Sari la conținut

Comisia Europeană confirmă încă o dată că aderarea „rapidă” a României la spațiul Schengen este un obiectiv prioritar

Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, reafirmă încă o dată poziția Comisiei Europene privind necesitate aunei aderări rapide a României și Bulgariei la spațiul Schengen

În raportul din 2023 privind situația în spațiul Schengen, recent adoptat, Comisia a prezentat etapele politice importante realizate în 2022, inclusiv misiunile voluntare de informare efectuate în Bulgaria și România în octombrie-noiembrie 2022, precum și măsurile care au urmat.

Raportul reafirmă poziția clară și constantă a Comisiei conform căreia cele două țări continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru a aplica integral toate părțile relevante ale acquis-ului Schengen.

„În cadrul ultimei reuniuni a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 iunie, Comisia a solicitat din nou Consiliului să ia măsurile necesare pentru ca Bulgaria și România să facă parte integrantă din spațiul Schengen, fără controale la frontierele interne, subliniind necesitatea de a face spațiul Schengen mai puternic și mai prosper prin aderarea României și Bulgariei”, spune Ylva Johansson.

Comissarul precizează despre Consiliul Schengen că a convenit să facă din aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen una dintre prioritățile cheie pentru a doua rundă Schengen.

„Comisia lucrează în prezent în strânsă colaborare cu președinția Consiliului pentru ca acesta să poată lua o decizie pozitivă cât mai curând posibil, în acest an. În documentul președinției din 26 mai 2023, președinția suedeză a subliniat că discuțiile privind aplicarea deplină a acquis-ului Schengen de către Bulgaria și România trebuie să continue în mod prioritar”, spune Ylva Johansson.

Aderarea Bulgariei și României este, de asemenea, o prioritate pentru președinția spaniolă, care își propune să încheie rapid negocierile.

Europarlamentarul Eugen Tomac a deschis un proces la CJUE împotriva Consiliului Uniunii Europene și solicitat ca votul din 8 decembrie să fie constatat ca fiind nelegal, deoarece a încălcat Tratatul Uniunii Europene, Tratatul de funcționare al UE și Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!