Europarlamentarul REPER Alin Mituţa consideră că „România intră în Schengen aşa cum a intrat şi în UE – pe jumătate şi cu condiţii suplimentare” şi prezintă, „în lipsa clarificărilor din partea premierului”, condiţiile cuprinse în decizia şi anexele de aderare la Air Schengen, scrie Agerpres.
„După mult amatorism şi bâlbâieli de ultim moment ale guvernului României, iată că aseară s-a votat decizia: intrăm (parţial) în Schengen!”, afirmă Alin Mituţa. Europarlamentarul REPER arată, într-o postare pe Facebook, ce conţin decizia şi anexele de aderare la Schengen.
„Pentru început cu frontierele aeriene şi maritime iar pentru cele terestre există doar un angajament de a discuta în 2024. Nu e suficient, dar e mai bine decât nimic. Detaliile le găsim în decizie.
1. Ridicarea controalelor în aeroporturi şi porturi se va face la 31 martie 2024.
2. Austria, România şi Bulgaria au semnat o declaraţie cu 5 angajamente:
I. Controale sporite la frontierele cu Turcia şi Serbia. Aici nu este nicio problemă;
II. Controale multi-filtru la frontierele terestre între România-Ungaria şi Bulgaria-România. Aici nu este deloc bine pentru că în loc să eliminăm controalele pentru tirurile de marfă, le amplificăm;
III. Preluarea rapidă a azilanţilor care intră prin România sau Bulgaria. Nu e o problemă pentru că deja avem această obligaţie prin regulamentul Dublin;
IV. Ofiţeri de control austrieci şi europeni în aeroporturi dar şi controale inopinate în aeroporturile din Austria. În principiu, nicio problemă, controalele inopinate sunt deja posibile; important e să nu se facă abuzuri iar inopinatele să devină regulă;
V. Angajament de a discuta funcţionarea Schengen în 2024. Deja era pe agendă;
3. Important: angajament de a discuta în 2024 o dată pentru aderarea cu frontierele terestre în funcţie de progresul pe cele 5 elemente”.
Alin Mituţa subliniază că „este prea puţin” şi că „România putea obţine un calendar mai precis pentru ridicarea frontierelor terestre în 2024”.
„Una peste alta, e o veste bună faptul că facem acest prim pas concret către Schengen însă problema frontierelor terestre, cele mai importante, rămâne de rezolvat”, a mai declarat europarlamentarul.