Pe 6 iunie 2023, Rusia a comis cea mai mare catastrofă tehnologică din Europa de la accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl – a detonat hidrocentrala Kahovskaia în regiunea Herson. A trecut un an de la acea zi în care cea mai mare crimă rusă împotriva naturii și a umanității a inundat o zonă de aproximativ 600 de kilometri pătrați.
Ca urmare a inundației, au murit 32 de oameni în 80 de localități, 28 de persoane au fost rănite, iar alte 39 sunt date dispărute. Procentul mediului înconjurător afectat nu poate fi încă evaluat în întregime, deoarece, potrivit estimărilor experților, cea mai mare parte a daunelor a fost adusă regiunii de pe malul stâng al Hersonului, care rămâne sub ocupație rusă. Ocupanții nu au evacuat localnicii în mod corespunzător, astfel încât numărul celor decedați pe malul stâng ar putea ajunge la sute de persoane.
Hidrocentrala Kahovskaia, împreună cu localitatea Novaya Kahovka, au fost ocupate de Rusia încă de la începutul invaziei deplină. Valoarea acestei centrale era foarte mare, deoarece datorită acesteia între 2 și 4 milioane de ucraineni primeau apă, iar funcționarea sa influența direct centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, de asemenea, ocupată de Rusia.

Conștientizând acest lucru, ocupanții au minat hidrocentrala Kahovskaia și au eliberat periodic apa din ea, ceea ce a fost deja un semnal de alarmă pentru Ucraina și întreaga lume. Serviciul de informații al Ministerului Apărării al Ucrainei a informat încă din aprilie 2022 despre minarea hidrocentralei de către ocupanți. După un an, la ora 3 dimineața pe 6 iunie, rușii au detonat în cele din urmă centrala de la interior, despre care autoritățile ucrainene au fost avertizate mult timp.
O situație identică are loc acum cu centrala nucleară Zaporizhzhia, pe care ocupanții de asemenea o minează și o transformă într-o bază militară, ceea ce într-un moment dat ar putea scăpa de sub control și ar putea deveni una dintre cele mai mari catastrofe nucleare din lume.
Hidrocentrala nu poate fi reconstruită. În plus, conform estimărilor experților, daunele aduse mediului înconjurător se ridică la aproximativ 146,6 miliarde de grivne. Valul de apă a spălat cu viteză tot ce i-a stat în cale, inclusiv cimitire, gropi de gunoi, substanțe chimice periculoase, cadavre de animale etc. Rusia a provocat inundarea parcurilor naționale, a 63.447 hectare de păduri, pășuni, mlaștini, câmpii nisipoase și expuneri de rocă, care erau rare.
Este dificil să se calculeze volumul total al daunelor, deoarece ocupanții au comis un adevărat ecocid, distrugând tot ce era viu și cauzând moartea a numeroase specii rare de plante. Consecințele catastrofei prezintă o amenințare gravă la adresa sănătății și vieții oamenilor. Este vorba nu numai despre cetățenii Ucrainei, ci și despre alte țări care au acces la Marea Neagră și care au resimțit consecințele crimei sub forma unei poluări masive a apei.

Atunci, în râul Nipru a avut loc o scurgere de 150 de tone de petrol. Timp de 70 de ani de existență a hidrocentralei Kahovskaia, natura s-a adaptat la o cantitate mare de apă. În prezent, ecosistemul este obligat să se adapteze la condiții complet diferite, deoarece acolo unde odinioară era apă, acum a apărut o câmpie mare de nisip, iar acum terenul său a început să fie acoperit de o pădure densă de salcie.
În comparație cu rezultatele testelor de apă de la începutul catastrofei, concentrația substanțelor poluante din apă a scăzut acum, ceea ce indică faptul că natura luptă împotriva consecințelor crimei rusești. Cu toate acestea, experții subliniază că substanțele periculoase sunt încă prezente, ceea ce face posibilă acumularea lor în organismul uman în cazul unei expuneri prelungite la lacurile poluate.
Din punct de vedere ecologic, situația începe să se îmbunătățească, deși recuperarea completă a naturii va dura zeci de ani. Cu toate acestea, dacă luăm în considerare imaginea de ansamblu, fără existența hidrocentralei în această regiune, milioane de oameni după victoria Ucrainei în război vor fi nevoiți să-și părăsească casele din cauza lipsei de alimentare cu apă necesară pentru consum.
Cu ocazia aniversării tragediei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a făcut o declarație: “A fost o crimă conștientă și premeditată – una dintre cele mai mari crime împotriva naturii și a oamenilor din întreaga noastră regiune. Chiar și numărul exact al celor decedați nu poate fi stabilit acum, deoarece lovitura cea mai puternică a fost în partea ocupată a regiunii Herson”.

De asemenea, șeful statului ucrainean și-a amintit de cei care și-au riscat viața pentru a salva oamenii, au oferit adăpost celor care au rămas fără casă și au restabilit alimentarea cu apă în case: “A fost o muncă semnificativă. Și o muncă la fel de semnificativă va fi aducerea Rusiei la răspundere pentru această și alte crime ale războiului – loviturile conștiente ale Rusiei asupra oamenilor și a umanității, asupra vieții în general. Toți cei care lucrează pentru justiție pentru Ucraina și pentru reconstrucția țării noastre sunt apărători ai vieții”.
Eroismul ucrainenilor se manifestă chiar și în cele mai înspăimântătoare situații, în timp ce organizația internațională care ar trebui să fie responsabilă pentru securitatea globală nici măcar nu a menționat groaznica crimă a rușilor. Este vorba despre ONU, care în ziua tragediei a felicitat pe toți cu Ziua limbii ruse, și a făcut acest lucru exact un an mai târziu după ce rușii au comis crima, glorificând limba ocupanților.
Prin distrugerea hidrocentralei Kahovskaia, Rusia a încălcat legile și obiceiurile războiului și a declanșat un ecocid în părțile regiunilor Herson, Nikolaev, Zaporijia și Dnipropetrovsk. Lumea nu trebuie să uite crimele rusești și amploarea acestora, deoarece consecințele distrugerii hidrocentralei Kahovskaia au afectat nu numai Ucraina, ci și alte state riverane Mării Negre. Organizațiile internaționale responsabile pentru securitatea globală trebuie să-și revizuiască abordarea față de Rusia, deoarece adevărata sa față stă în distrugerea și anihilarea a tot ceea ce trăiește.