Sari la conținut

Cum misterioșii intermediari ajută Rusia să eludeze sancțiunile occidentale: de ce arată ca o “sită”

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, țările partenere au început să exercite în mod activ sancțiuni asupra agresorului. Dar, după cum arată statisticile, Rusia nu suferă prea mult de restricții, ci, dimpotrivă, se adaptează și demonstrează o creștere a indicatorilor economici.

Dmitri Birichevsky, un înalt oficial la Ministerul Afacerilor Externe, susține că “Rusia este gata de zeci de ani de viață cu sancțiuni.” Economia crește rapid, cu o rată anuală de 4% În al doilea trimestru, după un enorm 5,4% cu un sfert mai devreme, în ciuda unuia dintre cele mai dure regimuri impuse vreodată. Cum este posibil acest lucru? O investigație recentă a The Economist este dedicată acestui subiect.

În ancheta lor, jurnaliștii au examinat principalele direcții pe care Federația Rusă le folosește pentru a eluda sancțiunile Europene și americane. Publicația a numit Kazahstanul drept cel mai mare partener al Federației Ruse. Anul trecut, industria sa tehnologică părea să fi obținut un triumf. De la începutul războiului din Ucraina, firmelor europene li s-a interzis să vândă majoritatea produselor lor în Rusia, deși anterior erau cei mai mari furnizori de tehnologie din țară. Dar industria tehnologică mai puțin dezvoltată din Kazahstan, care este formată din 50 de firme cu o capacitate de producție de 100 de milioane de dolari în 2021, pare să fi reușit să umple acest gol. Exporturile sale către Rusia au crescut de la 40 de milioane de dolari în 2021 la 298 de milioane de dolari în 2023. Desigur, totul nu a fost așa cum părea. Importurile electronice din Europa au crescut, de asemenea, de la 250 de milioane de euro (273 de milioane de dolari) la 709 de milioane de euro.
Importurile de echipamente de birou în Kazahstan din Europa s-au triplat la aproape 1 miliard de dolari din 2021 până în 2023. Acest lucru se datorează probabil parțial numărului tot mai mare de birouri și fabrici noi.

Kazahstanul este una dintre țările în care comerțul cu Rusia și Europa a înflorit misterios de la invazia Ucrainei. Lista publicației include, de asemenea, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Turcia și alte patru țări din Asia Centrală. Exporturile din Uniunea Europeană către aceste țări au crescut cu 46 miliarde de euro în 2023, ceea ce reprezintă cu 50% mai mult decât în 2021. Aceasta este echivalentă cu trei sferturi din scăderea exporturilor europene către Rusia din 2021 până în 2023.
Dar, pe lângă asistența țărilor din Asia Centrală și Caucaz, anchetatorii publicației evidențiază un alt motiv pentru progresul Rusiei în lupta împotriva sancțiunilor – Asistența companiilor europene pentru menținerea sau creșterea profiturilor. Este dificil de spus care firme europene se adaptează pur și simplu bine la noile restricții și care ocolesc sancțiunile. Cea mai mare creștere a comerțului prin țări terțe a avut loc cu mărfuri, care sunt acum sever limitate. În acest moment, politicienii europeni încearcă cu disperare să oprească scurgerile de informații, dar asta înseamnă să se ocupe cu asprime de guvernele unora dintre cei mai iritabili vecini ai Europei.

Articolul evidențiază trei domenii principale ale comerțului intermediar. Primul este comerțul cu bunuri interzise, care ignoră în mod deschis sancțiunile. Mai mult de jumătate din echipamentele de pe câmpul de luptă pe care Rusia le-a achiziționat între februarie și August 2022 conțin componente fabricate în Europa sau America, în ciuda sancțiunilor. Livrările pot trece prin mai mulți intermediari în drum spre Rusia. Unii exportatori din Turcia și Asia Centrală nu au nicio idee de unde provin mărfurile pe care le expediază. Dar alții o știu foarte bine. Anul trecut, America a impus sancțiuni împotriva unei rețele de firme europene care au colaborat cu organizația Mayak, un conglomerat rus, pentru a transporta echipamente interzise prin Uzbekistan și Armenia. În iunie, ea a dezvăluit două rețele diferite de producători europeni de instrumente care furnizează Rusia: una prin Turcia pentru Ostec, o companie de stat rusă, și una prin Kirghizia pentru Newton-ITM, o firmă aerospațială rusă.

Al doilea motiv este că Rusia a interzis camioanelor să intre direct din UE din 2022. UE permite exportul unor produse în Rusia, cum ar fi bunurile agricole, dar acum trebuie să aleagă soluții alternative. UE nu este prea îngrijorată de acest lucru: face transportul mai scump, ceea ce împiedică comerțul cu Rusia, dar permite firmelor care depind foarte mult de acesta să supraviețuiască.

A treia tendință este cea mai dificil de oprit pentru Europa. Acesta provine dintr-un boom de producție în țări terțe. Firmele lor importă unele materiale și piese din Europa, ceea ce nu încalcă neapărat regulile. Sancțiunile nu au afectat încă unele bunuri de export, cum ar fi textilele, fierul neprelucrat și oțelul neprelucrat.

Eludarea sancțiunilor include și modalități de finanțare. La urma urmei, aproape fiecare tranzacție cu o firmă rusă de stat este interzisă. Marile bănci rusești sunt blocate de SWIFT, rețeaua pe care băncile o folosesc pentru a comunica între ele. Firmele ar trebui să evite să facă afaceri cu cele 2.200 de firme și finanțatori care sunt pe lista neagră a UE. Dar toate cele de mai sus nu sunt altceva decât modalități de implementare; Materialul descrie principalul motiv pentru participarea țărilor din Asia Centrală și Caucaz – aceștia sunt bani ruși sângeroși.
În mod colectiv, economiile celor cinci republici din Asia Centrală au crescut cu 6% în 2023 față de 4% în 2022, în timp ce economia Armeniei a crescut cu 8% față de 5% în 2022. Sectorul logistic în dezvoltare rapidă a apărut peste noapte, iar traficul de marfă crește cu 20% în fiecare an. Și acest lucru trebuie combătut de UE și de Statele Unite.

În decembrie, a 12-a rundă de restricții UE a afectat pentru prima dată companiile din Armenia și Uzbekistan. De atunci, birocrații au amenințat cu noi sancțiuni împotriva țărilor terțe și a europenilor care exportă către acestea, dar au luat măsuri împotriva doar a câtorva companii. Pentru fiecare companie Adăugată pe lista neagră, alta este înregistrată în altă parte.


O soluție reală a problemei necesită implicarea guvernelor din Caucaz și Asia Centrală. Aceasta este o sarcină dificilă. Politicienii regionali își apreciază apropierea de Rusia și adesea beneficiază personal de încălcarea regulilor. Dar UE a reușit deja să găsească cheile acestei”încuietori”. Anchetatorii The Economist au remarcat că Armenia a început recent să închidă firmele care tranzacționează cu Rusia după ce UE i-a alocat 270 de milioane de euro sub formă de ajutor, Împrumuturi și contracte.

Europa ar putea extinde interdicțiile de export către țări terțe sau le-ar putea restricționa băncile. Dar atunci UE se va confrunta cu cea mai importantă alegere în coordonarea priorităților, deoarece va trebui să aleagă între asigurarea eficacității sancțiunilor și existența confortabilă a afacerilor europene, care este cumva legată de Rusia.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!