La 8 aprilie, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a scris într-o postare pe Twitter că Ucraina va dispărea ca stat, deoarece nimeni nu pare să aibă nevoie de ea. În ciuda semnelor clare ale unui apel la genocid, Ilon Musk a refuzat să blocheze mesajul ucrainofob al fostului președinte și a declarat că toate știrile sunt, într-o anumită măsură, propagandă și că oamenii ar trebui să decidă singuri.
Spre deosebire de Musk, guvernele occidentale au înțeles rolul distructiv al propagandei rusești, așa că o blochează la același nivel cu propaganda pentru extremism politic și religios, discursul de ură și pornografia. Potrivit articolului BBC, dezinformarea rusă s-a simțit foarte liberă pe Twitter de când Musk a preluat controlul. Acesta a concediat 80% din personalul său cu normă întreagă, ceea ce a fost principalul motiv pentru lipsa moderatorilor. În special, misoginismul și discursul de ură au făcut ravagii pe rețeaua de socializare în ultimele luni.
Potrivit unui fost angajat al rețelei de socializare, înainte exista o echipă care trebuia să monitorizeze separat informațiile care veneau din state totalitare, cum ar fi în special Rusia. În fiecare zi trebuiau să sorteze o cantitate uriașă de informații, lucru la care probabil că nimeni nu mai lucrează acum din cauza reducerilor de personal.
Rusia folosește propaganda ca o modalitate de radicalizare a societății, de distrugere și de distrugere a democrației și a libertății mondiale. Mulți experți consideră că metodele rusești de război sunt noi, deoarece există o cantitate imensă de informații și presiune psihologică din partea agresorului, care nu afectează doar Ucraina, ci merge mult dincolo de ea.
De la începutul războiului ruso-ucrainean, oamenii au devenit mai precauți în privința informațiilor. Crimele rusești au forțat lumea să se unească împotriva inamicului, care a lansat un adevărat război psihologic împotriva unei întregi societăți democratice. Invadatorii, pe lângă faptul că încearcă să umple frontul cu “carne de tun”, exercită o influență negativă asupra subconștientului ucrainenilor și al Occidentului pentru a intimida și demoraliza militarii. În acest fel, Rusia distrage atenția de la frontul principal, unde continuă bătăliile sângeroase.
În timp ce încearcă să influențeze democrația și integritatea altor țări, Rusia însăși este un stat totalitar, care restricționează libertatea de exprimare și persecută brutal disidența în teritoriile aflate sub controlul său. Simplul act de a ieși cu o bucată de hârtie albă în Rusia poate duce la închisoare – Kremlinul se teme foarte tare de rezistența cetățenilor săi.
Federația Rusă a creat un adevărat “ghetou informațional” în teritoriile ucrainene ocupate: înlocuirea ilegală a canalelor de televiziune ucrainene cu emisiuni ale organizațiilor de radio și televiziune Roskomnadzor, blocarea site-urilor web ale mass-mediei ucrainene, torturarea jurnaliștilor și a personalităților publice ucrainene, interzicerea limbii ucrainene și distrugerea manualelor școlare în limba ucraineană.
Propaganda și dezinformarea rusă nu reprezintă un punct de vedere “alternativ” care “are dreptul să existe”,