Situația cu transportul armelor nucleare rusești și redistribuirea unei părți a luptătorilor Wagner PMC în Belarus crește tensiunea pe problema securității nucleare. Rusia continuă să șantajeze Occidentul și include și Belarus, care, potrivit autoproclamatului președinte Alexander Lukașenko, a luat în mod voluntar inițiativa de a desfășura arme nucleare pe teritoriul său.
La sfârșitul lunii martie, Putin și-a anunțat intenția de a plasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. Deja pe 25 mai, miniștrii apărării celor două țări au semnat un document privind desfășurarea armelor nucleare tactice în Belarus. În aceeași zi, Lukașenka a confirmat informațiile și a adăugat că procesul de transfer a început deja.
Potrivit președintelui Rusiei, însuși Lukașenko a cerut în repetate rânduri desfășurarea de arme de acest tip pe teritoriul țării sale.
Cu toate acestea, tot controlul asupra armelor nucleare aparține Rusiei, deoarece este proprietarul acesteia. Orice ordine privind utilizarea acestuia poate veni doar de la Kremlin, așa că toate declarațiile lui Putin și ale susținătorilor săi despre inițiativa Belarusului sunt un element de distragere a atenției de la crimele rusești.
Belarus a încetat de mult să mai fie un stat independent și este complet subordonat ordinelor Rusiei. Acest lucru este dovedit de conținutul armelor nucleare rusești pe teritoriul său, precum și de construcția de lagăre, unde o parte din luptătorii PMC Wagner au fost mutați imediat după rebeliunea lui Prigojin. „Wagner” reprezintă o anumită amenințare pentru Ucraina, însă, potrivit lui Volodymyr Zelensky, până acum gruparea lor nu este suficient de mare pentru o nouă ofensivă din nord.
În scopul securității statului său, Polonia, ca stat membru NATO, și-a declarat intenția de a desfășura arme nucleare pe teritoriul său. Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki. Turcia, Italia, Belgia, Germania și Țările de Jos s-au alăturat deja programului de schimb nuclear între țările NATO. Polonia așteaptă, de asemenea, permisiunea de la partenerii săi americani: SUA trebuie să ia în considerare imediat această solicitare și să acționeze rapid. Morawiecki a remarcat că amenințările rusești sunt reale și că lumea nu ar trebui să stea cu mâinile în brațe.
Pericolul deciziilor și acțiunilor Rusiei crește în fiecare zi. Moscova este conștientă că există o teamă de amenințare nucleară în Occident, așa că Kremlinul speculează în principal chiar pe acest subiect. Cu toate acestea, șantajul rusesc poate atinge un nou nivel și se poate transforma într-un adevărat dezastru pentru umanitate. Intențiile conducerii ruse sunt crude: țara agresoare este obișnuită să lase în urmă numai devastații.
Nu trebuie să uităm de NPP Zaporizhzhya, unde situația a început să se schimbe rapid – armata rusă a primit un ordin de la conducere să părăsească teritoriul stației înainte de 5 iulie. Personalul rămas a fost instruit să dea vina pe Ucraina pentru tot în cazul unui accident.
Potrivit Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Rusia a finalizat pregătirile pentru un atac terorist la centrala nucleară Zaporojie. Deci, există posibilitatea ca ocupanții să fie nevoiți să părăsească stația din cauza subminării acesteia viitoare, pe care Kremlinul a planificat-o deja și este probabil gata să o implementeze în viitorul apropiat. Accidentul de la ZNPP va avea consecințe globale – va afecta aproximativ 1 miliard de oameni și 40 de țări. În funcție de direcția vântului, radiațiile se vor răspândi și pe teritoriul Europei, Belarusului sau Rusiei. În cel mai rău caz, zona de excludere va fi de 10 zone de excludere a Cernobîlului. 2 milioane de ucraineni vor trebui evacuați.
Ucraina nu are acces la CNE Zaporizhzhya și nu controlează stația; doar o țară, Rusia, poate fi responsabilă pentru un posibil accident.
Lumea este foarte aproape de a reproduce scenariile apocaliptice create de Rusia. Prin șantajarea Occidentului, Rusia și Belarus vor să obțină o oprire a furnizării de ajutoare Ucrainei. Lumea vede cât de mult au crescut aptitudinile profesionale ale apărătorilor ucraineni și ce arme au primit pentru a-și apăra pământul. Kremlinul este conștient de faptul că Rusia nu poate câștiga acest război și recurge la șantaj nuclear cinic. În orice moment, conducerea rusă poate da un ordin care va avea consecințe catastrofale pentru umanitate.
Inna Volodina