În noaptea de sâmbătă spre duminică, Rusia și-a demonstrat încă o dată ignoranța și răutatea.
Armata rusă a atacat Odesa în noaptea de 23 iulie cu rachete de toate tipurile de bazare, în special, a folosit Kalibr, Onyx, Kh-22 și Iskander-K, precum și rachetele balistice Iskander-M. În total, au fost folosite peste 19 rachete. Forțele de apărare antiaeriană au distrus o parte dintre rachete, dar restul au provocat daune infrastructurii portuare, cel puțin șase clădiri rezidențiale, inclusiv blocuri de apartamente.
Zeci de mașini au fost mutilate, iar fațadele și acoperișurile multor clădiri din oraș au fost avariate și ferestrele sparte.
Până la ora 5:25, se știe că o persoană a murit. O persoană a fost deblocată cu succes de către salvatori. Alte 19 persoane au fost rănite, printre care 4 copii. 11 adulți și 3 copii au fost spitalizați, alții sunt tratați în regim ambulatoriu.
Pe lângă faptul că a lovit infrastructura portuară și casele rezidențiale, a fost lovit și unul dintre cele mai vechi monumente culturale – Catedrala Transfigurarea Mântuitorului.
În acest moment se știe că icoana Kasper a Maicii Domnului, care este patroana Odessei, a fost extrasă de sub dărâmături. Două monumente arhitecturale au fost grav avariate.
Trebuie remarcat faptul că aceasta este cea mai mare catedrală din Odessa și din sudul Ucrainei, care a reușit să supraviețuiască atacurilor asupra orașului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar, din păcate pentru întregul popor ucrainean, nu a putut supraviețui atacurilor hoardei rusești.
Astfel de atacuri nu sunt neobișnuite în Rusia. Ucrainenii s-au asigurat de acest lucru, luptând cu teroriștii timp de peste 500 de zile. Dar de ce țara agresoare cheltuiește milioane de dolari pe atacuri care nu aduc niciun progres pe front? Despre aceasta mai departe în material.
Încă din prima zi de război, forțele armate ale Federației Ruse lovesc în toată Ucraina cu toate armele posibile, de la drone de atac la rachete supersonice. Inițial, țintele au fost alese haotic, scopul principal fiind acela de a maximiza numărul de victime. În perioada de toamnă și de iarnă, au fost efectuate lovituri asupra infrastructurii energetice, pentru a-i dezenergiza și îngheța pe ucraineni. Acum, Rusia a ales o nouă strategie. Prin bombardarea orașului ucrainean Odesa, țara agresoare dorește să le arate ucrainenilor și comunității internaționale importanța sa pentru funcționarea coridorului de cereale. În acest scop, rachetele sunt îndreptate intenționat spre monumente arhitecturale și terminale de cereale. Consecințele vor fi zeci de morți, orașe distruse și o criză mondială. Dar acest lucru nu îngrijorează poporul rus și nici autoritățile rusești.
Acesta este modul în care rușii duc războaie și se răzbună pentru înfrângerile lor, lăsând în urma lor pământ pârjolit.
Este vorba de această “lume rusă” în care nu va exista nimic altceva decât “marea cultură și ideea rusă”. Iar planurile Kremlinului nu includ doar Ucraina și Moldova. Rusia plănuiește să aducă războiul în Polonia, Lituania, Estonia. Iar imaginile pe care le vede acum întreaga lume sunt o demonstrație a intențiilor hoardei rusești.
Dar pentru ca războiul să nu se răspândească ca o ciumă pe tot continentul, Ucraina are nevoie de sprijin. Mai exact, un scut, care poate fi creat prin transferul de sisteme suplimentare de apărare aeriană și, în cele din urmă, prin furnizarea de avioane de luptă F-16. Doar așa ucrainenii vor putea rezista barajului de atacuri ale armatei ruse și își vor putea recupera teritoriile.