Vladimir Putin a fost comparat cu Adolf Hitler începând din 2014, după anexarea Crimeii din Ucraina. Paralela constă în faptul că, în urmă cu 85 de ani, la 13 martie 1938, Germania lui Hitler a efectuat Anschluss-ul (anexarea) Austriei, urmat de referendumuri în teritoriile invadate și, ulterior, de încălcarea mai multor tratate. Ideologia dictatorilor este similară, la fel ca și Hitler, Putin și-a pregătit armata pentru război încă de dinainte, iar puternica mașină de propagandă în ambele cazuri a fost produsă la perfecție. Rușii sunt capabili să creadă orice prostie, chiar și păsările infectate, care se presupune că sunt arme biologice ale Ucrainei.
Statul rus a fost întotdeauna condus de dictatori de-a lungul existenței sale. Ordinea politică a țării s-a conturat de-a lungul anilor, iar liderii săi, cum ar fi Stalin, Lenin, Putin și alții, au avut o idee generală despre locul Rusiei în lume. Odată cu izbucnirea unui război la scară largă în Ucraina, comparațiile dintre cei doi dictatori au crescut considerabil, după cum au început să declare chiar și oficialii ucraineni și europeni. Paralelele dintre agresiunea lui Putin și cea a lui Hitler pot fi urmărite până la cel mai mic detaliu: cultul personalității, dictatura, imperialismul, discriminarea, propaganda, crearea unei imagini de amenințare externă și, bineînțeles, genocidul.
Prin acapararea teritoriilor, Putin și Hitler au justificat acest lucru prin protecția împotriva atacurilor și, de asemenea, pentru a salva civilii de nazism, numind ocupația “reunificare”. Contrar dreptului internațional și tuturor acordurilor, dictatorii au visat să unească un “popor divizat de granițe”, sperând apoi să obțină puterea deplină asupra lui.
Motivul de bază al ambilor agresori a fost genocidul – așa cum Hitler îi ura pe evrei, așa și Putin încearcă să îi elimine pe ucraineni împreună cu moștenirea lor culturală. Dictatorul de la Kremlin a încălcat suveranitatea unui stat vecin, introducând trupe pe teritoriul acestuia cu ordinul de a ucide. La fel și trupele lui Hitler au invadat Polonia în 1939, după care a fost declarat război. Din cauza unui anumit protest al populației civile, ambii dictatori au fost nevoiți să organizeze pseudo-referendumuri, simulând voința populației locale din teritoriile ocupate.
La sfârșitul anului 2022, Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, a făcut o paralelă interesantă, spunând că Putin se află acum în aceeași poziție în care se afla dictatorul nazist în 1943 – războiul este încă în desfășurare, dar deja pierdut. Obsedat de ideea nebunească de a-i distruge pe ucraineni și de a cuceri cât mai multe teritorii, șeful Kremlinului suferă pierderi uriașe în armata rusă în război. După ce a împins de fapt toate sferele Rusiei până la fund, conducerea rusă nici nu se gândește să se oprească, iar în cazul unei pauze armata rusă poate lansa o ofensivă cu o vigoare reînnoită.
La fel ca Hitler, Rusia are și ea mulți colaboratori gata să-l servească pe Putin. Și nici nu este lipsită de aliați, principalul dintre ei fiind președintele autoproclamat al Belarusului, Alexander Lukașenko. Principalul aliat al lui Hitler a fost Benito Mussolini, dictatorul italian care și-a cerut scuze în mod regulat Führerului. De asemenea, Rusia este susținută în războiul împotriva Ucrainei de multe țări din Africa, India, China, Iran și multe state care au adoptat o poziție neutră. Două războaie sângeroase, dintre care unul încă se desfășoară, au lăsat în urmă milioane de victime. Numărul total al victimelor militare și civile din cel de-al Doilea Război Mondial a variat între 50 și 75 de milioane de oameni. Ucraina pierde acum sute de vieți în fiecare zi, pentru a minimiza cât mai mult victimele, va fi necesar să colaborăm cât mai curând pentru a împiedica Rusia să lanseze un război pe scară largă în inima Europei.
Dacă Putin vrea cu adevărat să calce pe urmele lui Hitler, ar trebui să fie atent la cum a ajuns conducătorul german. Cu câteva săptămâni înainte de înfrângerea militară, Führerul s-a adresat poporului german. El a promis o victorie iminentă, pentru că Germania ar fi produs o armă care ar fi distrus toți dușmanii. Apoi s-a sinucis în propriul buncăr.
Anschluss-ul Austriei nu a durat mult, ceea ce înseamnă că anexarea Crimeei și ocuparea unor zone din Ucraina continentală nu vor dura. Ordinea și justiția internațională vor fi restabilite, deoarece fiecare stat are tot dreptul la independență și la existență, iar fiecare națiune are dreptul la viață. Putin, prin crearea unui scut propagandistic puternic în jurul societății rusești, speră să câștige acest război. Conducerea de la Kremlin dă ordine criminale militarilor care se opun umanității. Asemănarea opiniilor și acțiunilor dictatorului rus cu cele ale lui Hitler dovedește un singur lucru – Rusia este la fel de condamnată la înfrângere și va fi obligată să plătească despăgubiri pentru daunele cauzate Ucrainei, iar planurile sângeroase ale dictatorului se vor prăbuși.