O grevă fără precedent a început vineri în Statele Unite, la cei mai mari trei constructori auto americani, la care președintele Joe Biden a reacționat cerând o împărțire „echitabilă” a „profiturilor record” ale acestora, potrivit AFP.
„Companiile au făcut propuneri semnificative, dar cred că ar trebui să meargă mai departe” cu angajații, a declarat Joe Biden într-un scurt discurs rostit vineri la Casa Albă.
Negocierile dintre puternicul sindicat auto american, United Auto Workers (UAW), și cei trei mari producători, care se concentrează în special pe creșteri salariale, au eșuat.
Prin urmare, UAW și-a pus în aplicare amenințarea și a lansat joi seara o grevă simultană fără precedent la cei „trei mari” constructori auto americani: General Motors (GM), Ford și Stellantis (rezultat al fuziunii dintre constructorul francez PSA și americanul Chrysler).
Joe Biden, care candidează pentru un al doilea mandat la Casa Albă, își manifestă în mod regulat sprijinul pentru sindicatele din toate sectoarele.
„Nimeni nu dorește o grevă”, a declarat Joe Biden, asigurând că înțelege „frustrarea lucrătorilor”, care „merită o parte echitabilă din beneficiile pe care au contribuit la crearea lor”.
Claxoane și aplauze…
Greva a început vineri la trei uzine de asamblare: uzina Ford din Wayne, în regiunea Detroit (Michigan), uzina GM din Wentzville (Missouri, în centrul Statelor Unite) și uzina Stellantis din Toledo (Ohio, nord).
La Wayne, în fața uzinei, claxoane și aplauze au salutat sosirea președintelui UAW, Shawn Fain, în cursul nopții.
„În această seară, pentru prima dată în istoria noastră, vom intra în grevă la cei Trei Mari”, a avertizat șeful UAW.
Aproximativ 12.700 de angajați sunt așteptați să părăsească locul de muncă vineri, potrivit sindicatului.
Dar mișcarea s-ar putea extinde, iar Shawn Fain le-a spus celor aproximativ 146.000 de membri ai organizației sale care lucrează pentru acești constructori să fie pregătiți să iasă în stradă în funcție de evoluția negocierilor.
În ciuda sprijinului său pentru sindicate, Joe Biden ar putea fi penalizat de un conflict de muncă prelungit sau extins, care ar putea avea un impact negativ asupra creșterii economice. Bilanțul său economic este deja criticat cu regularitate de republicani, în special din cauza inflației încăpățânate.
Potrivit firmei de consultanță Anderson Economic Group (AEG), printre ai cărei clienți se numără Ford și GM, o grevă de 10 zile a celor peste 140.000 de membri ai UAW ar putea costa economia americană mai mult de cinci miliarde de dolari în pierderi de venituri.