Sari la conținut

Ce modificări fiscale ne așteaptă în 2025

​Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, nu a făcut un secret din faptul că din 2025 urmează modificări fiscale așa de dure, încât noile taxe din 2024 ni se vor părea chiar lejere, transmite sursa. Unele persoane din mediul de afaceri discută din când în când cu autoritățile pe tema asta și cunosc, în mare, cam ce urmează.

Taxare mai mare la microîntreprinderi

„În primele drafturi era o reformă masivă a microîntreprinderilor. Nu este terminată povestea. Ministerul de Finanțe a promis că revine asupra subiectului”, a declarat Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică la EY România.

Este vorba despre ceea ce se consideră a fi „abuzarea microîntreprinderilor în scopuri fiscale”. Adică sunt persoane care au microîntreprinderi pentru a nu plăti taxe ceva mai mari ca salariați.

„ANAF nu are inspectori și puterea să urmărească zeci de mii de microîntreprinderi (care ar practica acest lucru n.r.), pentru a vedea dacă sunt întreprinzători sau doar salariați cu altă denumire”, a spus el.

Potrivit acestuia, se va reveni cu ideea că microîntreprinderile trebuie să plătească impozit pe profit de 16% dacă au profitabilitate de peste 30%.

În varianta I a draftului de măsuri fiscale era această prevedere:„în cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz”.

Alex Milcev a dat de înțeles că există chiar posibilitatea de a se reveni cu modificări în acest sens chiar în acest an sau în 2024.

Ministrul Boloș a spus că nu vor fi modificări în 2023 și 2024, ci din 2025. Așadar, o astfel de schimbare cel mai probabil o vom vedea atunci.

2025 – majorarea taxelor pe proprietate

„Lumea a uitat, dar avem un elefant în sufragerie care a apărut în 2022 (prin OG 16/2022): reforma pe taxe locale. Este vorba despre reforma pe terenuri, apartamente, case și mașini”, a explicat Milcev.

În vara anului 2022 a făcut multă vâlvă. Ea va fi aplicată din 2025.

„Adică nu în anul alegerilor, ci în anul următor”, spune Alex Milcev.

Sunt două paliere importante unde se fac schimbări, spune el:

1. Cotele minime cresc. Sunt niște procente acolo, care se aplică.

2. Se va rejuca baza. Acum există niște tabele în Codul fiscal. Dacă luați o casă de categoria A în centrul Bucureștiului o să ajungeți la niște valori ridicole. Nu reflectă valoarea de piață. Practic, se va redefini valoarea de piață. Uniunea Notarilor va da o grilă nouă care, teoretic, va fi apropiată de valoarea de piață.

„Rejucarea bazei și cotelor procentuale o să pună mai mulți bani la dispoziția autorităților locale. Adică administrația centrală să dispună de fonduri mai mari din taxele colectate”, a mai afirmat reprezentantul EY România.

Adrian Vascu, senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR, a făcut niște calcule în varianta inițială a Ordonanței 16/2022 (ulterior termenul de aplicare a fost prorogat pentru 2025).

Astfel, impozitele pe clădiri vor crește de 2 ori în București, iar la o casă în Cluj de peste 3 ori.

Probabilitate de majorare a TVA la 21-22%

„Dacă pachetul fiscal nu o să colecteze câți lei e nevoie și revenim la masa de negocieri cu Comisia Europeană, cred că majorarea TVA nu o să dispară ca discuție (de la 19% la 21-22%). Stă acolo ca un plan B. Vedem ce ne aduce viitorul”, a afirmat Alex Milcev.

Potrivit acestuia, majorarea TVA „e butonul roșu nuclear”.

„Din pix, de pe o lună pe alta se poate schimba ecuația financiară. E un cost politic important dacă se introduce anul viitor (în 2024). De aceea nu se vorbește despre el”, a precizat oficialul EY România.

Deci probabil vom vedea așa ceva în 2025.

Boloș spune că urmează o mare reformă fiscală din 2025

Reamintim că Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat că din 2025 urmează o reformă fiscală și că o să „ducem dorul la Legea privind măsurile fiscal-bugetare”, adică Legii 296/2023 pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea: avalanșa de noi taxe din 2024.

„Măsurile aceastea sunt tranzitorii spre reforma fiscală adevărată care probabil o vom avea în 2025. Cu sigurantă, modificări în 2024 nu se mai pun în discuție, cel puțin la momentul actual. Nici pentru 2023”, a afirmat Marcel Boloș.

  • „Vor fi suficiente măsurile din 2025 așa cum arată angajamentele luate prin PNRR. Să știți că o să ducem dorul la Legea privind măsurile fiscal-bugetare”.

„Impactul pe care îl are impozitul minim pe cifra de afaceri este estimat undeva la aproape 5 miliarde lei. E o sumă importantă pentru bugetul de stat și un impozit tranzitoriu”, a explicat ministrul Finanțelor.

Care este motivul reformei fiscale din 2025: noile pensii și salarii ale bugetarilor

„Noi ne bizuim pe reforma fiscală care e jalon în 2025. Resursele financiare consistente pentru măsurile din legea pensiilor generale vor veni din noua reformă fiscală”, a afirmat Boloș, în cadrul unei conferințe organizată de CursDeGuvernare.ro.

E limpede, spune el, „că se pun bazele unei reforme fiscale consistente care să susțină aceste angajamente pe care le aveam atât prin legea pensiilor cât și prin legea salarizării unice”.

„Sunt legi cu un impact bugetar consistent și au nevoie de resurse financiare consistente”, a precizat Boloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!