Sari la conținut

Ciolacu: România va negocia un acord pe șapte ani cu noua Comisie Europeană pentru atingerea țintei de deficit de 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți că România va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru a reintra în limitele deficitului bugetar de 3%. Ciolacu a subliniat că țara noastră se află într-o etapă de dezvoltare rapidă și că menținerea investițiilor este esențială pentru progresul continuu.

„România nu este singura țară care trece printr-o dezvoltare accelerată. Este o perioadă crucială pentru noi până la finalizarea actualului exercițiu financiar și a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Până acum, am investit aproximativ 58 de miliarde de lei în proiecte de dezvoltare. Detaliile finale ale negocierilor vor fi stabilite împreună cu ministrul Finanțelor și cu noii comisari europeni. De asemenea, Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului, ceea ce sugerează că ritmul de dezvoltare al României este considerat favorabil”, a declarat Ciolacu.

Premierul a menționat că Guvernul va negocia cu Comisia Europeană pentru a găsi cea mai bună soluție în ceea ce privește deficitul bugetar. „Trebuie să alegem dacă vrem să suspendăm toate investițiile pentru a atinge imediat ținta de deficit de 3%. Anul trecut, cheltuielile pentru salarii au crescut semnificativ în educație și sănătate, în urma unei crize sociale și a celei mai mari greve din învățământ. Prefer să continui investițiile, chiar dacă asta înseamnă să discutăm în detaliu cu Comisia Europeană”, a spus premierul.

Ciolacu a subliniat că și alte state europene se confruntă cu probleme de deficit. „De exemplu, premierul spaniol Pedro Sanchez mi-a spus că datoria publică a Spaniei a ajuns la 110% din PIB, comparativ cu 50% cât aveam noi. Alte țări, cum ar fi Portugalia și Italia, au trecut prin situații similare. România a primit finanțare atât de la Banca Mondială, cât și de la Statele Unite, demonstrând că, deși există provocări, este posibil să gestionăm deficitul și să continuăm dezvoltarea”, a adăugat premierul.

Ciolacu a mai menționat că, în timpul ședinței coaliției de luni, s-a decis că TVA-ul nu va fi majorat. „Am avut discuții clare în coaliție privind menținerea TVA-ului. Până pe 1 septembrie, ministrul Finanțelor va finaliza planul de acțiune în colaborare cu echipa tehnică a ministerului și cu reprezentanții Comisiei Europene”, a explicat premierul.

Marcel Ciolacu a participat marți la Forumul de Afaceri de la Palatul Parlamentului, în cadrul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!