Cu 4 zile înainte ca Rusia să declanșeze cel mai mare conflict militar în Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Kremlinul dădea asigurări ferme că nu are nicio intenție de agresiune, susținând că Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni în istoria sa.
„Noi facem apel la rațiune, îndemnăm să se răspundă la această întrebare: ‘Ce rost ar avea ca Rusia să atace pe cineva?’”, îi spunea Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, unui reporter de la Moscova.
„Îi îndemnăm [pe occidentali] să își aducă aminte de istorie. Dar haideți să spunem că, după cum am văzut recent, în Occident ei nu știu prea multe despre istorie. Însă haide să le reamintim că, de-a lungul istoriei noastre, Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni”, clama purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
„Rusia, care a trecut prin multe războaie, este ultima țară din Europa care vrea să care vrea să vorbească, chiar să pronunţe cuvântul ‘război’”, sublinia oficialul rus în data de 20 februarie.
O zi mai târziu, într-un discurs delirant ținut difuzat de televiziune ruse, Vladimir Putin recunoștea de facto independența așa-ziselor „republici populare” Donețk și Lugansk proclamate de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei. Imediat după, liderul de la Kremlin a ordonat ca forțele armate ruse să intre în aceste teritorii ucrainene cu scopul de a „menține pacea”.
Doar o zi mai târziu președintele Rusiei anunța că a recunoscut suveranitatea separatiștilor asupra întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk, nu doar asupra a zonelor pe care ei le controlau.
Dovezi apărute ulteriorau arătat însă că Putin înregistrase mesajul video cu declarația sa de război împotriva Ucrainei încă din seara zilei de 21 februarie, când i-a primit la Moscova pe liderii separatiștilor, un eveniment care cu siguranță fusese plănuit cu atenție înainte ca Peskov să dea asigurări cu o zi înainte că Rusia nu a atacat pe nimeni.
Șeful spionajului rusesc a spus că temerile legate de invadarea Ucrainei sunt „propagandă americană”
Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, dădea la rândul său asigurări în noiembrie 2021 că Rusia nu are de gând să invadeze Ucraina, și că sugestiile contrare sunt „propagandă rău intenţionată” a Statelor Unite.
„Trebuie să liniştesc pe toată lumea. Nu se va întâmpla aşa ceva”, a declarat Narişkin într-un interviu difuzat la una dintre televiziunile de stat ale Moscovei.
El a spus că „tot ceea ce se întâmplă în jurul acestui subiect în acest moment este, desigur, propagandă rău intenţionată a Departamentului de Stat al SUA”.
Narişkin a vorbit la o zi după ce principalul diplomat american pentru afaceri europene din cadrul Departamentului de Stat de la Washington a declarat că toate opţiunile sunt pe masă cu privire la modalitatea de răspuns la acumularea de trupe de către Rusia lângă graniţa cu Ucraina.
Pe 12 noiembrie Statele Unite au tras un prim semnal de alarmă, oficiali de la Washington avertizând explicit că Rusia se pregătește de o invazie.
Cotidianul american The Washington Post a fost cel care anunța în premieră pe 30 noiembrie 2021, pe baza unor imagini din satelit și surse din comunitatea de informații a Statelor Unite, că Rusia masează din nou trupe de-a lungul graniței sale cu Ucraina, la 8 ani după anexarea ilegală a Crimeii și declanșarea războiului separatist din Donbas.
Rusia a susținut că nu a atacat Ucraina, chiar și după ce a început războiul
Pe 10 martie, la o conferință de presă susținută în Turcia după negocierile de pace cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov declara că Rusia nu a atacat Ucraina. Aceasta avea să fie prima și ultima întâlnire între miniștrii de externe ai celor două țări după începerea războiului.
„„Nu intenționăm să atacăm alte țări, nu am atacat nici Ucraina”, a afirmat Lavrov, după ce jurnaliștii i-au pus o întrebare incomodă: dacă Rusia intenționează să atace și alte țări.
„Pur și simplu am explicat Ucrainei de multe ori că a apărut o situație care creează amenințări directe la adresa securității Federației Ruse. În ciuda anilor noștri de memorii, îndemnuri, apeluri, nimeni nu ne-a ascultat”, a adăugat ministrul rus de externe.
El a mai afirmat că președintele rus Vladimir Putin s-a „exprimat în detaliu”, în repetate rânduri pe acest subiect.
De altfel, președintele Rusiei a reluat această teză chiar în urmă cu câteva zile, în discursul său halucinant de aproape două ore susținut marți în fața parlamentului rus, afirmând că țările occidentale sunt cele care „au început conflictul”, Rusia fiind nevoită „să folosească forţa pentru a-l opri”.