Sari la conținut

Ce despăgubiri poți cere pe RCA dacă ești rănit într-un taxi sau autobuz STB care face accident

​Mulți români nu știu că pot cere despăgubiri și chiar daune morale dacă sunt răniți atunci când călătoresc în taxi, UBER sau într-un mijloc de transport public în comun. Daunele, care pot ajunge la milioane de euro, se plătesc pe asigurarea RCA a mașinii conduse de șoferul vinovat de accident, dar, suplimentar, șoferii de taxi și ridesharing au de regulă și o asigurare facultativă de accidente a pasagerilor, informează sursa.

Ce despăgubiri poți cere pe RCA dacă ești rănit într-un taxi sau autobuz STB care face accident

În primul rând, potrivit legii, nimeni nu are voie să circule cu o mașină care nu are asigurarea obligatorie auto (RCA), iar acest lucru este valabil inclusiv pentru mașini care circulă în regim de taxi, ridesharing (UBER, Bolt), dar și pentru mijloacele de transport public în comun, precum STB.

Polița RCA nu acoperă doar daune materiale, ci și vătămări corporale, daune morale și deces

Mulți dintre noi uităm atunci când ne facem asigurarea auto obligatorie (RCA) la mașină că o astfel de asigurare ne poate scuti nu doar de plata daunelor materiale pe care le-am putea avea în situația nefericită în care am provoca un accident în trafic, ci și cheltuielile de spitalizare sau de deces ale victimelor.

O singură asigurare RCA care costă să zicem 1500 de lei pe an poate acoperi, potrivit legii, următoarele cheltuieli maxime în urma unui accident:

  • 6,07 milioane de euro pentru pentru vătămări corporale și deces
  • 1,22 milioane de euro pentru daune materiale

Dacă ai partea ta de vină ca pasager, poți pierde despăgubirea RCA

HotNews.ro a solicitat mai multor asigurători să explice cu exemple concrete ce daune pot fi acoperite pe RCA atunci când călătoresc în taxi ori mijloace de transport în comun.

Răspunsuri au venit doar din partea Omniasig, asigurător care a atenționat că și asigurarea RCA are anumite excluderi, adică situații în care despăgubirea nu se acordă dacă și pasagerul are partea sa de vină.

  • „Polița RCA acoperă și prejudiciile cauzate în urma unor vătămări corporale sau decesul unor persoane ca rezultat din evenimente rutiere produse în timp ce aceștia erau călători/pasageri în mijloacele de transport public în comun sau în timpul unor călătorii efectuate în regim de taximetrie ori ridesharing.
  • În principiu, pentru astfel de cazuri răspunde asigurătorul RCA al autovehiculului condus de șoferul vinovat de producerea accidentului care poate fi șoferul autovehiculului în care se afla pasagerul sau șoferul altui autovehicul, iar persoanele păgubite trebuie să se adreseze cu o cerere de despăgubire acestui asigurător RCA.
  • De asemenea, este important de subliniat că nu se acoperă prejudiciul cauzat integral sau în parte din culpa pasagerului, în funcție de contribuția cauzală a acestuia la producerea vătămărilor sau decesului (ex. nu purta centura de siguranta, călătorea în picioare și nu așezat pe scaun dacă erau locuri disponibile, nu se susținea de barele de siguranță etc.).”, au declarat oficialii Omniasig.

Daunele morale se calculează prin raportare la salariul minim brut

În privința despăgubirilor acordate pentru daune morale ca urmare a unor astfel de cazuri, Omniasig a mai precizat că „acestea se cuantifică prin aceeași modalitate aplicabilă tuturor vătămărilor corporale care urmează a fi soluționate amiabil, respectiv, în baza punctajului traumatologic introdus prin ordin comun al ASF și Ministerului Sănătății.

  • „Astfel, legea prevede că despăgubirea acordată pe cale amiabilă este egală cu rezultatul dintre dublul salariului minim brut pe țară garantat în plată la data accidentului multiplicat cu numărul de puncte traumatice stabilite în baza unui raport de evaluare medicală emis de un medic cu specialitatea de medicină legală sau evaluare a capacității de muncă.
  • Valoarea individuală și totală a despăgubirilor pentru daune morale este în continuă creștere, având în vedere modalitatea de evaluare a acestora prin raportare la valoarea salariului minim brut pe țară la data accidentului, care se află în continuă creștere anuală.
  • De asemenea, în cazul stabilirii despăgubirilor pentru daune morale pe cale judecătorească, valoarea acestora este stabilită de către instanțele de judecată în funcție de particularitățile cazului și a unor criterii generale de apreciere.”, au mai precizat oficialii Omniasig.

Pe lângă RCA, mai e și asigurarea de accidente pentru pasageri: Ce sume poți cere în caz de fractură într-un taxi

În afară de RCA, oficialii Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au comunicat, la solicitarea HotNews.ro, că toate toate firmele de taxi și școlile de șoferi membre au încheiate suplimentar și asigurări facultative de accidente pentru pasagerii / călătorii transportați.

Oficialii COTAR ne-au transmis drept exemplu o astfel de asigurare făcută la Asirom, care costă puțin peste 40 de lei pe an și acoperă următoarele riscuri și aume asigurate în limita cărora asigurătorul poartă răspundere pentru fiecare pasager/calator în parte:

  • A. Pentru deces, ca urmare a accidentelor: 2.000 lei
  • B. Pentru invaliditate permanentă totală, ca urmare a accidentelor: 4.000 lei
  • C. Pentru cheltuieli medicale necesare tratării invalidităţii permanente (maximum 10% din suma asigurată de la lit. B) 400 lei
  • D. Pentru fracturi din accident – 2.000 lei
  • E. Pentru arsuri din accident – 2.000 lei
  • F. Pentru invaliditate temporara din accident platibila sub forma de indemnizatie zilnica 40 lei pe zi de spitalizare si convalescenta ca urmare a spitalizarii, pentru o durată maximă de 60 zile, pe durata asigurării.
  • G. Pentru avarierea, distrugerea sau pierderea bagajelor, precum şi a bunurilor aflate asupra călătorilor (maximum 5% din suma asigurată de la lit. B.) 200 lei
  • H. Pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de transportul călătorului decedat ca urmare a unui accident până la locul de înhumare în limita a (5% din suma asigurată de la lit. A.) 100 lei

Victimele pot cere daune morale pe RCA: Ce despăgubire record a plătit CNAIR

Un caz celebru în privința daunelor morale plătite în urma unui accident auto a fost în anul 2014, când Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca CNADNR (n.a. în prezent CNAIR – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) să plătească daune morale de 1 milion de euro unei tinere ce a rămas fără mâna dreaptă în urma unui accident rutier, potrivit 1asig.ro.

Accidentul rutier în cauză a avut loc în anul 2006, iar tânăra și-a pierdut mâna după ce mașina în care se afla a intrat în coliziune cu un parapet deteriorat.

Potrivit cercetărilor derulate în urma accidentului, prietenul fetei, care se afla la volan, a încercat să evite coliziunea cu un alt vehicul intrat pe sensul lor de mers, rămas neidentificat.

Prin urmare, acesta a scăpat mașina de sub control, iar autovehiculul s-a oprit într-un parapet metalic deteriorat de pe marginea drumului. Parapetul a străpuns portiera dreaptă a autoturismului și i-a intrat fetei în mână, iar medicii au fost nevoiți să îi amputeze brațul.

Cercetările au durat 5 ani și au stabilit clar ca prietenul fetei nu se face vinovat de accident. Mai mult decât atât, s-a stabilit că vina accidentului o poartă administratorul drumului, adica CNADNR, care timp de 2 ani nu a reparat acel parapet.

Mână ruptă în urma unui accident: Daună morală de 135.000 lei plătită pe RCA

Într-un accident întâmplat în toamna anului trecut, o persoană s-a ales cu fracturi la mâna dreaptă în urma unui accident auto, vinovat fiind chiar șoferul care conducea mașina în care se afla.

În acest caz, scrie Defapt.ro, persoana vătămată a obținut în luna februarie din acest an suma de 135.405 lei, cu titlu de daune morale, direct de la firma de asigurări, fără a fi nevoită să mai deschidă un proces, tranzacția fiind încheiată pe cale amiabilă.

Victima accidentului rutier a apelat la serviciile unei societăți de avocatură care a făcut demersurile pentru deschiderea unui dosar penal, în vederea obținerii de daune morale în urma accidentului rutier din care a rezultat vătămarea sa corporală.

Persoana vătămată s-a deplasat și la Serviciul Județean de Medicină Legală, care în urma examinării medico-legale, i-a eliberat certificatul medico-legal privind fracturile în cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!