Sari la conținut

Consiliul Concurenței analizează prețurile-record ale energiei pe piața de echilibrare

Consiliul Concurenței a inițiat o investigație privind prețurile ridicate de pe piața de echilibrare, care, potrivit Transelectrica, au un impact negativ semnificativ asupra facturilor consumatorilor. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat că este nevoie de mai multă concurență și transparență pe această piață.

„Analizăm situația de pe piața de echilibrare a energiei electrice: verificăm dacă Hidroelectrica și-a respectat angajamentele asumate în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice. Angajamentele Hidroelectrica vizează energia comercializată pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), dar comportamentul vizat avea impact și pe Piața de Echilibrare (PE),” a explicat Chirițoiu. „În același timp, dacă există manipulări ale pieței, ANRE, responsabilă de aplicarea regulamentului european REMIT privind integritatea și transparența pieței angro de energie, va interveni. De altfel, ANRE a sancționat în acest an mai multe companii pentru manipularea pieței,” a adăugat acesta.

Chirițoiu a menționat că a trimis Guvernului, Ministerului Energiei și ANRE propuneri pentru îmbunătățirea funcționării pieței de echilibrare.

Piața de echilibrare, gestionată de Transelectrica, este responsabilă pentru reglarea sistemului energetic național. Principalele entități implicate sunt Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom. Prețul energiei pe această piață a atins un record de 68.000 de lei pe MWh la începutul lunii septembrie, conform Economica.net.

Chirițoiu a subliniat necesitatea unei mai mari transparențe: „Pe termen scurt, considerăm că trebuie accelerate demersurile pentru calificarea unităților de producere a energiei electrice care pot participa la PE. Acest lucru va crește oferta pe diferitele segmente de piață și va conduce la prețuri mai mici pe PE. De asemenea, Operatorul PE ar trebui să publice informații relevante despre tranzacții, gestionarea dezechilibrelor, selecția energiilor de reglaj și algoritmul de calcul al prețului de dezechilibru, cu anonimizarea companiilor. Este esențial să oferim operatorilor instrumentele necesare pentru a anticipa corect nevoile pieței.”

O altă măsură pe termen scurt menționată de Chirițoiu include stimularea tranzacționării continue pe piața intrazilnică, care este cuplată la nivel european și precede piața de echilibrare. „Utilizarea eficientă a piețelor anterioare poate ajusta pozițiile jucătorilor de pe piață, atenua dezechilibrele și reduce cantitățile de energie tranzacționate pe PE.”

Transelectrica, citată de e-nergia.ro în iulie, a raportat că prețurile ridicate pe piața de echilibrare au un impact negativ considerabil asupra consumatorilor: „Piața de Echilibrare este o piață voluntară, cu prețuri de dezechilibru de peste 10.000 lei/MWh, adică de peste 20 de ori mai mari față de prețurile de închidere a Pieței pentru Ziua Următoare. Aceasta are un impact negativ asupra tuturor participanților, inclusiv clienți, producători, consumatori și furnizori de energie, și subliniază necesitatea integrării surselor de stocare a energiei în sistem.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!