Sute de coșuri cu produse de lux au fost cumpărate de Autoritatea de Supraveghere Financiară cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Suma totală cheltuită a fost de 30.000 de lei, potrivit sursei.
Coșurile de Paște conțin produse alese: vinuri franțuzești, ciocolată și foie gras, acestea fiind cumpărate prin intermediul unei firme care are în mod tradițional contracte cu instituții publice din România.
La începutul săptămânii, ASF a cumpărat prin intermediul platformei electronice de achiziții din România coșurile cadou oferite de o firmă de produse de lux din București, Le Menoir, cu care autoritatea are legături mai vechi.
Astfel, ASF a cumpărat 140 de Coșuri Chez Maxim 19%, 140 de Coșuri Chez Maxim 9%, 10 coșuri Fantastique 19% și 10 Fantastique 9% pentru suma de aproximativ 30.000 de lei.
Din datele existente în sistemul de achiziții publice nu reiese exact ce conțin coșurile, dar acestea sunt prezentate pe site-ul firmei care le furnizează.
Cosurile de Paște care se regăsesc pe site-ul firmei au prețuri mai mari decât cele cu care au fost cumpărate de ASF.
Un coș a costat între 70 și 330 de lei pe bucată, în funcție de produse. Cele scumpe au vin franțuzesc, un cozonac și o terină sau foie gras.
Cine conduce ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care reglementează piețele de capital, asigurări și pensii private cu active de zeci de miliarde de euro, a asistat anul acesta la un nou faliment răsunător. După falimentul City Insurance, în urmă cu un an și jumătate, scenariul s-a repetat cu Euroins, devenită în 2022 societatea cu cele mai multe polițe de răspundere civilă auto (RCA).
Autoritatea de Supraveghere Financiară este condusă de un Consiliu format din 9 membri: 5 membri executivi, respectiv, preşedintele, prim-vicepreşedintele şi 3 vicepreşedinţi, precum şi 4 membri neexecutivi. Aceştia au fost numiţi pentru un mandat de 5 ani, începând cu 14 noiembrie 2018.
Președintele ASF, Nicu Marcu, a fost numit de Parlament, la propunerea PNL, în iunie 2020, după demisia lui Leonardo Badea, care fusese pus în funcție de Liviu Dragnea și care a plecat de la ASF pentru un post de viceguvernator al BNR.
În timp ce mii de șoferi din România au plătit polițe RCA mai scumpe, ca urmare a falimentului City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, conducerea ASF și-a sporit veniturile.
Cât câștigă conducerea ASF
Ce venituri au membrii conducerii ASF, conform ultimelor date afișate pe site-ul instituției și conform ultimelor declarații de avere, din vara anului trecut:
- Nicu Marcu, președinte al ASF:
Salariu – 43.178 lei
Indemnizație de membru al Consiliului A.S.F. – 19.665 lei
Conform ultimei sale declarații de avere din iunie 2022, Nicu Marcu a încasat din salariu în anul fiscal anterior 748.324 de lei, față de 391.563 din 2020. De asemenea, el avea în cont 190.000 de lei.
- Elena Doina Dascălu, prim-vicepreședinte ASF:
Salariu – 38.477 lei
Indemnizație de membru al Consiliului A.S.F. – 19.665 lei
În ultima sa declarație de avere, din vara anului trecut, Dascălu a menționat un venit anual de 713.489 lei din indemnizația de la ASF
- Cristian Roșu, vicepreședinte
Salariu -33.774 lei
Indemnizație de membru al Consiliului A.S.F. – 19.665 lei
În ultima sa declarație de avere, din vara anului trecut, Cristian Roșu a trecut un venit anual din indemnizația de la ASF 658.079 lei.
- Daniel Ștefan Armeanu, vicepreședinte
Salariu -33.774 lei
Indemnizație de membru al Consiliului A.S.F. – 19.665 lei
În ultima sa declarație de avere, din vara anului trecut, Armeanu a declarat un salariu de 656.775 de lei . El are bani în 16 conturi și depozite bancare
- Gabriel Grădinescu, vicepreședinte
Salariu – 33.774 lei
Indemnizație de membru al Consiliului A.S.F. – 19.665 lei
În ultima sa declarație de avere, din vara anului trecut, Grădinescu a menționat un venit anual de 665.260 de lei.
În plus față de salariul lunar, conducerea ASF beneficiază și de:
- Primă de vacanță – 100% din salariul brut lunar și/sau indemnizația brută lunară din luna precedentă acordării, în limita prevederilor bugetare alocate cu această destinație.
- Prima de vacanță nu se acordă, conform prevederilor art. 1 alin. (9) din O.U.G. nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
- Alte drepturi bănești de maximum 2 salarii brute lunare sau indemnizații brute lunare.
Conducerea neexecutivă a ASF
Membrii neexecutivi ai Consiliului ASF sunt: Jozsef Birtalan, Ioan Gheorghe Țară, Aura Gabriela Socol și Ovidiu Răzvan Wlassopol.
Ei primesc o indemnizație netă lunară de membru al Consiliului ASF în valoare de 19.665 lei.
Aceștia pot beneficia şi de alte venituri conform legii – indemnizație pentru participarea la structurile suport ale Consiliului ASF, în valoare netă per membru de 9.975 lei.