Întâlnirea dintre premierul armean Nikol Pașinian și președintele azer Ilham Aliyev, programată inițial să aibă loc la Bruxelles la sfârșitul lunii octombrie, a fost anulată după ce Azerbaidjanul s-a răzgândit în privința discuțiilor, a anunțat miercuri agenția TASS, citată de Reuters și de HotNews.
Retragerea părții azere de la discuțiile programate a fost anunțată de către Ararat Mirzoyan, ministrul de externe al Armeniei. Întrebat despre acest subiect într-o conferință de presă pe care a susținut-o miercuri la Erevan alături de ministrul canadian de externe Melanie Joly, aflat într-o vizită oficială, el a spus:
„Răspunsul la întrebarea dumneavoastră este foarte direct și scurt. Ați întrebat cine nu a găsit timp, a fost, evident, președintele Azerbaidjanului”.
„Sper ca problema să fie într-adevăr lipsa de timp. Armenia este pregătită să participe la această întâlnire”, a subliniat șeful diplomației armene.
Anunțul anulării menite să reducă tensiunile între cele două țări vine la doar două zile după ce Azerbaidjanul și Turcia au anunțat începerea unor exerciții militare comune în enclava azeră Nahicevan, ce se învecinează cu Armenia.
Vechile tensiuni dintre Azerbaidjan şi Armenia au escaladat după ce Baku şi-a reimpus controlul în regiunea Nagorno-Karabah în urma unei operaţiuni militare fulgerătoare la sfârşitul lui septembrie.
Înainte de aceasta, regiunea s-a aflat de circa 30 de ani sub controlul separatiştilor armeni. Aproape toată populaţia din Nagorno-Karabah, peste 100.000 de persoane din cele 120.000 înregistrate oficial, a fugit în Armenia.
Armenia e tot mai alarmată de perspectiva unui nou atac al Azerbaidjanului
Armenia se teme că Azerbaidjanul ar putea încerca să lege cu forţa enclava Nahicevan de teritoriul său atacând sudul teritoriului armean. Președintele azer Ilham Aliyev a vorbit despre acest lucru la sfârșitul lunii septembrie, la puțin timp după victoria din Nagorno-Karabah.
Comentariile sale au alarmat Erevanul în condițiile în care ele au fost făcute tocmai în enclava Nahicevan la o conferință de presă comună pe care a susținut-o alături de Recep Erdogan. Cei doi s-au întâlnit aici pentru a inaugura un nou gazoduct și vizita o bază militară.
Diverse formate de negocieri există între Armenia şi Azerbaidjan, însă până acum nu s-a ajuns la niciun acord între cele două ţări.
Mirzoyan s-a întâlnit luni la Teheran cu omologul său azer pentru discuții la care au participat și miniștrii de externe ai Iranului, Turciei și Rusia.
Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a declarat după încheierea discuțiilor că „problema principală” dintre Armenia și Azerbaidjan a fost rezolvată și că restul chestiunilor urmează să fie stabilite în cadrul unui acord formal de pace.