În 2024, ajutorul militar al UE pentru Ucraina se va ridica la cel puțin 21 de miliarde de euro, a declarat Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell. Potrivit acestuia, această cifră nu este definitivă, deoarece încă nu există un răspuns din partea unor state membre. Majoritatea țărilor și-au prezentat deja contribuțiile, în urma cărora Ucraina va primi în decurs de un an un ajutor de garantare, care îi va îmbunătăți capacitățile militare pe câmpul de luptă. Kievul va primi, de asemenea, arme și muniții de la partenerii săi, care vor consolida capacitățile de apărare ale armatei ucrainene.
Pentru a avea o idee mai clară despre dimensiunea ajutorului, Borrel a reamintit că, în primii doi ani de război total, UE a oferit Ucrainei un ajutor militar în valoare de 28 de miliarde de euro. Anul 2024 va fi anul celui mai puternic sprijin din partea UE, unde doar până în prezent se știe despre un ajutor de sută la sută în valoare de 21 de miliarde de euro, care ar putea crește.
Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov a informat UE despre situația actualizată de pe front și a numit nevoile prioritare ale armatei ucrainene. Ținând cont de acest lucru, statele membre ale uniunii își vor concentra asistența exact pe ceea ce reprezintă o prioritate pentru Ucraina în etapa actuală. Josep Borrell a subliniat cât de urgentă este această asistență și faptul că este necesar să se lucreze într-un ritm accelerat, deoarece Rusia acționează rapid și își mărește în mod regulat producția de arme proprii.
Ajutorul va include costul armelor și munițiilor pentru AFU. Borrell a declarat că Ucraina va primi peste un milion de cartușe până la sfârșitul acestui an. În comparație cu anii precedenți, viitorul ajutor ar trebui să fie mult mai puternic datorită creșterii producției proprii de arme de către UE, care va fi vizibilă prin succesele ucrainenilor pe linia frontului. Reprezentantul UE a promis că Ucraina va primi încă 200.000 de cartușe în februarie. El a menționat, de asemenea, exercițiile militare ucrainene. Până în prezent, 40.000 de militari au luat parte la exercițiile UE. UE intenționează să implice alți 20 de mii de soldați ucraineni în exerciții până la sfârșitul verii anului 2024.
Industria europeană de apărare este capabilă să producă 1 milion de proiectile de artilerie pe an, după cum a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă. Europa este cu 2 luni mai devreme decât era prevăzut în dezvoltarea capacității de producție de muniții. “Suntem convinși că până la sfârșitul anului vom avea capacitatea de a produce 1,4 milioane de muniții pe an. În 2025 vom continua această activitate și ar trebui să fim capabili să producem deja două milioane de muniții”, a declarat Breton.
Rusia continuă să alimenteze conflictul, inclusiv prin crearea a două noi districte militare în apropierea granițelor sale cu statele baltice și Finlanda.
Kremlinul plănuiește să mărească dimensiunea armatei ruse și cheltuiește sume uriașe de bani pentru război. Pentru conducerea rusă, viața umană nu are nicio valoare, nici măcar atunci când este vorba de ruși. UE și NATO trebuie să fie pregătite pentru o ofensivă rusă în orice moment și să riposteze cu demnitate atunci când aceasta se va întâmpla.
Integrarea europeană ucraineană nu face parte doar din politica externă, ci poate aduce și transformarea internă a UE, necesară pentru a înlocui aspectele învechite și care nu mai sunt relevante. Războiul ruso-ucrainean a fost un punct de cotitură în istorie, care necesită schimbări globale care vor consolida apărarea și securitatea. Fără acestea, Rusia are toate șansele să câștige acest război și să își extindă granițele dincolo de Ucraina. Integritatea europeană se află sub o mare amenințare, o ofensivă rusă este doar o chestiune de timp dacă agresorul nu poate fi oprit acum.
Singura modalitate de a proteja integritatea europeană este de a investi în ajutorarea Ucrainei, ai cărei cetățeni luptă pentru dreptul la viață, nu doar al lor, ci al întregii lumi civilizate. Implicarea Occidentului în lupta împotriva Rusiei este un semnal pentru Kremlin – Putin și susținătorii săi trebuie să înțeleagă că securitatea globală este o prioritate și că apărarea sa este un obiectiv principal. Creșterea producției de arme, muniții și consolidarea sistemelor de apărare aeriană reprezintă o contribuție importantă la un viitor în care nu ar trebui să mai existe agresiuni.
Autor: Inna Volodina