Înaltul reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia şi Herţegovina, Christian Schmidt, a făcut sâmbătă uz de puterile sale speciale pentru a anula două legi controversate, adoptate recent de entitatea sârbilor din această ţară, refuzând să recunoască deciziile Curţii Constituţionale a Bosniei, informează AFP.
Adunarea Republicii Srpska a adoptat la sfârşitul lui iunie un text ce interzice punerea în aplicare pe teritoriul entităţii sârbe a deciziilor luate de Curtea Constituţională a Bosniei şi Herţegovina.
Christian Schmidt a anulat această lege, apreciind că ea ar afecta ordinea constituţională a ţării balcanice zguduită de o nouă criză politică.
Parlamentul Republicii Srpska a adoptat, de asemenea, pe 21 iunie, o lege ce ar face inaplicabile în această entitate sârbă a Bosniei deciziile luate de Înaltul reprezentant al comunităţii internaţionale, al cărui rol este de a veghea la respectarea acordului de pace de la Dayton ce a pus capăt, în 1995, războiului intercomunitar în această ţară.
Christian Schmidt a anulat şi această lege.
Cele două legi au provocat reacţii aprinse în Bosnia şi Herţegovina, în special din partea liderilor bosniaci (musulmani), unii văzând în ele “punerea directă în pericol a păcii în Bosnia”, dar şi din partea SUA, Franţei şi Germaniei.
“Recentele decizii adoptate de Adunarea Republicii Srpska reprezintă o încălcare directă a ordinii constituţionale a Bosniei şi Herţegovina, precum şi a acordului de pace de la Dayton”, a declarat diplomatul german într-o conferinţă de presă la Sarajevo.
Christian Schmidt a precizat că legile adoptate nu vor intra în vigoare şi că “întreaga procedură” care le vizează este considerată de acum încolo “închisă”.
Înainte ca Înaltul reprezentant al comunităţii internaţionale să anunţe această decizie, preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat că nicio decizie a acestuia nu va fi respectată.
“Nu vom lăsa capul jos. Republica Srpska nu va accepta nicio decizie a falsului înalt reprezentant”, a declarat Milorad Dodik.
Ambasada SUA la Sarajevo, a anunţat la rândul său că susţine ferm decizia Înaltului reprezentant.
Această legislaţie a fost adoptată la iniţiativa preşedintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik, care acuză Curtea Constituţională că adoptă decizii în detrimentul entităţii sârbe şi care cere reformarea ei, în special plecarea judecătorilor internaţionali.
Aceşti judecători internaţionali iau decizii alături de şase judecători locali (doi bosniaci, doi sârbi şi doi croaţi).
“În ceea ce-l priveşte pe Schmidt, deciziile sale nu înseamnă nimic. Ele nu vor fi aplicate”, a declarat Dodik vineri, într-o conferinţă de presă.
Apropiat al Kremlinului, Dodik este vizat de sancţiuni americane şi britanice, după ce şi-a înmulţit în ultimii ani ameninţările separatiste.