Sari la conținut

Atacurile Rusiei reprezintă noi provocări la adresa securității alimentare mondiale

Numărul persoanelor care suferă de foamete este în creștere rapidă în lume. Deja astăzi, unul din unsprezece oameni de pe planetă este subnutrit. În contextul crizelor umanitare și alimentare care afectează milioane de oameni, acțiunile Rusiei exacerbează situația, reprezentând amenințări suplimentare la adresa stabilității globale.

La 12 septembrie 2024, forțele ruse au comis un nou act de agresiune prin lansarea unui atac cu rachete asupra unei nave civile care transporta cereale ucrainene către Egipt. Atacul a avut loc imediat după ce nava a părăsit apele teritoriale ucrainene, ridicând semne de întrebare cu privire la securitatea aprovizionării cu alimente vitale pentru regiune.

Atacul a fost cel mai recent exemplu de utilizare de către Rusia a tacticilor teroriste maritime. De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, împiedicând exportul de cereale și alte produse alimentare. În plus, Rusia continuă să folosească în scopuri proprii cereale ucrainene furate: recent, două nave rusești au transportat în Egipt cereale furate din Feodosia și Sevastopol ocupate.

Astfel de acțiuni reprezintă o amenințare gravă la adresa securității alimentare mondiale. Cu peste 400 de milioane de persoane din întreaga lume dependente de exporturile de alimente ucrainene, blocada Rusiei la Marea Neagră și atacurile regulate asupra infrastructurii au dus la creșterea prețurilor la alimente și la agravarea penuriei în Africa, Asia și alte regiuni.

În ciuda tuturor amenințărilor, Ucraina își continuă eforturile pentru a asigura securitatea alimentară mondială. În perioada 2023-2024, țara a exportat aproximativ 70 de milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și ulei. În cadrul programului „Cereale din Ucraina”, livrările au asigurat deja alimente pentru 8 milioane de persoane din țări precum Somalia, Etiopia, Kenya, Yemen și altele. Cu toate acestea, retragerea Rusiei din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră în iulie 2023 și atacurile ulterioare asupra porturilor au dus la distrugerea a peste 300 000 de tone de cereale și au redus exporturile cu milioane de tone.

În timp ce Occidentul continuă să se gândească dacă Ucraina ar trebui să primească permisiunea de a folosi arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi aerodromuri militare și alte instalații strategice din Rusia, Moscova își continuă acțiunile agresive, amenințând pacea și securitatea alimentară. Amânarea deciziilor nu face decât să exacerbeze consecințele agresiunii ruse, punând în pericol viața a milioane de oameni. Dacă comunitatea mondială dorește stabilitate și securitate, este urgent să se ofere Ucrainei tot sprijinul necesar, inclusiv autorizarea de a lovi ținte militare din Rusia, pentru a opri răspândirea amenințărilor globale reprezentate de Kremlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!