Sari la conținut

Avarierea gazoductului Balticconnector din Finlanda – un posibil sabotaj rusesc

La 8 octombrie, în jurul orei 2 dimineața, Finlanda și Estonia au descoperit o scădere bruscă a presiunii în conducta de gaz Balticconnector din partea de jos a Golfului Finlandei. De asemenea, s-a constatat că și cablul de telecomunicații din Estonia era deteriorat. Prin urmare, compania finlandeză de gaze naturale de stat Gasgrid Finland împreună cu operatorul estonian de gaze Elering au fost nevoiți să întrerupă alimentarea cu gaze.

După o inspecție imediată, partea finlandeză a constatat daunele de partea lor și a început o anchetă. Gasgrid Finlanda raportează că accidentul nu afectează aprovizionarea cu gaz, deoarece în prezent aceasta este organizată prin terminale de GNL, care pot funcționa chiar și pe vreme rece. De asemenea, nu există nicio întrerupere a comunicațiilor din cauza cablului avariat între Estonia și Finlanda, deoarece operatorul de telefonie mobilă Elisa a declarat că este vorba despre un cablu de rezervă.

Poliția penală centrală a declarat că avaria a fost cauzată de factori externi și că nu se putea întâmpla pur și simplu. Președintele finlandez, Sauli Niiniste, consideră că avariile la conducta de gaz și la cablu sunt rezultatul unei activități externe, dar nu poate da încă o cauză exactă. Potrivit acestuia, Finlanda și Estonia s-au unit pentru a investiga posibilul sabotaj, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis asistență din partea Alianței.

Conducta Balticconnector a fost deschisă în 2019 pentru a asigura transportul de gaze între Finlanda, Estonia și Letonia. Acesta a fost menit să reducă dependența piețelor locale de gazul rusesc. Directorul Gasgrid Finlanda, Olli Sipila, adaugă că nu au fost găsite defecțiuni la conductă în perioada premergătoare incidentului.
Premierul finlandez Petteri Orpo spune că țara se aștepta la așa ceva și că era pregătită pentru așa ceva. Ancheta se află într-un stadiu foarte incipient și nimeni nu poate trage încă concluzii finale. Cu toate acestea, inspectorul criminalist șef Timo Kilpeläinen a declarat că sunt necesare abilități și echipamente speciale pentru o astfel de deteriorare a unei conducte de gaz.

Principala suspiciune cade asupra Rusiei, guvernul finlandez sugerând că ar fi putut fi vorba de un sabotaj rusesc pentru a destabiliza transportul de gaz. Oamenii de știință au, de asemenea, opinii diferite în această privință: Institutul finlandez de seismologie și Centrul estonian de cercetări geologice raportează că nu a fost detectată nicio activitate seismică în apropierea conductei și, prin urmare, nu ar fi putut avea loc o explozie. Institutul norvegian de cercetare Norsar raportează o explozie în apropierea Balticconnector în aceeași zi în care a fost detectată o scădere de presiune. Directorul institutului afirmă că o ușoară vibrație a fost detectată în noaptea de 8 octombrie.

Agențiile de informații din Danemarca, Suedia, Norvegia și Finlanda au raportat posibile sabotaje rusești la începutul acestui an. Potrivit acestora, Rusia deghizează navele inamice în nave de pescuit și de cercetare în Marea Nordului. Cu ajutorul unor echipamente speciale, acestea colectează informații despre infrastructura subacvatică critică. Informația este confirmată și de șeful serviciilor de informații militare olandeze, Jan Swilens. În februarie, serviciile de informații olandeze la nivel oficial au anunțat pregătirea sabotajului maritim de către Rusia. Șeful serviciilor de informații consideră că Kremlinul controlează personal situația.

La începutul acestui an, agenția de informații a raportat că Rusia ar putea deteriora infrastructura critică pentru a semăna panică și haos în societate. Kremlinul pune un mare accent pe pregătirea grupurilor de sabotaj care au ca scop destabilizarea lumii. Anterior, Putin și-a exprimat în repetate rânduri neînțelegerea față de respingerea de către Europa a gazului rusesc. Deteriorarea conectorului baltic ar fi putut fi un sabotaj planificat în ajunul “săptămânii energiei rusești” pentru a intimida și a-și demonstra “omnipotența” în fața Occidentului. Sprijinul acordat de NATO Finlandei și Estoniei va accelera investigarea cazului și este probabil că Rusia va fi trasă la răspundere.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!