Pentru Ioana Alupoaie, locuitoare din Sectorul 2 și mama unei fetițe de 9 ani, Luna Cadourilor este destul de stresantă. Facturile la utilități, chiria și abonamentele îi scot de pe card mai mult cu 380 de lei față de anul trecut. În 5 decembrie a fost Moș Nicolae, în 24 vine Moș Crăciun, iar cheltuielile cu masa de Crăciun o fac să caute înlocuitori mai ieftini pentru rețetele tradiționale pentru masa de Crăciun, spune ea.
Nu mai gătesc cu aceleași ingrediente ca cele din 2022. Am trecut la ulei din cel mai ieftin, caut permanent oferte la produsele intens folosite de Sărbători: unt, făină, ouă, portocale șamd. Caut să mă orientez în așa fel încât să mă ajung cu banii, spune ea într-o discuție cu HotNews.ro
Ioana și-a făcut lista de cumpărături, a tras linie la final, a văzut cât ar costa-o, după care s-a apucat să taie de pe listă felurile de mâncare ne-necesare. „Cu cadourile mă mai descurc, că Janine nu e pretențioasă și nu i-am luat lucruri scumpe. Dar am tăiat din bugetele de cadouri pentru părinți și rude”, spune ea.
Cât despre masa de Crăciun, Ioana Alupoaie spune că acum doi ani a costat-o 700 de lei, anul trecut circa 1000 de lei iar anul ăsta ar trece de 1300. „Bani pe care nu-i am, că mai trebuie să trăiesc și după Crăciun”spune ea.
”Inflația asta pe mine cel puțin m-a nenorocit. Ne tot spune Isărescu că va fi bine, că scumpirile se vor termina, dar faceți și Dvs calculul și vedeți dacă vă mint!”, mai spune Ioana.
Așa că ne-am apucat să calculăm în baza a 8 feluri de mâncare esențiale de Crăciun.
”Nici anul ăsta n-am făcut caltaboși, mai spune Ioana Alupoaie. Pur și simplu aș fi intrat în banii de chirie dacă mai făceam și caltaboși!”. Fiica ei va lua masa de Crăciun cu tatăl, dar Ioana și-a invitat cele două surori și pe părinți la masă. Că așa e normal de Sărbători, să fim împreună, zice ea. Ioana Alupoaie e profesoară de meserie. Nu câștigă foarte mult, iar inflația lovește cel mai tare în cei cu venituri mici.