Sari la conținut

Cât ar costa exproprierea în cazul celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR / Nicușor Dan vorbește de lacune legislative și îl acuză pe Robert Negoiță de complicitate cu proprietarii

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a acuzat, duminică, o “lacună legislativă” în ceea ce priveşte modul în care se realizează exproprierile, subliniind că, în prezent, suma cu care este răscumpărat un spaţiu verde nu ţine cont de suprafaţa construibilă a terenului. Astfel, valoarea celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR ar putea ajunge la 80 de milioane de euro.

Conform primarului Nicușor Dan, în cazul unei exproprieri în Parcul IOR, valoarea celor 12 hectare retrocedate ar putea ajunge la 80 de milioane de euro, în condiţiile în care, raportat la preţurile din zonă, s-ar achita aproximativ 700 – 800 de euro/metrul pătrat. 

Totodată, Nicuşor Dan l-a acuzat pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, că ar fi “în conivenţă” cu proprietarul terenului retrocedat din Parcul IOR.

  • “Acolo primarul e în conivenţă cu proprietarul. În litigiul în care s-a pus problema dacă retrocedarea a fost sau nu ilegală, nu au adus nicio probă că ar fi fost acolo parc, deşi proba cea mai evidentă ar fi fost să aducă cetăţenii care să depună mărturie, dincolo de investiţiile pe care Primăria le-a făcut acolo. Asta s-a întâmplat acum şase – şapte ani. (…) Dar s-a întâmplat şi acum cinci – şase luni. Într-un litigiu în care Primăria Sectorului 3 a dat o amendă minusculă de 100 – 200 de lei, pentru că s-a tăiat un copac, proprietarul a contestat. Primarul Sectorului 3 nu s-a apărat. Instanţa a zis că acolo nu e parc. Şi primarul Sectorului 3 nu a făcut nici măcar apel. Şi, acum, în litigiul pe care noi îl avem pe acea amendă de 35 de milioane de euro, vine proprietarul şi zice: ‘Uite ce a spus instanţa! Că nu e parc. Pentru că s-a anulat amenda aia de 100 de lei, hai să anulăm şi amenda de 35 de milioane de euro'”, a indicat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

Lacunele legislative privind modul în care se realizează exproprierile

Primarul a declarat că există o “problemă de practică” la nivelul notarilor, adăugând că suma pentru exproprieri ar trebui să fie proporţională cu suprafaţa construibilă a unui teren. 

Pentru exemplificare, el a atras atenţia că, potrivit regulamentului de urbanism, în cazul unui teren construibil, valoarea coeficientului de utilizare a terenului (CUT) este 2, în timp ce pentru un spaţiu verde este 0,2. Astfel, pe 10.000 de metri pătraţi care au regim de teren construibil se poate construi o suprafaţă desfăşurată de 20.000 de metri pătraţi, în timp ce pe un spaţiu verde s-ar putea construi mult mai puţin: o suprafaţă desfăşurată de 2.000 de metri pătraţi (de exemplu, un restaurant, un teren de sport). Nicuşor Dan a apreciat că suma cu care este răscumpărat un teren ar trebui să ţină cont de acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!