Sari la conținut

Belarus a declarat că a decis să accepte găzduirea de arme tactice nucleare ale Rusiei pe teritoriul său

Belarus a declarat marți că a decis să accepte găzduirea de arme tactice nucleare ale Rusiei pe teritoriul său după ani de presiuni puse de Statele Unite și aliații din NATO pentru ca Minskul să își schimbe orientarea geopolitică, relatează sursa.

Într-un comunicat remis presei marți, ministerul de Externe al Belarusului a justificat decizia extinderii cooperării militare cu Rusia ca fiind o măsură de protecție față de Occident.

„În ultimii doi ani și jumătate Republica Belarus a fost supusă unor presiuni politice, economice și informaționale fără precedent din partea Statelor Unite, Regatului Unit și aliaților lor din NATO, precum și din partea statelor membre ale Uniunii Europene”, afirmă comunicatul de presă într-o aparentă referință la sancțiunile impuse împotriva Belarusului după fraudarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020 și reprimarea brutală a opoziției care a urmat.

Uniunea Europeană și alte cancelarii occidentale nu recunosc rezultatul acestor alegeri marcate de fraude pe scară largă și în urma cărora autoritățile de la Minsk au susținut că Alexandr Lukașenko a obținut 80% din voturile exprimate.

„Având în vedere aceste circumstanțe și îngrijorările și riscurile legitime din sfera securității naționale care apar din ele, Belarus este forțat să răspundă prin întărirea propriei securități și a capabilităților sale defensive”, a adăugat comunicatul de presă remis marți de ministerul de Externe al lui Lukașenko.

Acesta a subliniat că planurile de a găzdui arme nucleare tactice nu contravin tratatelor internaționale privind neproliferarea nucleară întrucât Belarus nu va controla propriu-zis armele, acest lucru rămânând în mâinile Rusiei.

Ce a spus Rusia despre trimiterea de arme nucleare în Belarus

Comentariile ministerului bielorus de Externe vin după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat sâmbăta trecută că a convenit cu liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, să amplaseze arme nucleare tactice pe teritoriul bielorus.

„Nu este nimic neobișnuit aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de decenii. Și-au desfășurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor”, a spus Vladimir Putin într-un interviu difuzat sâmbătă la televiziunea rusă.

El a insistat că o astfel de mișcare nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, amintind de asemenea că Lukașenko a ridicat această problemă de mult timp.

Josep Borrell, șeful diplomației europene a avertizat duminică Belarusul să nu găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul său, spunând că această mișcare ar putea declanșa sancțiuni suplimentare.

„Găzduirea de arme nucleare rusești de către Belarus ar însemna o escaladare iresponsabilă și o amenințare la adresa securității europene. Belarus poate opri asta. Este alegerea lor”, a transmis el pe Twitter.

Tot duminică NATO a criticat Rusia pentru retorica sa nucleară „periculoasă și iresponsabilă”.

„NATO este vigilentă și monitorizăm îndeaproape situația. Nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să ne ajustăm propria poziție”, a declarat un purtător de cuvânt al alianței.

Casa Albă a precizat ulterior că deocamdată nu există indicii care să arate că Rusia a transferat deja arme nucleare în Belarus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!