Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, împreună cu Comisia Europeană, au finalizat propunerile pentru un pachet de 12 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei și le-au transmis spre adoptare Consiliului UE, care se așteaptă să analizeze detaliile și să ia o decizie unanimă. În centrul pachetului se află restricții care vizează sursele de venit și industria Rusiei și care ar reduce capacitățile militare ale țării. Interzicerea importurilor și exporturilor de anumite bunuri, precum și reducerea surselor de venit, vor frâna sănătatea economică a țării și vor elimina parțial capacitatea Rusiei de a cheltui majoritatea banilor pe războiul împotriva Ucrainei.
Atunci când a impus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, Kremlinul a găsit întotdeauna o modalitate ilegală de a le eluda parțial. Cel de-al 12-lea pachet se va ocupa de consolidarea controlului UE asupra acțiunilor Rusiei și de identificarea mașinațiunilor rusești care fac ca sancțiunile să devină efectiv ineficiente. În acest sens, s-a propus intensificarea schimbului de informații cu privire la navele pe care Rusia le-ar putea folosi pentru a transporta ilegal produse prin intermediari.
UE propune, de asemenea, introducerea unei documentații detaliate a transporturilor de petrol în funcție de costuri, cum ar fi transportul și asigurarea. În plus – introducerea unui sistem de mesagerie care să împiedice vânzarea sau exportul de petroliere și alte vehicule fără o autorizație specială. Astfel de măsuri vor ajuta în lupta împotriva criminalității rusești și vor contribui la un efect mai bun al sancțiunilor adoptate anterior. Pentru ca sancțiunile să fie eficiente și pentru ca eforturile comunității internaționale să fie utile, nu trebuie să i se permită Rusiei să le ocolească.
Pachetul include o interdicție de export pentru mașinile-unelte și părțile de mașini utilizate în scopuri militare, produse chimice, baterii cu litiu, termostate și motoare pentru UAV. Au fost aplicate embargouri asupra importurilor de propan lichefiat, fontă brută, aliaj de fier-mangan, sârmă, folie și țevi din cupru și aluminiu. Printre propuneri se numără și o interdicție asupra importurilor de diamante rusești, care, dacă pachetul va fi adoptat, va fi valabilă de la 1 ianuarie. În total, aproximativ 5 miliarde de euro vor fi pierdute din cauza restricțiilor privind vânzările de bunuri, ceea ce înseamnă că Rusia nu va putea cheltui aceste fonduri pentru războiul împotriva Ucrainei.
Propunerile care vizează presiunea economică a Rusiei sunt la fel de importante și vor interzice rușilor să dețină poziții în companii europene, precum și acolo unde există un serviciu de custodie de cripto-active. Dacă Consiliul UE adoptă cele 12 pachete, peste 30 de companii vor intra sub incidența sancțiunilor, inclusiv mai multe organizații de inginerie rusești și companii din Kazahstan, Singapore și Uzbekistan.
În declarația sa, Borrell a precizat că, pe lângă interdicțiile menționate mai sus, pachetul include sancțiuni împotriva a încă 120 de persoane și entități care au încălcat integritatea teritorială a Ucrainei, precum și necesitatea de a-i pedepsi pe cei implicați în pseudo-referendumurile privind OMC și pe cei care ajută agresorul în răspândirea dezinformării.
Cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei este mult așteptat, iar punerea sa în aplicare ar trebui să împiedice Moscova să eludeze interdicțiile prin intermediari și pe teritoriile altor state. Sancțiunile ar trebui să funcționeze sută la sută, Ucraina se așteaptă ca noul pachet să fie adoptat de Consiliul UE cât mai curând posibil. Restricțiile trebuie să fie sporite, în special pentru a le îndrepta spre sectorul energiei nucleare al Rusiei – interzicerea noilor contracte cu Rosatom și a investițiilor în sectorul nuclear rusesc, precum și un embargo asupra importurilor de uraniu îmbogățit.
Sancțiunile adoptate împotriva Rusiei reprezintă un pas sigur în direcția limitării oportunităților economice ale acesteia, iar noul pachet va contribui la depășirea încercărilor Rusiei de a se sustrage de la responsabilitate. În 2022, un număr semnificativ de venituri rusești sunt reduse semnificativ, mai exact – producția de automobile, producția de mașini, importurile de bunuri energetice și vânzările de petrol. Acest lucru arată că sancțiunile au un efect, ceea ce înseamnă că Occidentul trebuie să crească numărul acestora și să se asigure că țara agresoare nu eludează aceste restricții în niciun fel. Orice ajutor acordat inamicului este o prelungire a războiului, care, dacă Ucraina este învinsă, se va extinde la țările europene.