Sari la conținut

Biden în dificultate: Trump l-ar depăși cu ușurință dacă alegerile ar fi duminică

Prestația modestă a președintelui Joe Biden în dezbaterea cu Donald Trump a fost considerată un eșec major pentru echipa sa de campanie, într-un moment în care sondajele arată un declin al popularității în statele cheie.

Un sondaj realizat de NBC News în noiembrie anul trecut, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai fiabile în SUA, a indicat pentru prima dată că Trump l-a devansat pe Biden în preferințele de vot ale americanilor pentru alegerile prezidențiale. Acest sondaj, efectuat cu luni înainte de finalizarea alegerilor primare ale Partidelor Democrat și Republican, îl plasa pe Trump cu 46% din intențiile de vot, față de 44% pentru Biden.

Un alt sondaj efectuat de Reuters și firma de cercetare Ipsos la sfârșitul lunii ianuarie a relevat că Trump și-a mărit avansul la șase puncte procentuale. Totodată, un sondaj Reuters/Ipsos publicat pe 14 martie a arătat că Biden a reușit să recâștige un ușor avans, de 1%, pentru prima dată după aproape jumătate de an. Analiștii au atribuit acest reviriment discursului puternic și convingător despre starea națiunii pe care Biden l-a susținut cu o săptămână înainte.

Echipa de campanie a lui Biden spera ca el să repete această performanță și în timpul dezbaterii prezidențiale pentru a redresa o situație îngrijorătoare: deși sondajele naționale arată o cursă strânsă, ele indică faptul că președintele democrat pierde în toate sau aproape toate statele cheie care vor decide soarta alegerilor prezidențiale.

Aceste state, denumite „swing states”, nu au o preferință clară pentru Partidul Democrat sau Republican, dar dețin un număr semnificativ de electori în Colegiul Electoral american.

Importanța Colegiului Electoral în alegerile prezidențiale din SUA

Președintele Statelor Unite este ales formal de Colegiul Electoral, o instituție în cadrul căreia fiecărui stat îi este alocat un anumit număr de electori în funcție de populația sa. După numărarea voturilor, Colegiul Electoral se reunește pentru a vota noul președinte.

Electorii fiecărui stat își exprimă votul pentru candidatul care a câștigat votul popular în statul lor, indiferent de marja de victorie. Astfel, rezultatul votului în Colegiul Electoral poate diferi de cel al votului popular.

Un exemplu relevant este victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din 2016, când a învins-o pe Hillary Clinton. Trump a obținut 304 voturi în Colegiul Electoral față de 227 pentru Clinton, deși aceasta a câștigat votul popular la nivel național cu o diferență de aproape 3 milioane de voturi. Un alt caz notabil și controversat a avut loc în 2000, când candidatul democrat Al Gore a pierdut alegerile în fața lui George W. Bush, deși a câștigat votul popular cu o diferență de jumătate de milion de voturi.

În Colegiul Electoral, Bush a avut cu cinci electori mai mult decât Gore, după ce Curtea Supremă a anulat decizia justiției din Florida care dispusese renumărarea voturilor din cauza suspiciunilor de nereguli la numărarea automată a voturilor. Florida avea 25 de electori, iar decizia Curții Supreme a garantat practic victoria lui Bush, într-o hotărâre care rămâne controversată până în prezent.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!