Depozitul este recunoscut din punct de vedere legal şi internaţional ca parte a Republicii Moldoova, dar se află amplasat în statul separatist nerecunoscut al Transnistriei. Aici ar fi fost refuzat accesul inspectorilor internaţionali, cu excepţia aşa-numitelor forţe militare de menţinere a păcii ale Rusiei aflate în regiunea încă de la sfârşitul războiului din Transnistria în 1992, transmite sursa.
În prezent, accesul civililor la depozitul de muniţii este restricţionat şi doar autorităţile ruse şi transnistrene au informaţii detaliate cu privire la cantitatea şi situaţia armelor depozitate. Moldova.org estimează că la Cobasna s-ar afla până la 20.000 de tone de arme din epoca sovietică (de la muniţie şi kalaşnikoave la tancuri T-34 şi T-55), iar depozitul ar fi păzit de aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi.
În Moldova a existat o temere tot mai mare pentru depozitul de muniţii căci ar putea fi folosite de Rusia într-un potenţial conflict militar. Preocuparea pentru posibila detonare intenţionată sau accidentală a muniţiei a crescut în urma exploziei de la Beirut, Liban, din 2020. În plus, Academia de Ştiinţe a Moldovei a stabilit că o explozie totală a întregului arsenal, ce a depăşit data de expirare cu mult timp în urmă, ar fi echivalentă cu bombardamentele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki.
ABC News a publicat o ştire în care raporta că Rusia a efectuat atacuri sub steag fals pentru a extinde războiul din Ucraina în Moldova încă din aprilie 2022. Ultimele mutări ale trupelor ucrainene la graniţa cu Moldova arată că Ucraina este preocupată de tensiunile provocate de agenţii Rusiei şi activiştii rusofili ce orchestrează o lovitură de stat împotriva conducerii democratice de la Chişinău, dar mai ales, este îngrijorată în privinţa depozitului de la Cobasna.
Dacă Rusia are acces la cel mai mare depozit de muniţie din Europa prin intermediul trupelor pro-ruse din Transnistria, chiar şi în ciuda vechimii armamentului sovietic, Putin ar căpăta avantaj militar împotriva Ucrainei dinspre sud-vest.