Sari la conținut

Berlinul nu a trimis mai nimic din ajutorul militar promis de cancelarul Olaf Scholz Ucrainei

Primavara lui 2023 părea să fie un moment bun pentru Ucraina. care se pregătea să lanseze mult așteptata contraofensivă. Germania promisese să furnizeze arme și echipamente militare în valoare de 2,7 miliarde de euro, o veste bună pentru Kiev care plănuia să îi alunge pe ruși de pe teritoriul Ucrainei. Cu toate acestea, la aproape trei luni de la marele anunț, Berlinul nu a trimis mai nimic din ceea ce a promis cancelarul Olaf Scholz, notează publicația germană Welt, care urmărește livrările militare către armata ucraineană, transmite sursa.

Berlinul promitea în mai 2023 că va oferi Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproape 3 miliarde de euro, inclusiv tancuri, sisteme antiaeriene și muniție, afirmând în același timp că „Germania va oferi tot ajutorul pe care îl poate oferi, atât timp cât va fi nevoie”. Acest lucru avea să facă din Germania al doilea mare susținător al Kievului, după SUA.

Anunțul a reprezentat o schimbare majoră de atitudine, întrucât Berlinul era reticent față de înarmarea Ucrainei.

După o presiune din partea SUA și insistențele necontenite ale Kievului, cancelarul german Olaf Scholz părea că a cedat, fiind printre ultimii aliați care oferea ajutor militar.

Dar la aproape trei luni de zile de la marele anunț, ajutorul miliar încă se lasă așteptat, după cum a constat Welt care urmărește pe site-ul guvernului german fiecare livrare de echipament militar făcută către Ucraina.

Lista livrările făcute de Germania

Lista a fost publicată pentru prima dată la jumătatea lunii iunie a anului trecut pentru a contracara percepția predominantă că Germania nu furniza aproape nimic Kievului.

Până la sfârșitul lunii iulie, ea conține un total de 120 de articole, inclusiv tancurile de ultimă generație Leopard 2 și Marder, promise după lungi ezitări la începutul anului și livrate în primăvară.

După anunțul despre ajutorul masiv din primăvara, lista de arme a fost extinsă pentru a include promisiunile cuprinse în secțiunile „livrări în pregătire” și „livrări în curs de desfășurare”.

Guvernul german a enumerat arme de care Kievul are nevoie urgentă pentru contraofensiva sa, cum ar fi 110 tancuri Leopard-1, încă 20 de vehicule blindate pentru infanterie Marder, 18 blindate antiaeriene Gepard suplimentare, încă patru sisteme moderne de apărare aeriană Iris-T și 26.350 de obuze.

De asemenea, au fost promise și alte echipamente, inclusiv câteva sute de drone de recunoaștere, radare de supraveghere aeriană, cisterne și camioane articulate de mare tonaj.

„A fost inițiată punerea în aplicare a acestor măsuri decise de guvernul federal”, se arată pe site-ul Ministerului german al Apărării, citat de publicația Welt.

Livrări infime în ultimele două luni

Dar Welt a ajuns la concluzia că în ultimele două luni nu a fost livrat aproape nimic, în timp ce Kievul a lansat contraofensiva pe 4 iunie.

Kievul nu a primit niciunul din blindatele Marder, cisternele și camioanele de mare tonaj de la jumătatea lunii mai.

Ucraina a primit doar zece tancuri Leopard-1 din cele 110 promise, un radar de supraveghere aeriană, 12 Gepard din cele 18 anunțate, doar 850 de proiectile de artilerie din 26.350 și opt ambulanțe.

Singurele promisiuni pe care guvernul federal german le-a respectat 100% sunt cele privind livrarea a 11.000 de rații alimentare, trei senzori pentru drone și cinci tancuri Biber.

Arme promise și șterse de pe listă

Welt a remarcat că unele echipamente militare au fost promise, dar nu și livrate, cum e cazul a peste 5000 de arme antitanc ce au fost marcate ca fiind „în pregătire/implementare” încă de la începutul conflictului.

Cu toate acestea, acestea au dispărut din listă fără a fi raportate ca fiind livrate atunci când documentul care cuprindea livrările a fost actualizat la 12 iulie.

Cancelaria Germaniei nu a explicat încă anularea acordului de livrare.

În ceea ce privește noile tipuri de armament, guvernul german tergiversează luarea unei decizii ferme. Ambasadorul ucrainean în Germania Oleksij Makejev a îndemnat guvernul de la Berlin să regândească dezbaterea privind livrarea de rachete de croazieră Taurus.

Deiczia prinvind rachetele Taurus nu reprezintă o prioritate

Ministrul german al apărării Boris Pistorius spunea săptămâna trecută că o decizie cu privire la aceste rachete de croazieră aer-sol cu o rază de acţiune de peste 500 km, „nu constituie o prioritate”.

Și alți politicieni germani sunt împotriva livrării rachetelor care au o rază lungă de acțiune de teama unei „escaladări a războiului” cu Rusia.

Germania și-a respectat unele dintre promisiunile anterioare, inclusiv finalizarea livrării celor 18 tancuri Leopard-2A6 cu mult înainte de contraofensiva Ucrainei.

Tancurile au fost promise în ianuarie, în urma unei campanii îndelungate a Ucrainei. Pe lângă vehiculele de luptă, Berlinul a mai predat Kievului o baterie de apărare antirachetă Patriot în luna aprilie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!