Sari la conținut

Consiliul Afaceri Generale al UE se reunește azi la Bruxelles: care sunt principalele subiecte de discuții

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte la 12 decembrie 2023, la Bruxelles, fiind dezbătute concluzii privind evaluarea anuală a statului de drept, extinderea construcţiei europene şi gestionarea schimbărilor demografice în Europa. De asemenea, se va prezenta foaia de parcurs pentru semestrul european 2024, potrivit Agerpres, citat de HotNews.

În ceea ce priveşte statul de drept, începând din 2020, Consiliul organizează dialoguri anuale structurate între toate statele membre pentru a promova şi a proteja statul de drept în cadrul tratatelor. Dialogurile vizează două paliere: discuţii orizontale, care acoperă evoluţiile generale ale statului de drept în UE şi discuţii specifice ţărilor, care abordează principalele evoluţii din câte cinci state membre în fiecare semestru. Aceste discuţii se pot baza pe raportul anual al Comisiei Europene privind statul de drept, care se axează pe patru domenii: sistemele judiciare, cadrul anticorupţie, pluralismul şi libertatea mass-mediei şi alte aspecte instituţionale legate de echilibrul puterilor. Statul de drept face periodic obiectul unor discuţii orizontale în cadrul Consiliului Afaceri Generale, inclusiv în ceea ce priveşte examinarea progreselor şi a evoluţiilor de pe teren în UE şi în statele membre prin intermediul dialogului anual privind statul de drept.

Un alt subiect abordat la CAG este cel privind extinderea Uniunii. Despre procesul extinderii s-a vorbit recent în cadrul reuniunii informale a Consiliului European din 6 octombrie 2023. Liderii UE au discutat perspectiva unei Uniuni extinse şi au subliniat că atât UE, cât şi viitorii membri trebuie să fie pregătiţi.

În acelaşi sens, la 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a adoptat pachetul de extindere din 2023, care cuprinde o evaluare detaliată a situaţiei actuale şi a progreselor înregistrate de Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia şi, pentru prima dată, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia pe traiectoria fiecăreia de aderare la Uniunea Europeană. Raportul se axează în special pe progresele înregistrate în punerea în aplicare a reformelor fundamentale, precum şi pe furnizarea de orientări clare cu privire la priorităţile în materie de reforme pentru viitor. Aderarea este şi va rămâne un proces bazat pe merit, care depinde în totalitate de progresele obiective realizate de fiecare ţară.

Totodată, actuala preşedinţie spaniolă şi viitoarea preşedinţie belgiană vor prezenta foaia de parcurs pentru semestrul european 2024. În acest sens, Comisia Europeană a lansat acest proces la 21 noiembrie 2023. Comisia a evaluat coerenţa proiectelor de planuri bugetare pentru 2024 cu recomandările bugetare ale Consiliului din iulie 2023. Astfel, în context, Comisia a fost de părere că proiectele de planuri bugetare ale Ciprului, Estoniei, Greciei, Spaniei, Irlandei, Sloveniei şi Lituaniei sunt conforme cu aceste recomandări ale Consiliului. Proiectele de planuri bugetare ale Austriei, Germaniei, Italiei, Luxemburgului, Letoniei, Maltei, Ţărilor de Jos, Portugaliei şi Slovaciei nu sunt pe deplin conforme cu recomandările Consiliului. Proiectele de planuri bugetare ale Belgiei, Finlandei, Franţei şi Croaţiei riscă să nu fie conforme cu recomandările Consiliului, a mai apreciat Comisia. Totodată, Comisia a recomandat ca statele membre din zona euro să adopte politici bugetare prudente şi coordonate şi să elimine măsurile de sprijin în domeniul energiei, cu scopul de a consolida sustenabilitatea finanţelor publice şi de a evita alimentarea presiunilor inflaţioniste.

Semestrul european face parte din cadrul de guvernanţă economică al Uniunii Europene, statele membre aliniindu-şi politicile bugetare şi economice la normele convenite la nivelul UE. CAG adoptă anual recomandări specifice fiecărei ţări, care pot include independenţa, eficienţa şi calitatea sistemului judiciar. Conceput iniţial ca un exerciţiu economic, semestrul european a evoluat, integrând în acest proces şi alte domenii de politică relevante. Acest proces de coordonare a politicilor socio-economice are loc anual din noiembrie până în iulie. La baza creării semestrului european a stat criza economică din 2008, care a demonstrat necesitatea unei guvernanţe economice mai solide şi a unei mai bune coordonări a politicilor sociale între statele membre ale UE. Astfel, Consiliul European a decis să instituie semestrul european în 2010. Primul semestru european s-a desfăşurat în 2011.

Miniştrii de resort vor trece în revistă, în cadrul CAG, şi negocierile pentru un acord de asociere cu Andorra şi cu San Marino.

De asemenea, Consiliul va dezbate, în vederea adoptării, o cerere a Spaniei de modificare a Regulamentului nr. 1/1958 pentru a include limbile catalană, bască şi galiciană în regimul lingvistic al UE.

Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele 10 formaţiuni ale Consiliului UE, care pregăteşte reuniunile Consiliului European şi urmăreşte rezultatele acestora, dar, în acelaşi timp, este responsabil şi de o serie de domenii de politică trans-sectorială. Politicile trans-sectoriale, de care se ocupă CAG, sunt extinderea UE şi negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe şapte ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituţională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredinţează Consiliul European.

Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniştrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată şi CE prin comisarul care răspunde de relaţiile interinstituţionale, în funcţie de subiectul dezbătut. Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!