La 5 octombrie, Federația Rusă a arătat încă o dată cum conduce operațiunile militare. Joi, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra unei cafenele și a unui magazin din satul Groza din regiunea Harkov. Acolo avea loc un priveghi pentru un ofițer militar ucrainean. Atacul a ucis zeci de persoane, inclusiv văduva și fiul acestuia. În acest moment se știe oficial că 52 de persoane au fost ucise, inclusiv un copil de opt ani. Potrivit publicațiilor ucrainene, numele ofițerului militar decedat era Andriy Kozyr, iar priveghiul său a fost organizat de fiul său Denis.
Se poate pune întrebarea dacă au existat motive pentru a lovi acest sat anume.
Nu există obiective militare sau industriale evidente în apropierea satului Groza. În plus, lovitura a venit tocmai asupra cafenelei, unde se aflau aproximativ 60 dintre cei 330 de locuitori din Groza. Șeful Ministerului ucrainean de Interne a sugerat că unii dintre rezidenții locali ar fi putut da ponturi armatei ruse.
Tot în aceeași zi, forțele armate ruse au bombardat centrul orașului Kherson. Au fost vizate clădiri rezidențiale și spații nerezidențiale.
În urma bombardamentelor, două persoane au fost ucise – un bărbat și o femeie.
După aceea, rușii au lovit Harkovul la primele ore ale dimineții. Rachetele balistice rusești Iskander-M au lovit centrul orașului Harkov. Ca urmare, centrul orașului a fost avariat, una dintre rachete a demolat partea superioară a unui hotel cu trei etaje.
Atacul terorist a ucis un copil și a rănit 25 de persoane, printre care și un bebeluș de 11 luni.
Există deja o reacție din partea comunității internaționale la acest lanț de atacuri.
S-a aflat că, vineri, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a trimis un grup de lucru pentru a investiga atacul aerian asupra satului Groza, în districtul Kupyansk din regiunea Kharkiv din Ucraina.
Până în prezent, Misiunea de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina a OHCHR a identificat deja numele a 35 de persoane ucise în acest atac, inclusiv 19 femei, 15 bărbați și un băiat de opt ani.
Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească luni dimineață pe tema Ucrainei. La această reuniune, Rusia va susține din nou că loviturile au vizat instalații ale complexului militar-industrial sau locații ale forțelor armate ucrainene.
Dar comunitatea internațională nu ar trebui să creadă minciunile. La urma urmei, obiectivele reale ale Federației Ruse și ale președintelui său sunt evidente și nu va mai fi posibil să le ascundă. Kremlinul nu are ca obiectiv eliberarea unor teritorii specifice sau protejarea rușilor din Ucraina. Scopul războiului este distrugerea completă a poporului ucrainean. Acesta este motivul pentru care nu doar așezări, ci orașe întregi sunt distruse. În același timp, armata rusă ucide zeci, sute, mii de ucraineni, ignorând complet dacă aceștia sunt copii, femei sau bătrâni.
La viitoarea reuniune a Consiliului de Securitate, comunitatea internațională nu trebuie doar să condamne acțiunile agresorului. Consiliul trebuie să ia toate măsurile posibile pentru a proteja populația civilă din Ucraina. Până la urmă, Vladimir Putin compensează eșecurile sale pe frontul politic și militar lovind tocmai populația civilă.
Pe lângă condamnarea agresiunii comunității mondiale, Ucraina are nevoie de un ajutor real. Forțele armate trebuie să realizeze cât mai curând posibil livrările promise de arme necesare. Deoarece hoarda lui Putin nu poate fi oprită decât prin forță.
De asemenea, este necesar să se continue presiunea sancțiunilor asupra economiei și complexului militar-industrial rusesc. Pauza dintre pachetele de sancțiuni a fost prelungită. De asemenea, a oferit agresorului posibilitatea de a-și recăpăta puterea. Acest lucru este inacceptabil, iar acum este momentul să reacționăm prompt, fără a ne baza pe cuvinte goale și argumente că nu merită să provocăm agresorul.