și continuă să se bucure în rândul credincioșilor noștri; sutele de pelerini care zilnic merg la Mănăstirea Prislop și cer mijlocirea Părintelui fiind deosebit de expresive în acest sens”, se mai precizează în scrisoarea deschisă a Arhiepiscopiei Sibiului.

Regizorul Alexandru Solomon este acuzat că transmite prin filmul „Arsenie. Viața de apoi” un mesaj discriminator și jignitor, iar Arhiepiscopia Sibiului cere organizatorilor festivalului ASTRA Film să nu permită proiecția pelicului în județul Sibiu, enumerând mai multe motive.

  • „Demersul artistic pe care acest film îl propune nu este unul sincer, căci în spatele unei lamentabile arte cinematografice există un mesaj vădit discriminator și jignitor. Autorul se declară încă din debutul filmului „sufocat” de prezenţa Bisericii Ortodoxe în spaţiul public şi îşi propune în pseudo-documentarul său să o denigreze, atacând personalitatea părintelui Arsenie. („Prin 2018 am simțit că mă sufoc; prezența Bisericii era peste tot în viața publică, și emblema acestei influențe era un călugăr chipeș, Arsenie Boca.” – min. 01:10).
  • Într-un mod cu totul nesincer a fost obținută și aprobarea din partea Arhiepiscopiei Sibiului de a filma la Mănăstirea Sâmbătă de Sus, stipulându-se în cererea adresată nouă că se dorește „realizarea unui film documentar despre viața Părintelui Arsenie Boca….”, realizatorii fiind „însoțiți la filmare de circa 20 de pelerini (aceste persoane sunt alese de către noi, sunt enoriași care merg la pelerinaje în toată țara)”. Realitatea prezentată pe peliculă este cu totul diferită: filmul nu este documentar, ci o parodie ieftină în care pretinșii pelerini defăimă prin cuvinte și atitudini atât locurile acelea, cât și actul de pelerinaj în sine la mormântul părintelui Arsenie.
  • Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi jignitor bagatelizată: un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat în haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic. („Îmi e antipatic (părintele Arsenie, n.n.), lumea spune că a făcut minuni…” – min. 01:05:23). Aceeași atitudine ironică și jignitoare o au toate personajele care joacă în acest film: aşa-zișii pelerini atent selectați de către regizor apar în diverse ipostaze purtând căciuli cu chipuri de animale (min. 10:40), schimonosindu-se, făcând lucruri caraghioase în incinta Mănăstirii Sâmbătă, ridiculizând și jignind mii și mii de pelerini care vin la mormântul părintelui Arsenie.
  • Textele pe care aceşti pseudo-pelerini le citesc şi le discută provin din diverse surse, unele fiind extrase din notele informative ale securității, iar comentariile ironice făcute pe marginea lor au acelaşi caracter jignitor şi denigrator la adresa părintelui Arsenie (min. 33:45).”

Arhiepiscopia Sibiului își încheie scrisoare deschisă susținând că Biserica și valorile poporului român vor fi „batjocorite” prin proiecția filmului regizat de Alexandru Solomon, aducând un „grav prejudiciu de imagine” Bisericii Ortodoxe Române.

Mesajul vine la o săptămână de când două instituții de cultură din Arad au refuzat, pe rând, proiecția filmului documentar despre Arsenie Boca, regizat de Alexandru Solomon. Motivele ar fi avut legătură cu amenințări venite din partea publicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!