Sari la conținut

China a raportat primul său deficit trimestrial în investiţiile străine directe/Ce arată ultimele date de la Beijing

China a raportat primul său deficit trimestrial în investiţiile străine directe (FDI), conform datelor privind balanţa de plăţi, indicând dificultăţile Beijingului în atragerea firmelor de peste hotare, în contextul politicii occidentale de reducere a riscurilor (de-risking), scrie agenția Reuters, citată de Agerpres și de HotNews.

Pasivele din investiţiile directe – un indicator al FDI – au înregistrat un deficit de 11,8 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2023, arată datele preliminare din balanţa de plăţi a Chinei.

Este primul deficit trimestrial de când autorităţile chineze de reglementare au început publicarea datelor, în 1998, şi ar putea avea legătură cu impactul politicii occidentale de reducere a riscurilor legate de China, pe fondul sporirii tensiunilor geopolitice.

„O parte din declinul fluxurilor FDI ar putea fi determinat de repatrierea profiturilor de către companiile multinaţionale”, afirmă banca de investiții Goldman Sachs într-un raport. De asemenea, ar putea fi efectul diferențelor de dobândă între China şi statele dezvoltate, susţin analiştii de la Goldman Sachs.

Aceştia adaugă:

„În condiţiile în care ratele dobânzilor în China sunt la un nivel mai scăzut pentru mai mult timp, iar în afara Chinei dobânzile sunt mai ridicate pentru mai mult timp, presiunile asupra ieşirilor de capital probabil vor persista”.

Cresc ieșirile de valută din economia chineză

Balanţa de bază a Chinei – care înglobează contul curent al balanţei de plăţi şi investiţiile directe, a înregistrat un deficit de 3,2 miliarde de dolari în trimestrul trei din 2023.

„Ţinând cont de aceste dinamici, care vor exercita presiuni asupra yuanului, anticipăm un răspuns strategic din partea autorităţilor chineze”, a apreciat Tommy Xie, analist la OCBC.

Acesta se aşteaptă ca Banca Centrală a Chinei (PBOC) să continue intervenţiile anticiclice pentru a sprijini moneda naţională, în contextul turbulenţelor. Instituţia a cerut marilor bănci să limiteze tranzacţiile şi să-i descurajeze pe clienţi să schimbe yuani pentru dolari, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În septembrie, ieşirile de valută din China au crescut semnificativ, la 75 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel într-o lună din 2016, arată datele Goldman Sachs.

Creșterea economică a Chinei a încetinit brusc în trimestrul doi al lui 2022, după ani de creștere spectaculoasă, iar redresarea durează mai mult decât se așteptau analiștii sau oficialii de la Beijing.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!