Sari la conținut

Chestiunea Crimeii pe scena internațională

La 23 august 2023, Kievul va găzdui cel de-al treilea summit al Platformei Internaționale pentru Crimeea, într-un format hibrid, care va permite liderilor din țări îndepărtate să se alăture reuniunii. La 19 august, președintele Volodymyr Zelenskyy va convoca o reuniune pentru a discuta o serie de aspecte organizatorice legate de viitorul summit. Pregătirile pentru eveniment sunt realizate de grupurile de lucru care au fost deja formate. Acest lucru a fost anunțat de către primul ministru adjunct de externe al Ucrainei, Emine Jeppar.

Principalele subiecte ale summitului vor fi problemele de securitate din regiunea Mării Negre și Azov și viitorul Crimeei, inclusiv restaurarea acesteia după revenire. Zelenskyy intenționează, de asemenea, să le reitereze partenerilor săi că sfârșitul războiului și discuțiile de pace cu Rusia sunt imposibile până când Ucraina nu revine la granițele din 1991. Potrivit ministrului adjunct de externe, Platforma Crimeea are o poziție clară: Crimeea este parte integrantă a Ucrainei. Problema integrității teritoriale a Ucrainei este prioritară, iar teritoriul anexat de Rusia trebuie să fie returnat. Din 2014, Ucraina negociază activ cu partenerii săi cu privire la anexarea Crimeei și încearcă să îi determine pe aceștia să sprijine statul.

Numărul exact al țărilor care vor participa la viitorul summit este momentan necunoscut. Ucraina a trimis invitații la peste 100 de lideri din întreaga lume, dintre care unii și-au confirmat deja participarea. Unul dintre principalele obiective ale platformei este de a-și extinde geografia, astfel încât cât mai multe țări să se poată implica în problema Crimeii. Anul trecut, țări din Sudul Global s-au alăturat Platformei Crimeea, ceea ce a dus numărul total de țări și organizații internaționale la 61.

Comandantul forțelor armate ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi, își declară deschis intenția de a dezobișnui Crimeea imediat ce vor apărea oportunitățile corespunzătoare. Potrivit acestuia, Ucraina are nevoie de mult mai multă muniție pentru a-și reduce pierderile și pentru a accelera revenirea Crimeii. Generalul este hotărât și, împreună cu militarii, face totul pentru a elibera cu succes peninsula în viitor.

Reacția lumii la anexarea Crimeei în 2014

În februarie 2014, Rusia a profitat de faptul că toată atenția ucrainenilor era concentrată asupra evenimentelor din centrul Kievului. Revoluția Demnității a devenit un punct de cotitură pentru Ucraina ca stat, determinând Kremlinul să lanseze o operațiune specială de ocupare a peninsulei Crimeea. Cu ajutorul mitingurilor antiucrainene infuzate cu propagandă rusă, Rusia a reușit să destabilizeze situația în rândul populației și să semene panică. Ulterior, a început faza activă a operațiunii militare, după care echipamentul militar rusesc a fost desfășurat masiv în peninsulă. Ocuparea clădirilor Radei Verhovna și a guvernului Republicii Autonome Crimeea, pseudo-referendumurile și presiunile exercitate de ocupanți au dus la anunțul lui Putin, la 18 martie, că Crimeea s-a alăturat Rusiei.

Majoritatea țărilor occidentale au condamnat acțiunile Rusiei. După 2014, au fost impuse primele sancțiuni internaționale asupra țării agresoare pentru a reduce finanțarea pentru arme destinate armatei ruse. Cu toate acestea, această reacție a fost absolut insuficientă pentru a-l opri pe dictatorul rus și pentru a pune capăt acțiunilor sale criminale. De-a lungul timpului, legăturile Occidentului cu Rusia nu au făcut decât să se adâncească, multe țări devenind dependente de gazul rusesc. Putin și-a dat seama că lumea nu-l putea pedepsi și, prin urmare, permisivitatea rusă a trebuit să ia un nou avânt.

Liderul rus șantajează comunitatea internațională de mulți ani, cunoaște toate vulnerabilitățile și le manipulează cu precizie. Răspunsul inadecvat al Occidentului la anexarea unei părți a unei țări independente și suverane a provocat noi acțiuni ale Rusiei care au dus la un război ruso-ucrainean la scară largă. Dacă liderii mondiali continuă să se teamă de dictatorul rus, acest lucru va duce la noi ocupații, pierderi și distrugeri. Peninsula Crimeea va deveni sigură și locuibilă doar atunci când trupele rusești vor părăsi teritoriul său. Concluzia logică a războiului va fi de-ocuparea Crimeei, deoarece este locul unde a început confruntarea dintre Ucraina modernă și Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!