Marți, 11 iunie, a început la Berlin ceremonia de deschidere a Conferinței de redresare a Ucrainei (URC2024). Aceasta va dura două zile în Germania sub sloganul “Uniți în apărare”.
Conferința a fost deschisă de cancelarul german Olaf Scholz. Acesta a atras atenția asupra faptului că aceasta este prima conferință de când Ucraina a primit statutul de candidat la aderarea la UE. Conferința va avea patru blocuri tematice:
- dimensiunea de afaceri: mobilizarea sectorului privat pentru redresare și creștere economică;
- dimensiunea umană: redresarea socială și capitalul uman în viitorul Ucrainei;
- dimensiunea locală și regională: redresarea municipală și regională;
- dimensiunea UE: angajamentul UE și reformele aferente.
Separat, se va acorda o atenție specială securității: producătorii ucraineni de arme vor participa la eveniment. Vor exista, de asemenea, blocuri umanitare.
Un ghid de investiții a fost prezentat în cadrul unei conferințe la Berlin. Acesta conține informații pentru investitorii, experții și analiștii care sunt interesați de redresarea Ucrainei. La începutul conferinței, ghidul de investiții a fost trecut în revistă. Ghidul identifică sectoarele considerate prioritare de către guvern și se concentrează pe dezvoltarea industriei de prelucrare pentru a elimina lacunele în logistica de export și pentru a crește valoarea adăugată.
Documentul oferă o prezentare detaliată a sectoarelor-cheie: energie, transport și logistică, agroindustrie, metalurgie ecologică, produse farmaceutice și medicamente, materiale critice, IT, precum și exemple de proiecte în sectoarele menționate mai sus. În total, ghidul de investiții conține 95 de proiecte în valoare de aproximativ 27 de miliarde de dolari. Multe dintre acestea necesită finalizare, în acest scop se pregătește mecanismul de pregătire a proiectelor pentru a crește numărul de proiecte pregătite pentru finanțare ulterioară.
După cum a declarat prim-viceprim-ministrul pentru economie, Iuliya Sviridenko, Ucraina are nevoie de investiții sau de transferuri de tehnologie de 10-30 miliarde de dolari pe an în următorul deceniu pentru a ajunge din urmă țările UE în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor.
Ca urmare a conferinței, Ucraina se așteaptă la acorduri în valoare de miliarde de euro. La deschidere, președintele Volodymyr Zelenskyy a declarat că sute de acorduri privind reconstrucția sunt deja în curs de pregătire la nivelul guvernului, al comunităților și al companiilor. “Din această conferință vom ieși cu acorduri de miliarde de euro și pentru apărarea noastră, pentru a produce echipamente militare și arme în Ucraina; și pentru energia noastră – pentru a repara și dezvolta o energie nouă și mai modernă; și pentru viața noastră socială – aceasta se referă, în special, la educație, construcția de locuințe, furnizarea de echipamente medicale”, a adăugat el.
Într-un bloc separat, ministerele de finanțe ale Ucrainei și Germaniei au semnat o declarație privind consolidarea cooperării bilaterale. Ministrul german Christian Lindner a subliniat că Berlinul nu se va limita la sprijinul necesar pentru a câștiga războiul. “Dorim să contribuim acum, astfel încât Ucraina să poată stabili un curs pentru o creștere viitoare prin reconstrucția sa”, a declarat el.
Nu este vorba doar de resurse financiare, ci și de consolidarea capacităților de sprijinire a companiilor private, de promovarea investițiilor și de reformarea Fondului de dezvoltare a spiritului antreprenorial. Partea ucraineană speră că acordul va da un nou impuls cooperării cu Germania și va duce la consolidarea capacităților instituționale.
Am dori să subliniem că în ziua precedentă s-a aflat că Germania va oferi peste 30 de milioane de euro sub formă de împrumuturi preferențiale pentru sectorul energetic ucrainean. Astăzi, cancelarul Olaf Scholz a vorbit despre potențialul uriaș al Ucrainei. În cadrul conferinței s-a discutat, de asemenea, problema activelor rusești confiscate.
În luna mai, Comisia Europeană a aprobat un plan de transfer către Ucraina a profiturilor provenite din activele rusești înghețate. S-a raportat că 90 % din profituri vor fi trimise către Fondul european pentru pace pentru furnizarea de arme. Astăzi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că prima tranșă va fi trimisă încă din această vară. “Punem laolaltă forța financiară pentru a ajuta Ucraina să reziste și să se refacă. Veniturile de 1,5 miliarde de euro din activele rusești imobilizate vor fi disponibile în iulie”, a declarat ea în cadrul conferinței. În plus, 1,9 miliarde de euro vor fi puse la dispoziție în cadrul programului “Mecanismul pentru Ucraina” încă din luna iunie.
În cadrul conferinței, a fost încheiat un acord financiar cu BEI. Scopul este de a reconstrui și moderniza serviciile sociale de bază în domenii precum educația, asistența medicală, locuințele de reinstalare, infrastructura socială, precum și reconstruirea facilităților în zonele distruse și modernizarea în regiunile care au primit multe persoane strămutate în interiorul țării. Programul de reconstrucție va primi 100 de milioane de euro. Trebuie remarcat faptul că volumul portofoliului de proiecte comune este în prezent cel mai mare din cadrul cooperării Ucrainei cu BEI – peste 7 miliarde de euro. De la începutul războiului de amploare, banca a oferit investiții în valoare de peste 2 miliarde de euro.
Pe lângă acest acord, Ministerul ucrainean de Finanțe a semnat un acord cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru un împrumut de 100 de milioane de euro în cadrul proiectului “NOME. Despăgubiri pentru locuințele distruse”. Acesta va fi implementat pe întreg teritoriul controlat al Ucrainei. Fondurile vor fi utilizate pentru certificate de locuințe, datorită cărora ucrainenii vor primi compensații pentru locuințele distruse în urma operațiunilor militare și a bombardamentelor rusești. Pagubele aduse sectorului locuințelor sunt estimate la 50 de miliarde de dolari. Șeful băncii, Carlo Monticelli, a subliniat că actualul acord este doar începutul. Instituția financiară este pregătită să sprijine dezvoltarea socială, redresarea și reconstrucția pe termen lung în Ucraina.
Se presupune că ucrainenii vor putea să depună cereri și să primească certificate de locuință după ce vor fi verificate de o comisie specială. Va fi posibil să se urmărească evoluția examinării cazului în aplicația Diya.
Pe lângă proiectele umanitare, au fost luate în considerare și proiecte militare.
Potrivit ministrului italian de externe Antonio Tajani, prioritatea în reconstrucția Ucrainei ar trebui să se concentreze pe protejarea infrastructurii cu echipamente moderne de apărare aeriană. “Prin urmare, aș dori să informez că Italia este pregătită să trimită un nou pachet militar cu SAMP/T pentru apărare aeriană”, a declarat el. De notat că sistemul de rachete sol-aer SAMP/T este capabil să doboare rachete balistice împreună cu rachetele Patriot transferate de alți parteneri. În prezent, numărul acestora nu este suficient pentru a acoperi principalele instalații critice de atacurile rusești.
În același timp, Italia este pregătită să ofere nu doar asistență militară, ci și în alte domenii. Cel de-al doilea pachet de 140 de milioane de euro vizează măsuri privind infrastructura, căile ferate, asistența medicală, sectorul agroalimentar, sectorul umanitar și deminarea.
Această conferință este un pas important nu numai pentru redresarea Ucrainei după război, dar oferă și o oportunitate de a elabora un plan chiar acum pentru a stabiliza sistemul energetic, care a fost afectat de atacurile rusești. După cum a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, care a participat la conferință, mai mult de 80% din producția de energie termică și o treime din producția hidroelectrică au fost distruse.