Minori imigranți cu vârste de până la 14 ani au fost găsiți lucrând ilegal printre echipamente grele la o fabrică din Tennessee care produce piese pentru mașinile de tuns iarba vândute de John Deere și de alte companii, potrivit oficialilor Departamentului Muncii, scrie sursa.
Compania vinovată, Tuff Torq, a fost amendată cu aproape 300.000 de dolari pentru angajarea ilegală a 10 copii, potrivit unui comunicat oficial. Ca parte a unui acord cu guvernul federal, compania trebuie, de asemenea, să pună deoparte 1,5 milioane de dolari pentru a-i ajuta pe copiii care au fost angajați ilegal.
Departamentul Muncii nu a specificat ce muncă făceau copiii. Dar Juan Coria, oficialul din cadrul Ministerului Muncii, a declarat că ceea ce a descoperit echipa sa de investigație în fabrica „foarte aglomerată” din Morristown a fost „uimitor”, scrie NBC News.
Coria a descris un mediu care a provocat anxietate în rândul anchetatorilor. Aceștia au văzut copii de numai 14 ani lucrând noaptea târziu la unitatea de producție care funcționa 24 de ore din 24, în mijlocul unor echipamente acționate electric.
Un oficial al Tuff Torq a declarat că lucrătorii minori erau temporari și nu au fost angajați direct de companie. El a spus că aceștia au folosit nume false și acreditări false pentru a obține locuri de muncă prin intermediul unei agenții de recrutare de personal temporar.
Oficialii din domeniul muncii spun că ancheta lor a început cu aproape un an în urmă, în primăvara anului 2023, iar anchetatorii au vizitat fabrica de mai multe ori. Oficialii au refuzat să spună ce anume a declanșat investigația.
Departamentul Muncii a prioritizat aplicarea legislației privind munca copiilor începând din primăvara anului trecut, pe fondul unei creșteri cu 152% a numărului de copii găsiți angajați ilegal, în raport cu 2018, potrivit cifrelor departamentului.
Anul trecut, Departamentul Muncii a investigat 955 de cazuri de încălcare a legii în cazul angajării minorilor, implicând 5.792 de copii la nivel național, inclusiv 502 copii angajați cu încălcarea standardelor privind ocupațiile periculoase.
Erodare a legilor care reglementează munca minorilor
În vreme ce aceste cazuri sunt în mod evident ilegale, ele vin pe fondul unei relaxări a legilor privind angajarea minorilor în câmpul muncii, promovate de autoritățile din diferite state americane.
Anul trecut, The Guardian scris că numărul cazurilor de încălcare a legii în cazul angajării minorilor a crescut vertiginos în SUA, dar că eforturile de a găsi soluții legale au primit puțin sprijin, în vreme ce republicanii continuă să promoveze proiecte de lege diluează actualele măsuri de protecție.
Congresmanul republican Dusty Johnson, spre exemplu, a introdus în august 2023 un proiect de lege cu trei co-sponsori republicani. Legislația, susținută de Camera de Comerț a SUA, ar extinde orele de lucru pentru copiii cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani în timpul sesiunii școlare.
„Dacă un elev de liceu poate să joace fotbal până la ora 21.00 sau să se joace jocuri video până seara târziu, ar trebui să i se permită, de asemenea, să dețină un loc de muncă dacă dorește”, a declarat Johnson.
Senatorul republican James Risch și și congresmanul democrat Jared Golden au introdus de asemenea o lege pentru a anula restricțiile privind munca minorilor, pentru a permite tinerilor de 16 și 17 ani să lucreze în industria forestieră.
La nivel statal, republicanii au introdus legi pentru a anula protecțiile privind munca minorilor în cel puțin 16 state.
Scopul declarat al politicienilor republicani este acela de a crea mai multe oportunități, pentru ca minorii să poată prelua joburi pentru care angajatorii nu au găsit doritori.
Ei au spus că legile presupun modificări modeste ale normelor care reglementează cât de mult și în ce condiții pot lucra adolescenții.