Sari la conținut

Cea mai bogată femeie din Rusia anunță divorțul după ce soțul ei a colaborat cu Ramzan Kadîrov împotriva unei afaceri susținute de Putin

Tatiana Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia, a declarat miercuri că se desparte de soțul ei, după ce acesta a apelat la ajutorul liderului cecen Ramzan Kadîrov pentru a se opune unei afaceri susținute de președintele Vladimir Putin, relatează The Moscow Times.

„Pot confirma că am început procedurile de divorț”, a spus ea într-un mesaj video publicat pe canalul ei de Telegram marți noaptea.

Fondatoarea Wildberries, cel mai mare retailer online din Rusia, Tatiana Bakalciuk, și-a început afacerea în 2004, în timp ce era în concediu de maternitate. Fostă profesoară de engleză, ea a ajuns să aibă o avere estimată la 8,07 miliarde de dolari de către Bloomberg. În 2019, a transferat 1% din companie soțului ei, Vladislav Bakalciuk.

Vladislav Bakalciuk, care s-a ocupat de gestionarea operațiunilor, vânzărilor și marketingului Wildberries, a declarat pentru agenția RIA Novosti că cei doi nu au un contract prenupțial și că averea familiei va trebui împărțită egal. Cuplul are șapte copii.

După anunțul divorțului, Vladislav a declarat că nu are comentarii suplimentare, subliniind doar că deține doar 1% din Wildberries.

Un divorț cu implicații mari în Rusia
Decizia de a divorța a fost făcută publică la scurt timp după ce Ramzan Kadîrov a publicat un video cu o discuție între el și Vladislav Bakalciuk. În video, Kadîrov promite să „o readucă pe Tatiana în familie și să protejeze o afacere legitimă”.

Kadîrov și Vladislav Bakalciuk au acuzat firma de publicitate Russ Group că a preluat controlul asupra Wildberries sub pretextul unei fuziuni.

Luna trecută, Wildberries și Russ Group au anunțat că vor fuziona pentru a crea o platformă comercială comună numită RWB. Tatiana Bakalciuk va fi directorul general al noii entități, în timp ce Robert Mîrzoyan de la Russ Group va fi directorul de operațiuni.

O afacere controversată
Presa de afaceri a considerat anunțul fuziunii drept surprinzător, având în vedere diferența de dimensiune dintre cele două companii. Wildberries este de aproximativ 20 de ori mai mare decât Russ Group și a avut anul trecut o cifră de afaceri aproape de zece ori mai mare.

Site-ul The Bell a sugerat că crearea RWB ar putea fi parte dintr-o redistribuire de active pe timp de război în Rusia, menționând că Kremlinul a recompensat oameni de afaceri loiali.

„Aceasta este o preluare evidentă și nerușinată”, a acuzat marți Ramzan Kadîrov.

The Moscow Times notează că opoziția lui Kadîrov față de tranzacție este surprinzătoare, având în vedere loialitatea sa față de Putin, care a sprijinit afacerea.

Implicarea lui Putin
Conform relatărilor din presa rusă, crearea RWB a fost prezentată lui Putin ca o modalitate de a crea „cea mai mare rețea de plăți bancare și sistem de plăți în ruble din lume”. Scopul este de a ajuta Rusia să evite plățile prin sistemul internațional SWIFT, din care a fost exclusă după invazia Ucrainei. De asemenea, RWB vizează să devină un concurent pentru giganți precum Amazon, Alphabet și Alibaba.

Kadîrov a menționat că frații Levan și Robert Mîrzoyan, cu etnie armeană, sunt implicați în această preluare, dar nu a oferit detalii suplimentare. El a promis să oprească „frauda de această amploare”.

Întrebat despre comentariile lui Kadîrov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că administrația prezidențială nu se implică în „probleme de familie și în relații de afaceri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!