Autorităţile germane au naturalizat anul trecut în jur de 168.500 de persoane, cel mai ridicat număr din ultimii 20 de ani, a raportat marţi Oficiul Federal de Statistică (Destatis), transmite sursa.
Cifra este cu 28% mai mare decât cea înregistrată cu un an în urmă, indică datele preliminare, din care lipsesc cele ale unui land din totalul de 16.
Potrivit Destatis, 48.300 de sirieni au fost naturalizaţi, reprezentând 29% din totalul pe anul 2022. Aceştia aveau vârsta medie de 24,8 ani şi erau rezidenţi în Germania, în medie, de 6,4 ani.
Două treimi dintre ei sunt bărbaţi, majoritatea refugiaţi care îndeplinesc tot mai mult condiţiile legate de cunoaşterea limbii germane, de capacitatea de a-şi asigura singuri traiul şi de a fi rezidenţi de cel puţin opt ani.
Ultima condiţie nu li se aplică soţilor/soţiilor şi copiilor din cadrul căsătoriei.
Circa 15.400 de membri de familie sirieni au fost naturalizaţi în 2022, de aproape trei ori mai mulţi decât în anul anterior.
Conform datelor prezentate de Destatis, anul trecut au fost naturalizaţi în jur de 5.600 de ucraineni, de aproape trei ori mai mulţi decât în 2021. Vârsta lor medie era de 36,1 ani, 69% dintre ei fiind femei.
Ucrainenii naturalizaţi locuiau în Germania de 13,3 ani în medie.
Etnicii turci din Germania, din nou în centrul atenției
Pe de altă parte, cei 6.800 de irakieni naturalizaţi locuiau în Germania de 9,5 ani în medie. Al doilea cel mai numeros grup de străini naturalizaţi au fost turcii, în număr de 14.200, după 24,2 ani în medie de rezidenţă în Germania.
Diaspora turcă din Germania, cea mai mare din lume, a fost din nou în centrul atenției publice în ultima perioadă după ce aceasta a votat într-un procent covârșitor pentru președintele turc în exercițiu Recep Erdogan la alegerile prezidențiale.
Cem Ozdemir, ministrul german al agriculturii, a lansat un atac dur la adresa comunității turce din Germania după anunțarea rezultatelor turului doi al scrutinului prezidențial. Politicianul de la Partidul Verde, la rândul său fiul unor imigranți turci, a declarat, printre altele că etnicii turci din Germania nu trebuie să suporte repercusiunile votului lor, în timp ce cei din Turcia vor avea de suferit din cauza sărăciei și a lipsei libertăților.
Gokay Sofuoglu, președintele Comunității Turce din Germania, a respins comentariile sale, acuzându-l că „lovește în alegătorii turci”. „Cu cât alegătorii sunt supuși mai multor atacuri, cu atât mai hotărâți vor merge la secțiile de vot”, a adăugat el, acuzând totodată că votanții partidului islamist AK al lui Erdogan sunt „stigmatizați” în Germania.
Potrivit Destatis, anul trecut au primit naturalizarea în Germania cetăţeni din 171 de ţări.